Deutsch: Az OLAF ajánlásai a szocialista korrupciós ügyeket is érintik

2019. szeptember 4. 16:14
Azok beszélnek állítólagos korrupcióról, akik nyakig érintettek az Altus-, vagy a Szeviép-botrányokban – fogalmazott a fideszes EP-képviselő.

A szocialisták és a liberálisok kormányának 2010 előtti korrupciós ügye az, ami vastagon hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) éves jelentésében Magyarországra vonatkozóan még mindig magas pénzügyi következményekkel járó ajánlást fogalmazott meg – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A képviselő az Európai Parlamentben (EP) adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy ellenzéki magyar EP-képviselők a jelentés kapcsán „megszokott módon az igazságról és a lényegről elfelejtették tájékoztatni a nyilvánosságot”. Kiemelte, a 2010 előtti korrupciós ügyek között Magyarország történetében ugyanis a legnagyobb ilyen ügy a budapesti 4-es metró korrupciós ügye az, amely hozzájárul ahhoz, hogy ilyen adatok szerepelhetnek a jelentésben. Ez az egészen párját ritkító, példátlan korrupciós ügy, amelyben szocialista kormányzat és liberális budapesti városvezetés egyaránt érintett, amelyben a szálak egészen Medgyessy Péter volt kormányfőig és Demszky Gábor korábbi főpolgármesterig vezetnek – húzta alá.

A pénzt a maguk javára költötték el, a korrupciós ügy következményeivel azonban az őket 2010-től követő kormánynak kell szembenéznie” – fogalmazott. Ezekhez a súlyos pénzügyi következményekhez kapcsolódó politikai felelősség egyértelműen a szocialista kormány, és a Demszky Gábor irányítása alatt működő liberális budapesti városvezetést érinti  – húzta alá.

A politikus közölte, a kormány megtette azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik, ha tényleges pénzügyi következményei lesznek az OLAF ajánlásának, az azokkal kapcsolatos helytállás azokat a cégeket érintse, amelyek szabálytalan és korrupt intézkedéseit az uniós vizsgálat feltárta, ne pedig a magyar adófizetőket.

Hozzátette, kampányidőszakban az OLAF más brüsszeli intézményekhez hasonlóan közvetlenül avatkozik be a magyarországi választási kampányba, segítve a magyar baloldali ellenzéket. Azzal kapcsolatban, hogy tavaly Magyarországról 33 bejelentést regisztráltak feltételezett csalásokra vonatkozóan, a fideszes képviselő kiemelte, ezen feljelentések döntő részét az ellenzéki pártok, azok politikusai, vagy politikai aktivistái nyújtották be az OLAF-hoz.

Azok beszélnek állítólagos korrupcióról, akik nyakig érintettek az Altus-, vagy a Szeviép-botrányokban, illetve olyan párt képviselője, amely még annak sem tudott eleget tenni, hogy a parlamenti választásokhoz nyújtott állami költségvetési támogatásokkal határidőre tudjon elszámolni” – tette hozzá.

A képviselő kiemelte, szinte valamennyi lényeges, Magyarországra vonatkozó adat OLAF korábbi években közzétett jelentésében foglaltakhoz képest kedvezőbb lett. Az unióban 2018 folyamán a legtöbb OLAF-vizsgálatot Magyarországon zárták le, a 2017-es 10 helyett 9-re került sor, amely szintén kedvező változást jelent. A múlt évek adatait vizsgálva kitűnik, hogy 2016-ban a Magyarországnak járó uniós támogatás mintegy 4,16 százalékát érintette az OLAF azon ajánlása, amely a pénzek felhasználása során tapasztalt szabálytalanságok okán ezen forrásokat vissza kellene fizetni. Ez a mutató 2017-ben 3,92 százalékra csökkent, míg tavaly 3,84 százalékra zsugorodott – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Az OLAF kedden tette közzé 2018-ra vonatkozó éves jelentését, amely szerint a hivatal uniós szinten csaknem 170 vizsgálatot folytatott le, és ezek alapján több mint 370 millió euró (nagyjából 122 milliárd forint) visszafizettetésére tett javaslatot. Az értékelés szerint a lezárt 167 vizsgálat nyomán 256 ajánlást adtak ki az illetékes közösségi és tagállami hatóságok számára. A szervezet ezen időszakban 1259 előzetes elemzés alapján 219 új eljárást indított.

A szervezet a legszembetűnőbb tendenciákat is elemezte. Mint írták, elterjedt a színlelt vállalatok alapítása és a hamis üzleti tranzakciók álcázása, gyakoriak a csalások a mezőgazdasági termékek promóciója kapcsán, amelynek során a pénzt gyakran harmadik országokon keresztül mossák tisztára, illetve számos példa van nemzetközi bűnözői struktúrák vámcsalásaira is.

Egy évvel korábban, 2017-ben az EU csalás elleni hivatala rekordnagyságú összeget, körülbelül 3,1 milliárd eurót utaltatott vissza.

(MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tomikám, nem mindegy, ki volt az edző, ha az MTK kiesett?
De azért jó ezeket tudni. A jövőkép? Nem fényes EU-tagként...
Még egy ciklus bizonyosan kapott EU-s pénzekkel társul.
2024-25-re ki kell dolgozni a távozás opcióit, nem biztosított korrekt jogi bírósági per, eljárás lehetősége az EU-n belül. Amit kizártnak tartok, ismerve a Soros-féle ezerfejű EU-kígyót..., minden EU-testület a Soros-doktrínát hajtja végre, és ezt egyszer s mindenkorra kilépéssel le kell zárni, mert a megsemmisítésünkkel egyenlő.
Amíg még magyarok vagyunk, csak így maradhatunk tovább, vagy meghalunk, és a maradék, az eleve nem lesz magyar.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. szeptember 4. 17:02

Ne terelj.
Amely posztra hivatkozol ott is leírtam.

Berecskereki 2019. szeptember 3. 19:56

@Aegopolis

"Faszér' írsz, ha olvasni se tudsz? Így kezdődik a cikk: "A 2014-2018 közötti kohéziós alapok elköltését vizsgálta..." Demszky, azbazmeg."
..................................
Az átadás 2014. márciusban történt, és ezt követte az unió felé a végleges pénzügyi elszámolás.

Az OLAF 2012 évtől 2016 évig vizsgálta.

Ez az időszak a 2014-2018 időszakon belül van.

Miért kellene kilépni?
Az EU működését kell megreformálni, visszatérve az alapításhoz, amikor gazdasági szövetségről és nem ideológiai szövetségről volt szó. Az Alapítói Okirat bizonyíték a gazdasági szövetségre, csak később került terítékre - mivel egyszerre nem ment, csepegtetve - az Európai Egyesült Államok koncepciója és ennek megvalósítása. Ez az ok, így az okot kellene megszűntetni, s azokat az uniós szervezeteket amelyek a szuverén nemzeti államok megszüntetését, felszámolását akarják elérni.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. szeptember 4. 18:17

:D
Beindultak ám az ellenzék trolljai!

24-25 körülire teszem az idejét, hogy kilépünk.
Egyszerűen nincs más választás: az EU, Brüsszel akkora mértékű kollaborációba merült, ahonnan már nincs visszatérés.
Infantilizálták Nyugat-Európát, lásd: a legkézenfekvőbb éárvelés AfD névben a német lakosság 15%-ánál nem tud feljebb kúszni.
Ne maradjunk tovább, Soros üstjében bamba békák között megfőni.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. szeptember 4. 18:42

Ha a brüsszeli bürokraták így folytatják 2025-re az EU megszűnik és akkor kilépni se kell.

Valóban nagyon régen volt.

Akkoriban a Jobbik egy radikális jobboldali párt volt, de már csak azok az aggkorúak emlékeznek, akik Kádárra is. Jakab Peti honnan is tudná, hisz olyan harmatfiatal, a lelkem.

"Ha az előző kormány lopott, az nem hatalmazza fel az új kormányt arra, hogy ő is lopjon."

Nem a kormány lopott, hanem a vállalkozások, intézmények.
A balliberális kormányok jól kitanították őket. Tán még jutalékot is kaptak egyesek. Eklatáns példája ennek a 4-es Metró beruházás, de említhetnénk az autósztráda építést is, vagy a SZEVIÉP "ügyeskedést".

2007 évig pályázatírással foglalkoztam és sok mindenre volt rálátásom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés