Évi kétmilliárdból szüntetné meg a CT-várólistákat Karácsony

2020. január 17. 16:43
Ötvenmilliárdból javítanak a budapesti egészségügyi ellátás „siralmas helyzetén” a következő öt évben.

Évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében – mondta a főpolgármester pénteken Budapesten. Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezése ügyében a kormánnyal kötött megállapodás értelmében ötvenmilliárd forintból javítanak a következő öt évben a budapesti egészségügyi ellátás „siralmas helyzetén”.

A legfontosabb ma Budapesten az, hogy ne kelljen várniuk CT-re és MR-re azoknak, akiknek daganatos megbetegedés gyanúja miatt van szükségük ilyen vizsgálatra – jelentette ki. Hozzátette: számításaik szerint erre nagyjából évi kétmilliárd forintra van szükség. Az egyeztetések megkezdődtek a kormánnyal és reális az esély arra, hogy ebben meg is tudnak állapodni – mondta. Karácsony Gergely közölte azt is, hogy összehangolt egészségpolitikát szeretnének elindítani, összefogva a kerületek által működtetett egészségügyi szolgáltatásokat.

Havasi Gábor, a Főpolgármesteri Hivatal egészségpolitikai tanácsadója, momentumos fővárosi képviselő elmondta: jelenleg az előjegyzési lista két-három hónapos, és a kormánynak javasolt évi kétmilliárd forintos összeggel számításaik szerint hét nap alá tudnák csökkenteni a várakozást. Az első évben csaknem nyolcmilliárd forintot fordítanak majd a kerületi egészségügyi fejlesztésekre – ismertette. A fővárosiak érdekeinek képviseletében, a kormánnyal és a kerületekkel való párbeszéd elősegítésére megalakítják a Budapesti Egészségügyi Fórumot – jelentette be.

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta: a főváros támogatja azt az elképzelést, hogy az országos vasúthálózatba integrálják a reptéri vasút közlekedését. Közölte azt is, hogy csütörtökön jelent meg egy rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a főváros visszakapjon tízmilliárd forintot a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. A pest alsó rakpartról szólva elmondta: olyan terveket szeretnének megvalósítani, amelyek alkalmassá teszik a rakpartot arra, hogy legalább ideiglenesen elzárják az autóforgalom elől. Olyan elképzelés azonban nincs, amely szerint ebben a ciklusban megszüntetnék a rakparton az autós közlekedést. Mint az a választási programjában is szerepelt, nyári hétvégenként szeretnék átadni a rakpartot a gyalogosoknak – közölte a főpolgármester.

(MTI)

Összesen 180 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát 2 CT-re 8 egyéb fejlesztésre.
Marad 40.
Azzal mi lesz?
Jövőre még 2 CT-re.
Aztán más lesz a főpolgármester.
Több mint 30 milliárd vajon hova fog kerülni?
Bissau-Guinea? Vagy van másik?

Válaszok:
pollip | 2020. január 17. 18:34

Ez nem, ez komoly:
"EGY ÉV ALATT HATVANHATSZOR SZÁLLÍTOTTÁK KÓRHÁZBA A MENTŐK!
Szinte minden mentőállomásnak akadnak visszatérő betegei. Vannak, akik súlyos asztmájuk miatt szorulnak többször is gyors segítségre, másokat cukorbetegségük kapcsán ismernek már az életmentők és persze vannak, akik “más okból” találkoznak többször is bajtársainkkal. Utóbbi kategóriában meglepő, hogy 2019-ben egy XI. kerületi asszony szorult legtöbbször a mentők segítségére.

A nőhöz magatehetetlensége miatt, 2019-ben hatvanhat alkalommal riasztották ugyanarra a helyszínre

a sürgősségi ellátás nemzetközi szinten is elismert szakembereit, akik minden alkalommal stabil állapotban szállíthatták kórházba az ittas asszonyt. Mielőbbi felépülést kívánunk, bajtársainknak gratulálunk!"

Gergőke tudja, hogy a röntgen és a CT között ezerszer és a különbség?

A helyzet súlyos: azt sem tudom dja, hányan élnek Budapesten. Szerinte másfél millióan. Mi lesz azzal a kétszázötvenezer emberrel, akikről nem is tud?

Nálunk is időpontot kell kérni a laborba. Pár napot kell csak várni.
Nálunk a háziorvos nem vesz vért, de pl csinál ekg-t.

Az általad hivatkozott írásban ez is olvasható:
"A jelenleg a fővárosban működő 43 CT-berendezés a 23 kerületből 13-ban működik. Nincs CT-berendezés az I. kerületben (ám ott egészségügyi intézmény sincs), a IV. kerületben eddig nem volt: éppen csütörtökön kapott üzemeltetési engedélyt egy magántulajdonú CT-berendezés, illetve a XV-XXIII. kerületek közül csak a XX. kerületben (a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban) van CT-berendezés.

Másként fogalmazva, ha a kerületi határokat és lakosokat szigorúan nézzük, akkor a főváros 1,75 milliós lakosságából 1,2 millió olyan kerületben lakik, ahol van CT, 550 ezer pedig olyan kerületben, ahol nincs. De mivel lehet sétálni, autózni, illetve létezik tömegközlekedés is a fővárosban, ez nem olyan nagy probléma…

Azt is tudjuk, hogy a kerületek közül aranyérmes a XII. kerület, amelynek határain belül 10 CT-berendezés üzemel, ezüstérmes a XIII. kerület, ahol 6 CT-berendezés működik, és a dobogó harmadik helyét a VIII. kerület kapja, ahol 5 CT várja a betegeket nap mint nap. Egyetlen CT-berendezés a II., IV., V., VII., X. és XX. kerületben található. De arról se feledkezzünk meg, hogy a fővárosi CT-ellátás érezhető részét nyújtja a városhatártól mindössze 640 méterre lévő Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban működő labor."
http://medicalonline.hu/eu_gaz..

Egyébként a Fővárosi önkormányzat az évi több mint 380 milliárdos költségvetéséből nem tud kigazdálkodni 2 milliárdot, akkor ne vállalkozón képviselőnek, főpolgármesternek, alpolgármesternek.
Továbbá nem elég a készüléket megvásárolni, azt üzemeltetni is kell. Vagyis üzemeltetési költsége is van.
Amennyiben a Főváros évi +10 milliárdot kap, akkor a többi megye is kapjon összesen 40 milliárdot évente.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés