EPP-vita

Csalódottságot láttam ellenfeleink arcán – Varga Judit a Mandinernek a néppárti vitáról

2019. március 21. 13:55

Maratoni hosszúságú, teltházas, intenzív vita volt, minden szónokra hihetetlen figyelem hárult; tapintani lehetett a feszültséget, érzelmes felszólalások is voltak – mondja Varga Judit a Mandinernek. Az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár mesélt Joseph Daul párttársakhoz intézett „érzelmes beszédéről” is. Interjúnk.

Megindult az értelmezési vita akörül, hogy akkor most az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát, vagy a Fidesz önként kezdeményezte a Schüssel-formulát. Hogy történt? 

Az Európai Néppárt bevándorláspárti, liberális kisebbsége vereséget szenvedett. Joseph Daul a háromórás vitát követően olyan szöveget terjesztett elő szavazásra, amely a mi feltételeinknek megfelelt. Idézem a megállapodás lényegét: „az EPP elnöksége és a Fidesz közösen egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az EPP-ben addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül”.

Az eredeti verzió egy kioktató jellegű felfüggesztésről szólt volna,

ez a megoldás viszont azt mondja, hogy addig visszavonulunk a néppárti munkától, amíg a bölcsek tanácsa elkészíti jelentését. Ez a döntés a saját akaratunkból született.

Mit várnak a bölcsek tanácsától?

Azt, hogy végre folytassuk le a tényszerű jogi vitát Magyarországról. A Néppártban évek óta dobálóznak a kritikusaink azzal, hogy Magyarországon milyen problémák vannak az „európai értékekkel”, a bíróságok függetlenségével, az Alkotmánybírósággal, de senki sem jött el hozzánk, hogy valóban meggyőződhessen arról, mi is a helyzet pontosan. Most ez fog történni. Örülünk annak, hogy lesz egy ilyen lehetőség, végre a tényekről beszélhetünk. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy tagja lehetek a magyar tanácsnak, amely majd információkkal fogja ellátni a néppárti küldöttséget.

Be fogjuk bizonyítani, hogy minden rendben van a magyar jogállamisággal.


Varga Judit, Szájer József és Novák Katalin

A kiszivárgott információk szerint hatalmas vita volt, amely Joseph Dault is megviselte. Milyen volt a hangulat?

Maratoni hosszúságú, teltházas, intenzív vita volt, minden szónokra hihetetlen figyelem hárult. Tapintani lehetett a feszültséget, érzelmes felszólalások is voltak. Látványos frusztrációt, idegességet, csalódottságot láttam ellenfeleink arcán. Daul valóban érzelmesen beszélt, egységre szólította fel a párttársakat, kérte, hogy annak tudatában döntsünk erről a kompromisszumról, hogy kampány lesz, és meg kell őrizni a Néppárt egységét. Az eredmény magáért beszél.

Kik támogatták a Fideszt a Néppárton belül?

A szlovén szövetségesünket, Janez Jansat ki kell emeljem, de elmondható, hogy Közép-Európa egységesen kiállt mellettünk. Az osztrák, olasz és francia hozzászólás is támogató volt. A CDU elnöke a hidak építéséről és a kompromisszum fontosságáról beszélt. Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor is kitett magáért. A vita elején a többség még az elnökség eredeti felfüggesztési javaslatát támogatta, azonban mi elmondtuk, hogy a 2000-es Schüssel-formulából nem engedünk. Szerintem

senki sem úgy ment be a terembe, hogy tudta volna, mi lesz az eredmény.

A Schüssel-formulát ki találta ki?

A miniszterelnök javasolta.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145230

Ajánljuk még a témában