Egy övezet, egy út

Kazahsztánba és Kínába utazik húsvét után Orbán Viktor

2019. április 20. 9:26
A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja majd.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kedden Kazahsztánba utazik, ahol hivatalos látogatást tesz, majd április 25-28. között Pekingben Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szombaton az MTI-t.

A magyar miniszterelnök a kazah fővárosban, Nurszultanban megbeszélést folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel és Askar Mamin miniszterelnökkel, valamint a tervek szerint találkozik Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is.

Orbán Viktor csütörtökön Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal, majd kétoldalú egyezményeket írnak alá. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja.

Pénteken kezdődik Pekingben a második Egy övezet, egy út fórum, amelyre 37 kormány-, illetve államfő, valamint más vezető jelezte részvételét.

Kína külügyminisztere korábban elmondta: az eseményen olyan témák kerülnek a figyelem középpontjába, mint az összeköttetések fejlesztése, a növekedés új forrásainak feltárása, újabb együttműködési formák kialakítása és a fenntartható fejlődés. A pekingi fórum a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye.

(MTI)

Összesen 257 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem mellesleg, amikor az IMF ki lett rakva, a piaci hitelek kamata magasabb volt. Beleszólni a belpolitikába? Valóban, az IMF feltételei között szerepel kiszámítható és racionális monetáris politika, átlátható költségvetés, mind olyasmi, amiket a fidesz rühell, nem véletlenül."

Akkor nézzük sorba az állításokat.

Az IMF hitelek normál körülmények között lényegesen nem olcsóbbak a pénzpiaci kamatoknál. https://privatbankar.hu/kotveny/ennyi-az-imf-hitel-kamata-valojaban-es-ezert-nem-tul-kedvezo-jelenleg-255578
2006-2009 időszakában azonban Magyarország állami költségvetése nem mondható normál állapotban. Már 2007 elindult a tőkekivonás, egyre jobban lassult a gazdasági növekedés, gyors ütemben növekedtek a pénzpiaci hitel kamatok., mindezt nem követte a költségvetési hiány csökkenése. A csökkentés is abból állt, hogy adókat emelt a Gyurcsány kormány és csökkentette az állami szolgáltatást. Forrásokat vont el az egészségügytől, oktatástól, önkormányzatoktól. Emelkedett az infláció és csökkent a reáljövedelem. Mindez együttesen okozta, hogy Magyarország már akkor a csőd szélén tántorgott, amikor még nem volt világválság.
2010 index írásban a szerző foglalkozik az IMF tevékenységével.
A szerző állítása szerint 2009-re már megváltozott az IMF korábbi követelmény rendszere.
https://index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/13/az_imf_fuggove_tesz_es_nyomorba_dont/
Az állítás azonban nem igaz. Csak az változott meg, hogy az IMF hitelre szoruló országtól üzleti tervet, szándéknyilatkozatot kértek, amelynek tartalmaznia kellett az intézkedéseket. Ezek az elvárható intézkedések azonban semmit sem változtak, csak előre nem közölték, nem írták elő. Így úgy nézett ki, mintha a hitelt kérelmező ország ajánlata lenne.
Itt olvasható a szándéknyilatkozat: https://hvg.hu/gazdasag/20081106_IMF_szandeknyilatkozat_dokumentum

Nem a Fidesz költségvetését utasította el 2005-től az EU, hanem a Gyurcsány kormány költségvetését. Egyetlen konvergencia vállalásukat sem tudták teljesíteni. 2006-ban pedig valótlan adatokat adtak le, amelyet az EU nem hozott nyilvánosságra a választások előtt, csak a választások után és őszig adott haladékot a hibák kijavítására. Ezzel kapcsolatos az öszödi összeröffenés, az elhíresült Gyurcsány öszödi beszéde.
Ekkor kellett volna időközi választást kiírni, de ekkor is és 2009-ben is az MSZP és Gyurcsány 10 körömmel ragaszkodott a halalom megtartásáért. 2009 csak külső nyomás miatt lett Gyurcsány leváltva.
A bajnai kormány azon kívül, hogy elköltötte az IMF nagyobb részét nem sok minden pozitív dolgot csinált. Az ő saruk az is, hogy az IMF hitelből nem forintosították a deviza hiteleket, holott ez is szerepel a szándéknyilatkozat 13. pontjában.

"13. A kormány megállapodásra törekszik a kereskedelmi bankokkal a háztartások devizahitel-felvételekből eredő kockázatainak mérséklése érdekében, és tervezi egy, a magánszférára vonatkozó adósságrendezési stratégia bevezetését is. A javasolt megállapodás három elemből állna: (1) az adós kérésére a bankok lehetővé teszik a hitelek futamidejének meghosszabbítását, rögzített havi törlesztések mellett; (2) azok az adósok, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve a devizaárfolyamok ingadozása miatt, külön díjazás nélkül átválthatnák deviza alapú hiteleiket forinthitelekre, és (3) abban az esetben, ha egy adós nem képes a fennálló hitelét törleszteni, kérésére a bankok átmenetileg csökkenthetik a törlesztések összegét. Amennyiben ezek az elképzelések eredménytelennek bizonyulnak, további adósságrendezési technikákat is megvizsgálunk."

Válaszok:
Berecskereki | 2019. április 20. 12:55

Ha valaki a kínai vasépítés beruházással kapcsolatban vitatkozni szándékozik, vitaindítónak javaslom a következő linken elérhető írást.
http://www.geopolitika.hu/hu/2018/10/02/geodebates-vitaindito-szarazfoldi-vs-tengeri-kereskedelem/

Még annyit, hogy a Szándéknyilatkozatot Veres János és Simor András írta alá. Ez is arra enged következtetni, hogy Gyurcsány Ferenc már ekkor bukott miniszterelnök volt.

"Alapkamat szintje ugyan minek köszönhető, mennyire védi a forintot?"
Itt megtalálod a választ, ha van közgazdasági, pénzügyi tárgyú diplomád.
https://www.mnb.hu/letoltes/eszkoztar-reszletes.pdf

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés