Kiszivárogtatás: Trump be akart avatkozni a 2020-as elnökválasztásba

2019. szeptember 26. 18:55
A hírszerzés igazgatója elmondta, hogy a jelentés szerint az elnök súlyos jogsértést követett el.

Donald Trump amerikai elnök „visszaélt hatalmával, hogy egy külföldi ország beavatkozását kérje a 2020-as amerikai elnökválasztásba”, a Fehér Ház pedig megpróbálta „zároltatni az információt, hogy elsimítsa az ügyet” – ez áll annak a nyilvánosság előtt ismeretlen amerikai hírszerzési kiszivárogtatónak a jelentésében, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetés ügyében.

A Trump és Zelenszkij közötti július 25-i beszélgetésről a Fehér Ház által szerdán nyilvánosságra hozott emlékeztető szerint az amerikai elnök többször is igyekezett nyomást gyakorolni ukrán hivatali kollégájára azért, hogy indítsanak vizsgálatot Ukrajnában demokrata párti riválisa, Joe Biden terhére az egykori alelnök fiának ukrajnai ügyletei miatt. Biden a jelenlegi amerikai elnök egyik fő politikai ellenfele és a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező pályázója az elnökjelöltségre.

A kiszivárogtatás tartalma

A kiszivárogtató szerint Trump beavatkozása egyebek között abban állt, hogy „nyomást gyakorolt egy külföldi országra azért, hogy vizsgálódjon az elnök egyik fő belpolitikai riválisa ellen”. „Az elnök személyes ügyvéde, Rudy Giuliani egy központi szereplő ebben az erőfeszítésben. William Barr igazságügyi miniszter látszólag szintén érintett” – fogalmazott jelentésében.

A kiszivárogtató szerint több amerikai tisztségviselő is arról számolt be, hogy Giuliani Madridba utazott egy héttel az említett telefonhívást követően, hogy Zelenszkij egyik tanácsadójával találkozzon, a találkozót pedig a két államfő közötti beszélgetés folytatásaként jellemezték.

„A telefonhívást követő napokban több amerikai hivatalos személytől  megtudtam, hogy magas rangú fehér házi tisztségviselők közbeléptek a telefonhívásról készült összes feljegyzés, különösen a hívás hivatalos, szó szerint leiratának »zárolása« érdekében, amelyet a Fehér Ház válságtermében szoktak hagyományosan elkészíteni” – állította az augusztus 12-i keltezésű jelentésében a kiszivárogtató.

A forrás szerint „nem ez volt az első eset a jelenlegi adminisztráció részéről, hogy az elnök által folytatott beszélgetés leiratát titkosították a nemzetbiztonsági helyett inkább politikailag érzékeny információ védelme céljából”.

A tisztviselők reagáltak

A tisztviselők azt mondták a kiszivárogtatónak, hogy fehér házi ügyvédek „utasították” őket arra, hogy távolítsák el az elektronikus leiratokat abból a számítógépes rendszerből, amelyben az ilyen szövegeket általában őrzik koordináció, véglegesítés céljából, mielőtt a kabinetszintű tisztviselők elé terjesztik őket.

Az amerikai elnök percekkel a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: „A demokraták megpróbálják elpusztítani a Republikánus Pártot és mindazt, amiért kiáll. Fogjunk össze, harcoljunk keményen, mi republikánusok. Országunk sorsa forog kockán!”.

A hírszerzés igazgatóját is meghallgatták

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön vallomást tett a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt Joseph Maguire, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója, aki „példa nélkülinek” nevezte az esetet. Kijelentette: nem tud még egy olyan kiszivárogtatásról, amely „ennyire összetett és érzékeny ügyeket érintett volna”.

Maguire, aki védelmébe vette a kiszivárogtatót, azt állítva, hogy „helyesen cselekedett”, a bizottság előtt azt mondta: a jelentés szerint az elnök súlyos jogsértést követett el, de – mint fogalmazott – nem az ő dolga annak megítélése, hogy az állítások hitelesek vagy sem.

Impeachment

Trump a Zelenszkijjel folytatott beszélgetés során Hunter Bidenre utalt, aki a Burisma Holdings nevű gázipari cég igazgatótanácsában foglalt helyet – az EFE spanyol hírügynökség szerint havi több mint 50 ezer dolláros fizetésért –, miközben apja a Barack Obama előző amerikai elnök kormányzatának diplomáciai ügyeit intézte Kijevvel. Az AP amerikai hírügynökség szerint bár az időzítés aggályokat vetett fel korrupcióellenes aktivisták között, nincs bizonyíték arról, hogy a korábbi alelnök vagy fia jogsértést követett el.

A beszélgetés elmúlt napokban kiszivárgott részletei nyomán Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen. Pelosi azzal vádolta az elnököt, hogy megszegte hivatali esküjét, illetve elárulta a nemzet biztonságát és az amerikai választások integritását.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés