Ludovic Orban: Románia a kisebbségi jogok védelmének az egyik legelismertebb modellországává vált

2019. december 18. 11:13
Románia állampolgáraiként a többségiek és a kisebbségiek ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek – jelentette ki a román kormányfő.

Ludovic Orban román miniszterelnök szerint Románia a kisebbségi jogok védelmének az egyik legelismertebb modellországává vált. A kormányfő a nemzeti kisebbségek napja alkalmából kiadott szerdai üzenetében dicsérte a román kisebbségvédelmi modellt. Ludovic Orban úgy vélte: a romániai nemzeti kisebbségek mindegyike értékei által hozzátesz valamit a többség és kisebbség közötti kulturális és együttélési kölcsönhatáshoz, amely valóságos modellé vált.

A miniszterelnök felidézte: Románia állampolgáraiként a többségiek és a kisebbségiek ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, együtt élték át a történelmi megpróbáltatásokat, három évtizeddel ezelőtt együtt küzdötték le az önkényuralmi rendszert, és együtt indultak el a demokrácia útján, amelyen jelenleg is együtt haladnak. Azt is hozzátette, hogy etnikai kulturális identitástól függetlenül mindenki arra vágyik, hogy olyan országban éljen, amely jólétet biztosít, és elkötelezett a demokrácia értékei mellett.

Ludovic Orban úgy vélte: a román társadalom az elmúlt 30 évben eljutott „a multikulturalizmustól az interkulturalizmusig”, és ezzel azt bizonyította, hogy a különbözőség nem megosztottságot, hanem többletet nyújt mindenki számára. Azt a meggyőződését hangoztatta, hogy a közös célokhoz: a jóléthez, a demokráciához és a jogállamiság megerősítéséhez való egységes viszonyulás a legfontosabb nyereség Románia számára.

A tiszteletre, a jogok és értékek kölcsönös elismerésére, a toleranciára, párbeszédre, valamint a politikai és intézményi szintű demokratikus képviseletre épülő közpolitikák által Románia a kisebbségi jogok védelmének az egyik legelismertebb modellországává vált. Ez az az irány, amelyen tovább kívánunk haladni, mert olyan társadalmat akarunk, amelyikben valamennyi állampolgár igazán otthon érezheti magát” – jelentette ki a kormány honlapján közzétett üzenetében Ludovic Orban.

A miniszterelnök az Európai Unió „Egység a sokszínűségben!” jelszavával köszöntötte a nemzeti kisebbségekhez tartozó honfitársait a nemzeti kisebbségek nemzetközi napja alkalmából.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azzal a kivitelezővel akarok dolgoztatni, aki plafont készítette.

Mindegy, hogy nő, vagy férfi, mindegy, hogy idős, vagy fiatal, mindegy, hogy melyik pártnak tagja, ezek nem változnak soha!

"Adjátok vissza hegyeimet"

Jó humora van a miniszterelnök úrnak. Romániában ez a poszt betöltéséhez elengedhetetlen.

Stimmt. Én is most untam meg. úgyhogy 2-t kapott.

Örüjjé má! Mér nem örülsz? Adok a pofádnak, hogy csak na!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés