Yoram Hazony: A liberális imperializmus egyre intoleránsabb

2019. március 26. 14:40
A nagy kérdés ma az, hogy képesek lesznek-e a nemzeti-demokratikus országok szembe szállni Kínai terjeszkedő imperializmusával és az oroszokkal – jelentette ki Yoram Hazony izraeli professzor a Külügyi és Külgazdasági Intézetben tartott előadásában, melyben szembeállította egymásal a birodalmi és a nemzeti függetlenségi gondokodást.

Meglepetés volt a Brexit, meglepetés volt Trump, meglepetés volt Olaszország, meglepetés volt, hogy Közép-Európában nemzeti kormányok kerültek hatalomra, és meglepetésként hatott a véleményformálókra, hogy Bolsonaro nyert Brazíliában – ezzel kezdte a nacionalizmus erényéről szóló előadását Yoram Hazony izraeli professzor.

Hazony azon alkalomból beszélt a Külügyi és Külgazdasági Intézetben, hogy The Virtue of Nationalism (A nacionalizmus erénye) című kötetét az év konzervatív könyvének választotta az amerikai Intercollegiate Studies Institute (ISI) agytrösztje. 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet, a Danube Institute és a Mathias Corvinus Collegium meghívására hazánkba érkező Hazony szerint az előző évek meglepetések sorát hozta a világpolitikában, ami azt mutatja, hogy világszerte változóban van a politikai rend. 

Hazony előadásában szembeállította egymással a birodalmi és a nemzeti gondolkodást. Mint mondta, a birodalmi gondolkodásnak ősi gyökerei vannak; eszerint a felfogás szerint akkor van béke, ha minél több népet egyazon törvény szerint kormányoznak. Ez  felfogás már a Bibliában is feltűnik, jó példa rá a Római Birodalom vagy Kína. Ezt azonban már az ószövetségi próféták kikezdték, akik gyakorlatilag a nemzeti függetlenséget hirdették, azt, hogy minden nemzetnek lehetnek saját törvényei. 

Az izraeli professzor leszögezte: az ember túl kevés ahhoz, hogy tudja, mi a jó az egész világnak. Nem lehet minden nemzetet egy törvénynek alávetni erőszak nélkül. Szabadnak lenni annyit tesz, hogy megvan számunkra az egyet nem értés lehetősége.

Hozzátette: a középkori katolikus Európa már független államokat szült, majd a reformáció korában az angolok úgy döntöttek, hogy nem csak a császár, hanem a pápa alá sem akarnak tartozni, és még ilyen szempontból is függetlenek lesznek. 

Yoram Hazony párhuzamot vont az ókori Pay Romana és a kortárs Pax Americana között, kijelentve, hogy ő megijedt, amikor George W. Bush messianisztikus hévvel új világrendről beszélt.

 Mostanában mindenki a kötelezően elfogadandó sokszínűségről beszél. Ugyanakkor minél erősebbé válik a liberális imperializmus, annál intoleránsabb is. 

Yoram Hazony szerint a nagy kérdés ma az, hogy képesek lesznek-e a nemzeti-demokratikus országok szembe szállni Kínai terjeszkedő imperializmusával és az oroszokkal. 

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sokáig figyelemre méltó, amit mond.
Addig, míg eljut a liberális imperializmus dogmáig, bár nem világos, mit ért ez alatt.
Nagyjából hasonló fából vaskarika ez, mint volt a demokratikus kommunizmus.
Lenin, vagy Marx mondta: A történelem az osztályharcok történelme. Igaz is, nem is.
A liberális imperializmus ugyanez a kategória.
Amiről ugyanis a történelem szól:
Harc az emberi méltóság ellen - harc az emberi méltóság megőrzéséért.
Ez a két pólus, amely egymással kibékíthetetlenül áll szemben.
A következőképpen:
.
Az északi - európai-atlanti élettérbe Lebensramuba - betolakodó-befurakodó, déli szemita ideológiát érvényesítő népcsoport megszámlálhatatlan arcon, átalakuláson ment át, míg mai állapotába jutott.
De a lényeg, a fehér bennszülöttek elleni brutál-agresszív harcmodoruk: nem változott. Gátlástalan embertelenségük az élet minden megnyilvánulási formáját beszennyezi, amit ők egy részről Allah hatalmának, más részről szabadságnak, haladásnak, fejlődésnek neveznek.
Miközben a keresztény európaiak napról napra teret veszítenek Lebensraumukból. Mindenkinek, aki ellenük harcolt, igaza volt-van.
Megszámlálhatatlan formában teszik tönkre az északi fajt. Az egyik az EP. Václav Klaus pl. azt mondja: " az Európai Parlament az unió hivatalos propagandaszerve, " - ez teljesen megfelel a valóságnak, ezzel vitatkozni sem lehet.
Az Unió pedig=Soros. Pontos megfogalmazásban: a Sorost finanszírozó mély állam.
Amikor a V4 Soros ellen lép fel, nem tesz mást, mint a szemita-PC-Neokohn Mély Állam ellen harcol.
Isten akarná, az isteni terv része az északi fehér ember pusztulása?
NEM! ISTEN KÉPMÁSÁHOZ EZ A FAJ KERÜLT RELATÍVE LEGKÖZELEBB A FÖLDI ÉLETBEN. Nem mintha Neki erre szüksége lenne... De!
EZÉRT - ÍGY VAGY ÚGY - BIZONYOSAK LEHETÜNK ABBAN: A TEREMTŐ - nem tudhatjuk miképpen - MEGÓV BENNÜNKET, NEM ENGEDI, HOGY ELVESSZÜNK.

A sokszínűség, a multikulturalizmus szerintem nem lehetne nemzetellenes, hiszen az egyes nemzetek önálló identitása, kulturális öröksége tudja csak szavatolni a valódi multikulturalizmust.

A birodalmi típusú gondolkodás éppen hogy uniformizál, falanszterbe kényszerít.

Azt hiszem, a nagy paradoxon éppen ez. A nemzeti függetlenség tudja garantálni a diverzitást, a birodalmi viszont ez ellen hat. Akkor is, ha egy hamisan interpretált sokszínűség narratívával akarják eladni.

Az USA pl. miért marad ki?
Miért csak Kína és Oroszország jelent veszélyt?

Északi faj?
Kb. Athén-Szófia-Nápoly-Sevilla vonaltól Narvikig, Szentpétervárig, Reykjavikig...
Bonyolult?
Mondhatom másként: akik évente legalább 100 napig védekeznek a hideg, a hó ellen Európa területén: az az északi faj.

Ha a gyerekedet veszély fenyegetné, nyugodtan szólj...
Nem sok mindent mondtál, felesleges lantpengetés...
És értelmetlen.

"Mostanra a nyugati világban kibontakozott az, amit úgy nevezhetnénk: az elitek lázadása a nép ellen – vallja Michel Houllebecq. A francia író szerint a polgárokat a modern állam az örök gyermeki lét állapotában tartja, az elsődleges ellenség pedig a kiirtandó férfiasság lett. "
DE CSAKIS A FEHÉR EURÓPAI EMBER ESETÉBEN. Erről írtam.
Ez "a szemita-PC-Neokohn Mély Állam "

Én leszarom, Hitler mit mondott.
De, a fehér ember, túl általános, és az északi érthetőbb.

"A minap meg kiderül, hogy a szövetségesek kiprovokáltatták a német megszállást tudván tudva, hogy az itt Európában egyedüliként megmaradt intakt zsidóságnak ezzel gyakorlatilag befellegzett"
Nem lennék meglepne, ha az archívum, amiből kiderült, rövid időn belül, meggátolhatatlan tűzben égne el...
Elvégre, ahol Kennedyket csak úgy lehet agyonlövöldözni, mint a kóbor kutyákat, következmény nélkül...

Egyetértek, a higgadt érvelésnél nincs jobb.
Nekem nem mindig sikerül.
A lényeg az utolsó mondatodban van, magam is ilyesmire gondoltam.

érdekesebb volt az előadás, de ez nagyon gyenge összefoglaló

Én szubjektíve így gondolom: és a tapasztaatra alapozom ezt a megállapításom, miközben elismerem a világ összes népének egyediségét, és annak tiszteletét.
mert az élettel mindannyian megküzdöttek-küzdenek.
Ám, ha bármilyen, filozófiát, akár transzcendenst, bármilyet nézel, azt látod, a fehér északi faj terméke.
A művészetek, zene, próza, költészet, mind-mind az északiaknál alkotott legnagyobbakat.
EZEKKEL A képességekkel kerülhettünk közelebb Isten képmásához.
Ennyit gondolok erről, és azt, hogy Isten a saját képmására teremtett bennünket, ezért a képmás hasonlat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés