Olasz kormányválság: az Öt Csillag Mozgalom tagadja, hogy a szociáldemokratákkal szövetkezne

2019. augusztus 19. 17:45
Mozgalmunk soha nem fog Matteo Renzi volt kormányfővel tárgyalni – szögezte le Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter.

Tagadta hétfőn a nagyobbik olasz kormánypárt, az 5 Csillag Mozgalom (M5S), hogy szövetségre akarna lépni az ellenzéki Demokrata Párttal (PD) annak érdekében, hogy tovább folytathassák a kormányzást ebben a törvényhozási periódusban. Mozgalmunk soha nem fog Matteo Renzi volt kormányfővel tárgyalni – szögezte le Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter, az M5S egyik vezető politikusa.

Az 5 Csillag Mozgalom azt akarja elérni, hogy csökkentsék az olasz törvényhozók számát, a reformjavaslatról jövő csütörtökön dönt a parlament. Aki ennek eldöntése előtt bizalmatlansági indítványt támogat Giuseppe Conte kormányfő ellen, az ezt a reformot akadályozza meg – jelentette ki Riccardo Fraccaro parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter.

A jobboldali Liga és az M5S 2018 júniusában létrejött kormánykoalíciójának megrendülése után a nagyobbik kormánypárt vezetése vasárnap úgy döntött: nem folytatják a kormányzást eddigi koalíciós partnerükkel. A párt Conte támogatása mellett foglalt állást, miután a Liga augusztus 9-én bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök ellen. Conte a parlament keddi ülésén számol be a képviselőknek a kormányválság fejleményeiről. Nem kizárt, hogy akár a bizalmi szavazás nélkül is bejelentheti lemondását.

A Liga azt szorgalmazza, hogy októberben tartsanak új választásokat, mivel a párt népszerűsége jelentősen megnőtt a legutóbbi választás óta, miközben az 5 Csillag Mozgalom támogatottsága visszaesett. Így, ha most lennének a választások, a Liga lehetne az olasz parlament legnagyobb ereje, és Matteo Salvini jelenlegi belügyminiszter esélyes lehetne a miniszterelnöki posztra.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés