„Számíthat teljes körű személyes és politikai támogatásomra” – levelet írt Von der Leyen Trócsányinak

2019. szeptember 10. 20:13
A Bizottság elnöke kulcsfontosságúnak nevezte, hogy „stabil, biztonságos és virágzó” országok vegyék körbe az Európai Uniót.

Közzétették Ursula von der Leyen levelét, amelyet Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszternek írt. Az atv.hu beszámol a hatoldalas dokumentumról, melynek első felében azt ismerteti, hogyan is tervezi megszervezni a testület munkáját. Mint írja, egyes jogköreit átruházza a nyolc alelnökre, akik majd egy-egy nagyobb terület munkáját fogják koordinálni, szoros együttműködésben az azokért felelős biztosokkal, illetve a testület főtitkárával, és mindegyik biztos tagja lesz legalább egy ilyen csoportnak.

A Trócsányinak szánt portfólió kapcsán kulcsfontosságúnak nevezte, hogy „stabil, biztonságos és virágzó” országok vegyék körbe az Európai Uniót, ezért aktívan jelen kell lenni ezen régiókban. Leszögezte, hogy hiteles EU-s perspektívát kell nyújtani a Nyugat-Balkán számára, ez különösen fontos most, amikor a térségben jelentősen megerősödött a külső befolyás. Meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, továbbá fel kellene gyorsítani a strukturális és intézményi reformokat, a jogállamiságra, a gazdasági fejlődésre, a közigazgatás átalakítására, a korrupcióellenes küzdelemre és a jószomszédi viszonyra fókuszálva.

Von der Leyen Törökországgal kapcsolatban aláhúzta, bár a csatlakozási folyamat gyakorlatilag leállt, mivel Ankara folyamatosan távolodik az EU-tól, a két fél együttműködése továbbra is rendkívül fontos, például a biztonság, a migráció, a gazdaság és a kereskedelem területén. Emellett erősíteni kell a kapcsolatokat a Keleti Partnerség hat államával, s új hosszú távú szakpolitikai célkitűzéseket kell elfogadni már a jövő év közepéig, illetve hatékonyabbá kell tenni a társulási egyezmények végrehajtását Georgiával, Moldovával és Ukrajnával.

A megválasztott elnök rámutatott: Trócsányi alapvetően Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő iránymutatása alatt fog dolgozni, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős főigazgatóság támogatásával. „Várakozással tekintek a közös munka elé ebben az izgalmas és komoly próbatételekkel járó időszakban. Természetesen számíthat teljes körű személyes és politikai támogatásomra az európai parlamenti meghallgatásán és a mandátumunk során”.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy pofára esett az ellenzék, mint Kunhalmi Ágnes.
Így járnak azok, akik teljes gőzzel nekirontanak a számukra csukott ajtónak.

Az ember szorosabban közeledhet azok felé a politika világában, akik a tisztességes utakat keresik és adott alapértékek mellett való kitartást választják, lásd német kereszténydemokraták által képviselt irányvonalat, de akár közeledhetnek azok felé is, akik a szélsőséges eszközöktől sem riadnak vissza, ha kell árnyékban haladva, a populizmust, egoizmust képviselve, lásd akár Le Pen, Salvini irányvonalat. Nem kérdés, hogy az M.országnak, az ország józanabb felének, Európa józanabb felének nem képezhet célirányt, alternatívát a populizmus, egoizmus, szélsőségesség. S azok, akik a helyes úton haladnak, felelősségük van, számukra nem képezheti alternatívát, hogy elengedjék azok kezét, akik ingadoznak - ezért a végsőkig el kell menni. A németek helyesen teszik, ha nem engedik el a magyar vezetés kezét - akár Le Pen, Salviniék iránya más irányba formálna sokakat Magyarországon. Minden emberben ott a jó, csak ki kell belőle szeretni, akkor is ha az ember helytelen lépéseket követett el.

Európa, az EU egyik legnagyobb ellensége belső megosztottsága, ahogyan saját országunknak is. Ha megosztott Európa, ha megosztott országunk, a közösségek adott részét képzők egyik irányba húznak, mások pedig egyre többször ellentétes irányba, sokszor következményként már a józan ész ellenében is, csak azért is. Így nem lesz mind érezhetőbb építés, csak minimális vagy stagnálás vagy rombolás (bárki legyen hatalmon akár nálunk is), s az ellentétek acsarkodássá fajulhatnak, egyre nagyobb hangsúlyt kaphatnak az érzelmek, a józanságtól eltávolodó megnyilvánulások, megmerevedhetnek az álláspontok, csökkenhet a párbeszédre, kompromisszumkészségre hajlandóság, törekvés, terebélyesedhet a bizalmatlanság, rengeteg erre a példa nálunk is. A megosztottság pedig olyan közeg, amely azoknak illetve azon erőknek kedvezhet, akik szeretnek zavarosban halászni, akik abban érdekeltek, zavarosban halászhassanak.

Európa, az EU érték, érték minden érintett ország számára, az országok saját értékei mellett, ahol nem választani kell ezen értékek között, ezen értékek nem egymást gyengítő, kioltó értékek, hanem egymást kiegészítő, erősítő értékek, amelyek együtt erősítik az országokat és közösségüket, az egész földrészt.

"Stabil, biztonságos és virágzó Európát." Valóban, amit józanság mentén, összefogással, egymás kölcsönös tiszteletével, a bizalmi légkör erősítésével, kompromisszumkészségre törekvéssel, szolidaritással (benne saját áldozatvállalásokkal), az adott közös értékek, alapértékek mellet való kiállással lehet részben erősíteni. Ahol valakinek mindig kezdeményezni kell az építéshez, akár elsőként kezet nyújtani a másik irányába, megteremtve a lehetőséget a párbeszédhez, közeledéshez, a nézeteltérések felszámolásához, enyhítéséhez.

Ahol azokról sem szabad lemondani, akik a jelenben a populizmus, egoizmus, szélsőségesség irányvonalát támogatják illetve azon irányba tartanak.

Na ne mondd! Te csak vigyázz, nehogy eless egy fűszálban.

Nehéz azt felismerni, megérteni, hogy pont azért, hogy Edrogán ne szabadítsa ránk a törököt, muszlimot?
Ez az embertömeg a fegyvere Merkel ellen.

"Orbán szeretettervében szerepel Erdogannal a jó viszony."

Ez a Dodó nem a többezer hozzászólásos eredeti Dodó. ez egy hamisított Dodó. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés