„Marxista” magyarázat Corbynról a BBC Politics-en

2019. július 10. 8:51
Boris Johnson és a tory politikusok sokat hangoztatott véleménye szerint a brit Munkáspárt vezére és árnyékkormányának helyettese a Marx által életre keltett ideológia híve. Vagy mégsem?

A BBC Politics napokkal ezelőtt egy videót közölt, amiben Dr. Daniel Beer, a Royal Holloway University történelmi tanszékének habil. egyetemi docense, Lea Ypi, a London School of Economics elméleti politikával foglalkozó szakembere, valamint Sophie Squire, egy marxista fesztivál szervezője mondják el a marxizmussal kapcsolatos álláspontjukat. És talán még mást is.

Maga a videó egyébként annak az apropóján született, hogy a toryk szerint Corbyn marxistra. Szerkesztője fel is teszi rögtön az elején kérdést: miért hangzik sértőnek Corbyn számára a marxista jelző? Erre a kérdésre ugyan konkrét választ nem kapunk az egész videó során, helyette meghallgatjuk, hogy a marxizmus mennyire más, mint ami a kommunizmus és a szocializmus címkéje alatt folyt.

Bár sokaknak vérben „tocsogó”, ahogy Dr. Daniel Beer elmondja: szerinte a marxizmus szó hallatán rögtön a szovjet katonák általi kivégzések, a munkatáborok, valamint '56 Budapeste jut az ember eszébe.

Újabb kérdés a szerkesztőtől: ezek a szocializmus és a kommunizmus rémtettei, akkor ez hogyan jön a marxizmushoz?

Lea Ypi erre válaszként arról beszél, hogy Marx szerint a szocializmus egy osztálytársadalom, ahol a munkásosztály a társadalom vezető ereje, viszont a kommunizmus egy olyan utópia, ahol már nincsenek társadalmi konfliktusok, mert magában a társadalomban sincsenek osztályok. (De sajnos azt már nem mondja el, hogy egyébként a marxizmus gyakorlati megvalósítása érdekében és nevében jöttek létre forradalmak és társadalmi változások, amelyek aztán vörös terrorhoz vezettek – a szerk,)

Egy harmadik, talán a legfontosabb kérdés is megérkezik: miért használják inzultusként a marxizmus nevezetű politikai „teóriát”? Erre a kérdésre sem kapunk megnyugtató választ, csak azt, hogy aki a marxizmusról azt hiszi, hogy egy életrevaló rendszer, akkor az teljesen naiv, és megtévesztett ember, legalábbis Dr. Beer szerint. Lea Ypi szerint a sok marxizmusra hivatkozó totalitárius rendszer elfelejti, hogy a szabadság az a marxizmus magértéke.

Az utolsónak megszólaló aktivista azonban egyáltalán tagadja, hogy a marxista jelző extrém lenne, szerinte már csak azért sem, mert sokan olvasták már a Kommunista kiáltványt. Ő ki is jelenti a videóban, hogy ő büszke marxista, és hogy „Marx minden idők egyik legnagyobb filozófusa” volt, csak azért, mert ennyi év után is van rájuk igény.

De így akkor már érthető, hogy hozzá képest Corbyn maga a megtestesült angol nyárspolgár.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért kell szó nélkül tiltani a trollokat, nem pedig válaszolgatni nekik, meg harcolni a szarságaikkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés