DW: Soros György támogatja a lengyel kormányellenes médiát

2019. február 26. 18:09
Tulajdonosváltás történt a legnagyobb lengyel napilapnál – számol be róla a Deutsche Welle. A Soroshoz köthető SFS Ventures vette meg az Eurozet-csoport 60 százalékát.

Jelentős átalakulások és tulajdonosváltások zajlottak le az utóbbi időben a lengyel sajtópiacon, amelyek a kormánypárt szerint olyan nemzetközi tőzsdespekulánsok befolyását növelik a lengyel sajtóban, mint Soros György. Az érintett szervezetek is hangot adtak véleményüknek az ügyben. Erről közölt egy hosszabb elemzést a Deutsche Welle

A legjelentősebb esemény, hogy az Agora lengyel médiavállalat felvásárolta az Eurozet-csoport 40 százalékát. Az Agora birtokolja Lengyelország legnagyobb példányszámú napilapját a Gazeta Wyborcza-t, az Eurozet pedig az ország második legnagyobb rádióját a Radio Zet-et, amely a piac 13 százalékát fedi le.

A cseh SFS Ventures, amely egy Soros György által támogatott pénzalapot is tartalmaz, vásárolta meg az Eurozet-csoport maradék 60 százalékát. Ez egy vegyesvállalat, amelyet a 2010-ben alapított cseh Sourcefabric és a Media Development Investment Fund (MDIF) alkot. Utóbbihoz (MDIF) a Soros György által létrehozott Open Society Institute biztosította a kezdőtőkét. Mindkét nonprofit szervezet célja a független újságírás támogatása világszerte.

Az MDIF szerint a tulajdonosváltás nem fog változtatni a Radio Zet profilján, amely eddig is a független médiát képviselte a kormánypárt által keltett ellenszélben. A szervezet szerint Jog és Igazságosság (PiS) 2015 óta támadaja és lehetetleníti el a független kereskedelmi sajtóorgánumokat.

A kormánypárt Twitteren reagált a felvásárlásokra: „A PiS, élen Jaroslaw Kaczynski elnökkel, úgy gondolja, hogy az államnak mindent meg kell tennie, ami a hatalmában van, hogy megakadályozza a tőzsdespekulánsok befolyásszerzését a médiában" – közölte Beata Mazurek még januárban. Emellett Krystyna Pawlowicz parlamenti képviselő is kifejezte nemtetszését. A Radio Maryja-ban elmondta, hogy az apolitikus sajtó egy „kártékony, eszményített mítosz”, amely csak a „kormányzást nehezíti”.

A Gazeta Wyborcza és Jaroslaw Kaczynski már régóta kölcsönös érzéseket táplálnak egymás iránt. Ebben az esetben ez kölcsönös ellenszenvet jelent, amelynek rendszeresen hangot ad mindkét fél. A pártelnök 2018-ban kijelentette, hogy szerinte a napilap „anti-katolikus” és nemzetellenes. Ennek jegyében a kormány miniszterei megtiltották az intézményeikben a lapban történő bárminemű hirdetést és lemondták az összes előfizetést. A „kiéheztetés taktikáját” alkalmazta a kormány a Polityka Newsweek és a Polska ellen is. A Freedom House szerint ezek az intézkedések a „fékek és ellensúlyok rendszerének meggyengítésére szolgálnak, hogy elnémítsák a független sajtót és irányítsák a közvéleményt”. A Gazeta Wyborcza ügyében érintett belsős források attól tartanak, hogyha a PiS ismét választást nyer, akkor Orbán Viktorhoz hasonlóan komoly szigorítások jöhetnek a médiában. „Világossá tettük, hogy az embereknek a PiS ellen kell szavazniuk, nem azért, hogy minket megmentsenek, hanem a lengyel demokráciát” – nyilatkozta a lap hírszerkesztője Roman Imielsky.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lesznek még ott is plakátok.

Soros 19-re lapot húzott. Nem kizárt, hogy úgy fog járni ahogy Hillary Clinton választásával járt.

"Orbánt is támogatta."

ÉS?!

Hillary Clinton is támogatta, mégsem győzött.
Sőt! Egymilliárd dollárt bukott Trump megválasztásán.

Mi lenne, ha ezek a gazdag gecik befejeznék a filantrópkodást, és mondjuk elkezdenének adózni?

A képen úgy néz ki, mint egy megroggyant imádkozó sáska.

Gyurcsány Vezéredről írogatsz?
Csókold meg.

A pakliban ez is benne van. Májusban a választási eredmények majd választ adnak. Várok türelmesen.

Szerintem bajban lennél, ha bíróságon kellene bizonyítanod.

Megmondják, hogy kire kell szavazni....

A filantróp börtönbe is mehetne, a franciáktól két év letöltendő kapott. Valamiért nem adnak ki elfogatóparancsot még akkor sem, amikor Brüsszelben beszélget Lyunckerrel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés