Az tudja, mit jelent az „önkéntes” túlóra, aki dolgozott már 12 órában éhbérért

2018. december 15. 11:12

Balogh Margit
Mérce
Ja, hogy ez a törvény engem véd, nekem akar jót? Ja, ezt nem tudtam!

„Hogy mi ellen tiltakozunk? Csak az tudja, akit folyamatosan túlórára köteleznek, és nem az, aki a parlamentben népét kinevetve pöffeszkedik a bársonyszékében.

Az tudja, akinek nincs ideje nemhogy a családra, de önmagára sem, aki soha nem tudja kialudni magát, aki a saját gyereke ballagására nem mehet el, mert a munkáltató nem engedi szabadnapra, akinek az éves szabadsága 85 százaléka még decemberben is megvan, de már előre bejelenti a multi, ne is álmodj róla, hogy kiveheted, majd talán jövőre, mert ez a törvény! Az ő törvénye! És ez után nem is köteles majd 3 évig kifizetni a pluszmunkán felüli pluszmunkádat, mert a törvény nem kötelezi majd rá.

Ja, hogy ez a törvény engem véd, nekem akar jót? Ja, ezt nem tudtam!

Mert ha akarok még többet dolgozni, még jobban kimerülni, még fáradtabb lenni, még kevesebb időt tölteni a családommal, most megtehetem?

Vagyunk egy páran akik több évig dolgoztak és dolgoznak most is „droidként”. Akit köteleztek arra folyamatosan, hogy minden szabadidődet túlórával töltsd. Akinek augusztusra emiatt elfogyott a túlórakerete és fellélegzett, végre végre békén hagyják.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én Ausztráliában két szakszervezetnek is tagja voltam. A túlórák érdekében folyt a munkavállalók küzdelme, nem ellenük.
Ezért is figyelemre méltó Magyarországon a munkásság távolmaradása a tüntetésekről. És a szakszervezetek fülsiketítő hallgatása.

Nem veszi észre, hogy a munkaadókat szidja.

A tények ismerete fasiszta trükk!
RABSZOLGATÖRVÉNY!!!
Ennyit elég tudni, ezt kell az emberek fejébe verni, oszt' jól van.

És gondolja asszonyom, hogy ezért rajcsúroznak Budapesten az anarchista-kommunista-jobbikos-momentumos-ceus buksik? Mert annyit túlóráztak a multiknak, hogy elegük lett?

Egyébként igaza van, ezzel a 10 hét túlórakerettel visszaélhetnek a vidéki bunkó és pénzéhes munkaadók, mert a kisebb településeken alig van munkahely. Nagyobb városokban már nem így van, Budapesten végképp nem. Ugyanakkor az is igaz, hogy a vidéki kis településeken, aki több pénzt akar keresni, nem nagyon tud másképp, mint túlórával.

Konkrétan kellene ezt vizsgálni, nem úgy általánosságban. Mert úgy elvileg nem az lenne a tisztességes, ha például vasárnap zárva maradnának az üzletek és legalább egy napon nem lehetne a családanyákat munkára kényszeríteni? Amikor erről volt szó, akkor meg tetszett-e szólalni? És a mostani hőbörgők hol álltak? A politikusokról tudjuk hol. És a "forradalmi" ifjúság?

Lehet, de erre nem ez a törvény adja az alapot, a kikényszerített túlórázástatás lehetősége a 250 órás kifizetési keret mellett ugyanúgy fennáll, és az a munkáltató, aki az ezzel kapcsolatos önkéntességet semmibe veszi, az gondolom a 250 órás határral sem nagyon törődött eddig sem. Legfeljebb a 250 órán túli kifizetés lesz nehezebb, már ha van erre készség. (Az hogy hol meddig lehet elmenni, az a munkavállaló érdekvédelmi képességtől is függ) Mindenesetre az ilyen anomáliák/gyakorlatok kezelése eleve nem ennek a törvénynek a kompetenciája, ez pl. szakszervezeti feladat lenne és helyi szinten kell kezelni, amennyiben a jogi feltételek adottak erre. (Adottak.)

Biztosan én vagyok egy hülye, de... Szerintem manapság akkor a kereslet a álláspiacon hogy aki hajlandó a Balogh Margit által leírt körülmények között dolgozni, és nem megy át egy olyan helyre ahol kevesebbet kell túlóráznia, az egy idióta. Még akár magasabb bért is kaphat így. Miért kellene annak örülnünk hogy egy rakás elkényeztetett hülyegyerek tör-zúz a városban azért mert van közöttünk néhány Balogh Margit aki lusta magának másik állást keresni. Esetleg valami más búvik meg a mögött hogy máshová nem tud menni, ez a cikkből nem derül ki. Én is multinál dolgozom, 3 évenként váltok és nem panaszkodom.

Én úgy tudom, a munkaügyi vitákat, ha okuk van rá, a szakszervezetek kezdeni szokták, nem kullogni utánuk.
A kullogó szakszervezet tisztikarát pedig rövid úton eltávolítja a tagság.

Az érintett szakszervezeti tag meg nyugodtan behívhatja a szakszervezetis képiselőjét, hogy segítse őt a tárgyalásban és a szerződésben.

Ha akarod, mesélek:
Ausztráliába sok bevándorló van, akik ingben-gatyában érkeztek és akarnak valamire jutni, egzisztenciát teremteni. Nekik az a lehetőségük van erre csak, amit én is csináltam, hogy vagy két állásban dolgoznak, vagy túlórás helyeken. A kettő között előnyösebb a túlórás hely, mert akkor nem kell átutazni egy másik helyre az első munkahely munkaidejének lejárta után.
Van ennél egyszerűbb képlet?

A magyar melós nem bevándorló, ez igaz. De szerinted nincs behozni valója azokkal szemben, akiket a kommunista rendszer nem vagyontalanított, szegényített?

Honnan veszed a hatnapos munkahetet? Nem mintha nem dolgoztam, tanultam volna olyan rendszerben baloldali, kommunista kormányok alatt. (Az MSZP, DK elődpártjai diktatúrája alatt.)
A túlórázás lényege nem a több nap, hanem a több óra.
Szövegértésed nyista, mi? A túlórázást túlnapozással kevered össze. Harmadik általánosban ilyet nem csinálnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában