​„Székelyföldért megmozgatjuk Európát” – polgári kezdeményezés indul a nemzeti régiók jogainak védelmében

2019. július 21. 14:40

A kezdeményezés célja, hogy a kohéziós támogatások elosztásánál a tagállamok a nemzeti, regionális jellegzetességek megőrzésére is legyenek tekintettel – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke vasárnap Budapesten.

„Az Európai Unióban sokszor beszélünk a demokrácia fontosságáról, fontos, hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben az európai polgárok ki tudják fejezni a saját akaratukat. A Székely Nemzeti Tanács hat évig pereskedett az Európai Bíróságnál annak érdekében, hogy polgári kezdeményezés indulhasson a nemzeti régiókért” – mondta Gulyás Gergely vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. 

A kezdeményezés célja az, hogy

a kohéziós támogatások elosztásánál a nemzeti, regionális jellegzetességek megőrzésére, mint szempontra is legyenek tekintettel

az egyes tagállamok és az EU intézményei.

Gulyás Gergely szerint Magyarország szempontjából rendkívül fontos, hogy a kezdeményezés eredményes legyen. Mint mondta, a Minority SafePack is sikeres volt, hiszen a kérdéssel az Európai Parlamentnek foglalkoznia kell majd. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, az EU-n belüli jogállamiság legfontosabb pillérei közé tartoznak a nemzetiségeket megillető egyéni és kollektív jogok. 

„A legfontosabb az, hogy Magyarországról minél többen írják alá a kezdeményezést” – tette hozzá.

Aláírni a

honlapon lehet.

„A polgári kezdeményezés sikere érdekében 2020. május 7-ig egymillió aláírásra van szükség, ezért arra hívok fel minden civil szervezetet, valamennyi magyar politikai pártot, hogy buzdítson aláírásra, hiszen ez valóban egy nemzeti ügy” – zárta mondandóját Gulyás.

„A hat év pereskedés során mindvégig magunk mellett éreztük a magyar kormány támogatását” – mondta Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács elnöke kijelentette, számítanak „egész Magyarország támogatására”.

Az ellenzéki pártok hozzáállására vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy „javíthatatlanul optimista vagyok. Tavaly a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezésnél legalább szavakban egyetértettünk. Legalább annyi nemzeti minimumot sikerült megteremteni, hogy az ellenzéki pártok nyilatkoztak az ügyben és támogatásukról biztosították a kezdeményezést”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151933

Ajánljuk még a témában