Jelzés Moszkvának: orosz diplomatákat utasít ki és felfüggeszti a találkozókat London

2018. március 14. 14:36

Kiutasít 23 orosz diplomatát a brit kormány, valamint felfüggeszti a tervezett kétoldalú találkozókat Moszkvával. Theresa May kormányfő ezen felül más intézkedésekkel is szeretne világos üzenetet küldeni Mokszvának a Szkripal-ügy miatt.

Huszonhárom orosz diplomatát utasít ki a brit kormány az Egyesült Királyságból, mivel Moszkva nem hajlandó magyarázatot adni arra, miként fordulhatott elő, hogy egy orosz ügynököt használtak fel egy volt kettős ügynök megölésére Salisbury-ben – írja a BBC.

Theresa May brit kormányfő azt nyilatkozta: a diplomákat, akiknek egy hetük van elhagyni az országot, bejelentetlen titkosszolgálati hivatalnoknak tekintik. 

A miniszterelnök egyben visszamondta az orosz külügyminiszter meghívását, és jelezte, hogy a királyi családnak nem kellene részt vennie a FIFA oroszországi világkupáján. Egyben minden magasrangú, kétoldalú kapcsolatot és tervezett találkozót is felfüggesztenek.

A brit kormány szeretne „világos jelzést” küldeni Moszkvának, ezért ettől kezdve szigorúbban ellenőrzi a repülőjáratokat, a vámot és a rakományokat is.

Moszkva nem tudott még magyarázatot adni Szergej Szkripal volt kettős ügynök és lánya meggyilkolásának kísérletére, és tagadja érintettségét. May szerint az oroszok válasza „szarkasztikus, megvető és dacos” volt. Szkripal és lánya kritikus állapotban fekszik a kórházban.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126577

Ajánljuk még a témában