Ciprász lenne „Dél Orbánja”? Így választ Görögország!

2019. május 22. 19:07
Görögország egy olyan hely, ahol az Európai Néppárthoz tartozó ellenzéki pártvezér nevezi a „dél Orbánjának” radikális baloldali miniszterelnök ellenfelét, Alekszisz Ciprászt; miközben a helyi baloldal az európai jobboldalt ítéli el – szintén orbánozva. Körképünk Hellász európai parlamenti választási csatározásairól.

Írta: Bakajannisz Haralambosz Péter

 

A május 26-i EP-választáshoz közeledve a Mandiner körképsorozatban mutatja be az uniós országok EP-választási kampányait, a helyi politika erőviszonyait és játszmáit. Eddigi cikkeinket itt olvashatják:

Németország: Weber ist Ihnen unbekannt?

Nagy-Britannia: Hülye Választások Minisztériuma

Ausztria: Az orbánozástól az Orbán-magasztalásig

Franciaország: Macronék vagy Le Penék győznek?

Spanyolország: Balosok, birodalmiak és lázadók

Írország: EU-s bástya a legmesszibb Nyugaton

Olaszország: Salvini, Öt Csillag, helycserés támadás

Szlovákia: Felvidéki vegyesfelvágott, kiestő magyarok?

Hollandia: A jobbliberálist vagy az új jobboldalit?

Most Görögország kerül sorra cikksorozatunkban!

***

A görögök nem szeretik az EU-t, derült ki egy felmérésből – s persze az elmúlt évekbeli uniós-görög csatározások híreiből.

Csupán a görögök 52 százaléka érzi magát európai polgárnak, éppen csak egy százalékponttal megelőzve Bulgáriát. A görög lakosság 25 százaléka tekinti az EU-t pozitívnak. Továbbá, a Pew Center kutatása szerint a görögök 89 százaléka azt gondolja, hogy a kultúrájuk magasabb rendű a többinél. Görögország emellett Magyarország után a második olyan EU-tagország, ahol a populizmus egyre nagyobb teret nyer – egy svéd intézet kutatása szerint.

Az EU tehát relatíve népszerűtlen az egy évtizede saját válságával küszködő Görögországban, de persze a politikumnak itt is fontos az EP-választás. Negyven görög párt indul majd végül az európai parlamenti választásokon. Az országnak 21 parlamenti képviselője lesz, amely Magyarország képviselőinek számával azonos.

A „csatatéren” két görög párt a főszereplő: a jelenleg kormányon lévő SYRIZA és az Új Demokrácia. Ugyanakkor nem a jelöltek vagy a listavezetők uralják a csatateret, hanem a két párt elnöke, akik folyamatosan próbálják kiparodizálni és megcáfolni egymás álláspontjait. Mindebben felfedezhető, hogy már a közelgő önkormányzati és görög parlamenti választásokra fókuszálnak az európai ügyek mellett.

SYRIZA: celebekkel indult volna Ciprász

A kormányon lévő radikális baloldali pártnak nagyon fontos, hogy jól teljesítsen ezen választásokon, ugyanis az utóbbi időben állandó vereséget szenvedett a rivális középjobbos, európai néppárti tag Új Demokrácia ellen. Ezért is 

Ciprászék nagyon szerettek volna, ha a négy progresszív európai párt összefog 

és egy közös platformot alakít. Ez viszont nem jött össze eddig, ahogyan az az ötlet sem, hogy egy görög verziót alakítsanak ki belőle, a SYRIZA-Progresszív koalíciót. Eddig csak a Demokratikus Baloldallal (ΔΗΜΑΡ) sikerült összefognia, egy korábban a görög szocialistákkal (ΠΑΣΟΚ) és Zöldekkel összefogó párttal. A kormánypárt választási kampánya nem mondható megszokottnak, mivel Ciprász miniszterelnök híres embereket próbált jelöltekként indítani. Elsőként Myrszini Loizout, Manosz Loizosz híres énekes és dalszerző lányát indította volna el jelöltként, de a híresség lánya lemondta a jelöltséget, miután nyilvánosságra került, hogy 2017-ben elítélték elhunyt édesanyja nyugdíjának illegális követeléséért.

Ciprász egy híres üzletember fiát is szívesen bevonta volna a kampányába, Petrosz Kokaliszt, akit viszont az ellenzék gyorsan megsemmisített apja üzleti és kormányzási összejátszásai miatt. Végül a párt fő jelöltje Éfi Ahtcioglu munkaügyi miniszter lett, de ettől függetlenül a SYRIZA-ból Elena Kontoura, aki felmondott a Turisztikai Miniszter pozíciójáról, hogy részt vegyen a választásokon, vezeti a SYRIZA-politikusok népszerűségi listáját 16,22 százalékkal; a második helyen pedig Kosztász Árvánítisz áll 15,5 százalékkal, aki egy televízió műsorban eljátszotta, hogy meglepődött a jelöltségen – úgy, hogy egy előre készített videóval búcsúzott el.

Elena Kontoura Görögországot főszereplővé tenné Európában. Szerinte ezek az európai parlamenti választások kritikus jelentőségűek lesznek Európa és Görögország jövőjére nézve.

Ciprász miniszterelnök bejárja az egész országot, hogy közeli kapcsolatot tartson a szavazókkal. A választás előtt egyhetes turnéba veti magát a miniszterelnök, hogy minél több embert győzzön meg a SYRIZA-Progresszív koalícióra való szavazásról. A SYRIZA viszont valószínűleg vereséget fog szenvedni a választásokon, a párt hét helyet foglalhat el Brüsszelben, ami 2014-hez képest ugyanakkor eggyel többet jelent.

Új Demokrácia: komolyan veszik a választásokat

Az ellenzéki Új Demokrácia látja az esélyt az áttörésre, ugyanis az utóbbi két év felmérésein is mindig az élen álltak. A párt bizonyítani szeretné, hogy ők igenis komolyan veszik az EP-választásokat, s így komoly neveket tesznek a listájukra. Szerepel rajta a hatvanöt éves listavezető és volt pártelnök Vangelisz Meimárákisz, aki 2016-ban még a párt vezetőségéért küzdött Kiriákosz Mitszotákisszal, és jelenleg 33,9 százalékos személyes népszerűségnek örvend. Szteliosz Kimpouropoulosz pszichiáter és Dimitrisz Kairídisz, a nemzetközi kapcsolatok professzora is szerepel a középjobbos párt listáján. A listavezető Meimárákisz nemrég egy videót tett közzé, amelyben megköszöni Mitszotákisznak a jelöltséget. „Útmutatóm a társadalmi liberalizmus, amely az embereket és az európai eszméket egyaránt szolgálja” – mondja rajta. A legutóbbi, Thesszalonikiben elmondott beszédében pedig hangsúlyozta, hogy „május 26-án a polgárok beszélnek, és üzenetüknek erősnek kell lennie mind a belföld, mind pedig a külföld felé is”.

Szofíá Záháráki, az Új Demokrácia képviselője szerint pártja meg fogja nyerni az európai parlamenti választásokat, a politikai változás hangos üzenetét küldve Alexis Ciprásznak. Ezt hangoztatta Mitszotákisz pártvezető is, aki a polgárokat hívta fel arra, hogy egy hasonlóan erős üzenetet küldjenek a SYRIZA-nak. Az ellenzéki pártvezető az Európai Néppárt tagjaként „a dél Orbánjának” és populistának nevezte a radikális balos miniszterelnököt, mivel szerinte önkényesen kormányoz.

A becslések szerint az Új Demokrácia nyerheti az EP-választást közel 37 százalékos eredménnyel, ami a párt helyeinek szinte megduplázását jelentené, öt helyről kilencre növekedve az Európai Parlamentben.

Vangelisz Meimárákisz, a jobboldal vezetője

KINAL: Elég az Orbánokból!

A kisebb pártok között található a szociáldemokrata „Mozgalom a Változásért” (ΚΙΝΑΛ). A KINAL a PASOK, azaz a Görög Szocialista Párt utódja, amely a középbaloldalra helyezi magát. A pártnak fontos lenne jó eredményt elérni a választásokon, mivel a SYRIZA szinte az összes baloldali szavazót magához szívta. A párt indulói között található Nikosz Papandreou író, a híres Andreasz Papandreou fia és a volt miniszterelnök Giorgosz Papandreou testvére, ahogyan a már volt athéni polgármester Giorgosz Kaminisz is. Fofi Genimmata a párt listájának bejelentésekor megkérte az embereket, hogy szavazzanak a párt képviselőire, a „változás üzenetét” küldve Görögországnak és az EU-nak is, miközben támadást indított a kormány ellen, „a populizmus és az új-jobboldal expresszionistáinak” nevezve őket.

A balos pártvezető szerint Európa előtt hatalmas kihívások állnak, amelyek ellen a pártjának vannak tervei. „A maastrichti ciklus véglegesen lezárult” – mondta. Szerinte itt az ideje, hogy a szociáldemokraták véget vessenek az eddigi zsákutcás konzervatív és jobboldali politikának, amely az „erősebbeket” szolgálja. „Elviseltük és toleráltuk az Orbánhoz hasonlókat” – tette hozzá.

Giorgosz Káminisz a minap arról beszélt, hogy a SYRIZA-Új-Demokrácia együttműködésre legkésőbb októberben választ kapunk majd. Szerinte most az EP-választásokra lenne fontos koncentrálni, mivel az ország jövője forog kockán. Hangsúlyozta: a kérdés az, hogy „szeretnénk Európát vagy sem”, és persze ha igen, akkor melyiket. Ő is kritizálta a növekvő jobboldali populista trendet és fontosnak tartja a szocialista Pedro Sánchez sikerét Spanyolországban. A másik, nevesebb jelölt, Nikosz Papandreou szerint a párt könnyen elérhet két helyet Brüsszelben, de a három hely sem kizárt. Nemrég jelent meg a párt internetes kampánya is, amelynek fő üzenete az, hogy „vége a viccelődésnek”. A videó célja a fiatalok meghívása május 26-ára, hogy ezzel egy változásra felszólító üzenetet küldjenek. A második videót a párt az „Arany Hajnal” ellen hozta létre, fő üzenete: „Blokk a neonáciknak”. A „blokkot” egy kosárlabdameccs szerelésével idézik a videóban.

A párt  harmadik lehet majd a választáson, kicsivel több mint hét százalékos szavazási aránnyal, ami két helyet jelent majd az Európai Parlamentben.

Arany Hajnal: szélsőhellenizmus

Arany Hajnal: a kiutált szélsőjobboldali párt

Az Arany Hajnal a nagyon nem kedvelt pártok közé tartozik Európában, ugyanis egyik pártcsoport sem fogadta be őket. A párt eleinte hat jelölttel indult volna, abban reménykedve, hogy a növekvő jobboldali, illetve populista tendenciák miatt lehet keresnivalója. Aztán többen lemondták a jelöltséget, ugyanis a párt alapítója, Nikolaosz G. Mihaloliakosz irányítható képviselőket szeretett volna. Végül huszonhárom jelölttel indulnak majd. Ioannisz Lagosz listavezetője elmondta: „Először Görögország” lesz az Arany Hajnal szlogenje. Az utóbbi időben két videókampányt is bemutatott a párt. Az első üzenete: 

„Szavazzunk az Arany Hajnalra, hogy Görögország görög maradjon!”,

míg a második arra buzdítja a szavazókat, hogy a pártra szavazzanak egy „nagyobb Görögországért egy szabad Európában”.

A párt vezetője szerint „ez lesz a „hellenizmus arany hajnala”. Arra kéri a szavazókat, hogy bízzanak az Arany Hajnalban, mivel a párt egyesül majd a nacionalisták Európájával. „És Madridtól Párizsig, Berlinig, Rómáig, Budapestig, Bécsig és Athénig győztesként emelkednek majd a patrióták címerei, egy nacionalista Európáért, az uzsorások és a bankárok ellen” – mondta május 10-én a görög parlamentben. Ettől függetlenül nagyon úgy néz ki, hogy a párt csak két helyet foglalhat majd el az Európai Parlamentben.

KKE: A megszabadulásért, Görögországért és a szocializmusért!

A Görög Kommunista Párt (KKE) is gyengébb eredményt várhat az EP-választáson az előrejelzések szerint. Ennek ellenére Dimitrisz Koutsoumpasz pártfőtitkár felszólította az embereket: bátran szavazzanak a KKE-re, amelynek célja a harmadik hely elérése. A cél, szavaival élve, hogy „ledöntsük a harmadik helyről az Arany Hajnal-nácikat Görögországból”. Szerinte az Arany Hajnalt a görög kommunista pártra adott szavazatokkal lehet eltüntetni. Az európai parlamenti választásokat egy esélynek látja, amelyen keresztül egy erős NEM-et lehetne mondani a tőkés EU-nak. A jelöltek között található Kosztasz Pápádákisz jelenlegi képviselő, Thesszaloniki egyik polgármester-jelöltje, Sotirisz Zarianopoulosz, illetve Lila Kafantari színész is.

Május 7-én jelent meg a párt első kampányvideója, amely arra buzdítaná az embereket, hogy

szavazzanak a pártra a megszabadulásért, Görögországért és a szocializmusért.

 

SYRIZA vs Új Demokrácia: Az EP választásokon túl

A dél-európai államban nem minden az európai parlamenti választásokról szól, legalábbis ami a két legnagyobb pártot illeti. Az Új Demokrácia és a SYRIZA elhanyagolták EP-kampányukat az önkormányzati választások, de meg inkább a szeptemberben történő országos választások miatt.

Ciprász, már előre gondolkozva, még januárban bejelentett egy minimálbéremelést, amelyre „teljesen véletlenül” a választások előtt, illetve a „Macedónia” név elengedése után került sor. Nem sokkal később a görög pénzügyminiszter kijelentette, hogy a görögök ötéves kötvényt bocsáthatnak ki, amelyből nagy hozam várható. A „Macedónia” név északi szomszédnak való átadásának természetesen korántsem örült a nép, a kezdeményezést hatalmas tüntetések követték. A jobboldali vezető, Mitszotákisz hazaárulónak nevezte a görög miniszterelnököt, aki szerint a tüntetők egyszerűen szélsőjobboldaliak.

A két párt harca természetesen tovább folytatódott, itt viszont már a parlamenti választási kampány témái nyertek teret. Ciprász miniszterelnök nemrég egy kedvező intézkedéscsomagot jelentett be: e csomag enyhítést nyújt az adóhatóságok felé tartozóknak, és tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve áfacsökkentést is tartalmazott. Igaz, hogy az áfacsökkentésnél a kormány elszámolta magát, így bonyolult lett a kávé adóztatása. Az ellenzék szerint a tizenharmadik havi nyugdíj egy választás előtti szavazatvásárlás.

A két pártvezető azért meglepetéseket is tudott okozni: a radikális baloldali Ciprász miniszterelnök úgy döntött, hogy elfáradt a nagy csatában és nyaral egyet egy jachton. Eközben a jobboldali pártelnök Mitszotákisz egy eléggé neoliberális nyilatkozatában kijelentette: ha a munkavállaló és a munkaadó megegyeznek, lehetne akár hét munkanap is.

A görögök ennek tudatában politizálhatnak tovább Hellász idei választási évében.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés