Napi.hu: Közel 100 milliárd forinttal nőtt Mészáros Lőrinc vagyona egyetlen év alatt

2017. április 27. 7:59
Óriásit ugrott előre egyetlen év alatt a leggazdagabb magyarok – napi.hu által immáron másfél évtizede összeállított – listáján Mészáros Lőrinc, aki tavaly még 31. volt, most viszont már 5., miközben becsült vagyona egyetlen év alatt közel 100 milliárd forinttal nőtt. A listát egyébként évek óta Csányi Sándor vezeti.

Jelentősen nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona az elmúlt évben a napi.hu összeállítása szerint, a gazdasági hírportál százas rangsorára 7,5 milliárd forint alatt nem lehetett fölkerülni. „A 100 leggazdagabb 2017” című kiadványban szereplők összvagyona megközelíti a 3380 milliárd forintot: ez csaknem 600 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál, reálértéken számítva több mint 20 százalékos az emelkedés egy év alatt.

A lista első helyén 260 milliárd forinttal idén is az OTP elnök-vezérigazgatója áll: a rangsort 2011 óta vezető Csányi Sándor vagyona egy év alatt 60 milliárd forinttal nőtt a napi.hu szerint. A második helyen álló Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa 25 milliárd, a harmadik helyezett az az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György 84 milliárd, a negyedik Demján Sándor pedig 40 milliárd forinttal növelte a vagyonát egy év alatt – írták.

A legnagyobb ugrást Mészáros Lőrincnek sikerült elérnie: a polgármester-üzletember a tavalyi harmincegyedikről került az ötödik helyre, vagyonának elmúlt évi gyarapodását a napi.hu közel 100 milliárd forintra becsüli: tavaly még csak 23,8 milliárd forintos vagyona volt, idén viszont már 120 milliárdos.

Ők vannak az első húszban

A napi.hu listája szerint Mészáros Lőrincet Széles Gábor követi a hatodik helyen. A hetediken Felcsuti Zsolt, a nyolcadikon Veres Tibor, a kilencediken Kasza Lajos áll, illetve befér még a leggazdagabbak TOP 10-ébe Rákosi Tamás is.

A 11. helytől a 20. helyig sorrendben így néz ki: Simicska Lajos, Leisztinger Tamás, Wáberer György, Vajna András György (azaz Andy Vajna), Futó Péter, Kertész Attila és Viktor, Lakatos Péter, Sinkó Ottó, Révész Bálint és Varga Zoltán.

Ők az új belépők

A százas rangsorban hét új szereplő bukkant föl idén: Fülöp Gábor (77.) a mezőgazdaságban, Fazekas Zsolt (87.) a kereskedelemben, Barkász Sándor (94.) a mélyépítésben, Kuna Tibor (97.) a kommunikációban, Gerendai Károly (98.) a szórakoztatóiparban, Fülöp László (99.) a környezetvédelmi iparban, Kovács Attila (100.) az ingatlanfejlesztésben érdekelt.

 A napi.hu másfél évtizede minden évben elkészíti saját becslése alapján a leggazdagabbak rangsorát: a 2002-es összesítésben a 100 legnagyobb vagyon értéke - akkori áron - összesen 632 milliárd forint volt, a legelső listáról 26-an szerepelnek az idei kiadványban is.

(MTI / Napi.hu)

Kiss Brigitta
2017. April 27. 08:00
Mint látható: a tehetség előbb-utóbb kifizetődik.

Összesen 205 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Brigitta ! Ironizálni akart , de gúnyos szándéka ellenére igaza van : Magyarország olyan ország , ahol a tehetség kifizetődik . Különben , az élet értelmes , s ennek egyik megmutatkozása , hogy tendenciájában nézve , a tehetség kifizetődik .

Válaszok:
gwrf | 2017. április 27. 14:14

MAGYARORSZÁGDEMOKRÁCIAÉSAVEZÉRÜNKMÉSZÁROSLŐRINC!

Ezeknek nincs veszélyérzetük, az biztos.

Becsült vagyon - írja a napi.hu szerzője.

A munkám során volt szerencsém több száz ilyen becslést megnézni, így van fogalmam arról, hogy az ilyen becslések mennyire megbízhatóak. Főleg akkor, ha ezek a becslések valamilyen előre meghatározott célzattal készülnek.

Amikor ilyen becslések a kezembe kerültek, megnéztem a cég könyveiben rögzített eszköz értéket és ezek forrásait. Sok esetben kiderült, hogyha a becsült eszközértékből levonjuk az idegen forrást a tényleges könyv szerinti vagyon a fele, a harmada a becsült vagyonnak.
A piaci érték ugyancsak egy feltételezett szám. Utólag sok esetben kiderült, hogy a felértéket vagyon eszközeit fél-, harmadáron lehet értékesíteni. Sok pénzintézet, cég ezért került csődhelyzetbe.

"A 2010-es kormányváltás óta 5000 milliárd forinttal 25%-al nőtt."

Ha ebből levonod az árfolyam változás miatti növekedés, akkor a 7 év átlagában a növekedés nem éri el a 2,5 %-os növekedést.
Melyik kormány alatt volt ilyen alacsony a növekedés?

A 3000 milliárd nem ennyi, hanem csak 2700 milliárd. Ennek az összegnek a nagyobb része pedig a hiteltörlesztésre ment, illetve az éves költségvetési hiány forrásfedezete volt. Így az 5000 milliárddal nem vonható össze.

A 27 % ÁFA 2010 utánra csupán 2 %-os növekedést jelent. Ugyanakkor egyes fogyasztási cikkek ÁFA kulcsa csökkent. Csökkent továbbá az SZJA, növekedtek az SZJA csökkentő tételek is. Hasonló a helyzet a járulékoknál.

Eddig még senki nem tudta objektívan, számokkal alátámasztani, hogy a különadókat az érintettek az árakban érvényesíteni tudták.

A honvédelemre fordított költség változásánál nem a % a fő mutató, hanem az abszolút érték. Így lehet, hogy a 0,65 % abszolút értékben több, mint a 0,8 %.

A munkanélküli ellátás helyett van a foglalkoztatás. Ki is mondta, hogy nincsen ingyen ebéd?

Az oktatásra ugyanaz vonatkozik, mint ami a honvédelemnél írtam.

A sportra fordított összegnél pedig azt kell figyelembe venni, hogy 10 évig alig fordított a korábbi kormány fejlesztésre.

Mindezen túl azt is figyelembe kellene venni, hogy a központi költségvetés az alrendszerektől - önkormányzatok, állami intézmények, cégek - milyen összegű tartozást vállalt át.

ne is legyél irigy, keményen megdolgoztál érte te is :)

az egész világ elitje jóval a gdp fölött hízik. nem véletlen, hogy a világ vagyonának 98%-a a világ népességének 2%-ának kezében van.

nem az a baj, hogy vannak iszonyatosan gazdag emberek, mert ilyenek mindig lesznek. az a nem mindegy, hogyan gazdagodtak meg, illetve ha már meggazdagodtak, akkor segítenek-e azokon, akik rászorulnak. hiszen ha belegondolsz, Széchenyi vagyona se lehetett piskóta az akkori kor szegényeihez képest, ha egy évi jövedelméből kijött a fél mta.

azért a százas listán elenyésző azok száma, akik politikai okok miatt gazdagodtak meg ennyire. max. 10-15%. nyilván mindenkinek vágják le a kezét, aki a köz vagyonát lopja, szóval egy is sok lenne ilyenből ezen a listán, de az az állítás, hogy "a tudás, tehetség, versenyképesség a szegény tömegek játéka", egyszerűen nem igaz.
az iwiw egykori tulaja sem politikai szervilizmussal keresett nagy pénzt, a prezisek sem, gattyán sem, és a lista még hosszasan folytatható lenne.

Ahha:

Gattyán György vagyona: 2016 -> 96 mrd / 2017 -> 180 mrd.

Nem értem, honnan veszi ezt. Szerintem ez totális nonszensz.

magyarországon eddig nem voltak igazi, kelet-európai értelemben vett oligarchák.
orbánék feltett szándéka, hogy ez megváltozzon.

Rossz neve van, megégetnék, mint névrokonát.

A május 31. végső leadási dátum. Ez nem jelenti, hogy előbb nem adhatják le. Csányinak és Mészárosnak is nem kevés banki hitele van. Így feltételezhető, hogy a beszámolóikat már leadták. A beszámolókból azokban sok részadatot nem lehet megtudni.
Nem tudom, hogy a napi.hu cikk szerzőjének milyen adatok állnak rendelkezésére, ezeket honnan szerezte és az értékelésnél milyen szempontokat vett figyelembe. Nagy a gyanúm, hogy az adatok egy része hasra ütött adat.

Nézzünk egy példát.

Tételezzük van egy személy akinek van 10 milliárdja és egy 50 milliárdos befektetést akar eszközölni az agrárgazdaságban, élelmiszer feldolgozásban.
Állítsuk össze a forrás-összetételét!
10 milliárd saját erő (20 %)
15 milliárd hitel (30 %)
25 milliárd vissza nem térítendő támogatás (támogatási intenzitás 50 %)

Mennyi a nettó vagyon gyarapodás? Ugye 25 milliárd?

A beruházás üzemel és a piaci értéke tételezzük fel 30 %-al megnövekszik. Ekkor a piaci összértéke 35 milliárd lesz.
Az adózott nyereségből és az amortizációból a hitelt törleszti és a fennmaradó részt nem veszi ki, hanem újra befekteti.
Ezzel a módszerrel 5 év múlva a nettó vagyona megduplázódhat, a piaci értékű vagyona akár megháromszorozódhat.
(Figyeld meg Csányi agrár és élelmiszeripar befektetésének hatását 5 év múlva.)

A szerző jobban tenné, ha elkezdené írni Soros György nekrológját. Azért tán még pénzt is kapna. ;-)

Hülyeséget írt : Simicska nem csak 2,5 éve volt tehetséges , most is az ...

Ön magyarázkodhat , de ettől még az előző bejegyzése nyilvánvalóan hülyeség .

"A legnagyobb ugrást Mészáros Lőrincnek sikerült elérnie: a polgármester-üzletember a tavalyi harmincegyedikről került az ötödik helyre, vagyonának elmúlt évi gyarapodását a napi.hu közel 100 milliárd forintra becsüli: tavaly még csak 23,8 milliárd forintos vagyona volt, idén viszont már 120 milliárdos."
Itt valami nem kerek.
A demokratikusnak álcázott oldal ezek szerint végighazudta az elmúlt hét évet.
Ugyanis Mészáros Lőrinc már
TAVALY, TAVALYELŐTT, SŐT AZELŐTT AZELŐTT
LOPOTT, ELLOPTA A MAGYAROK VAGYONÁT.
De akkor miért nem állt már az említett években is, legalább dobogón?
Ja, hogy az akkori lopományát jó strómanként átadta OV-nek.
Csak ez lehet a magyarázat, ugyebár?
De: akkor miért nincs erről feljelentés, ugyebár?
Mellesleg: ML az ő 123 milliárdjával még így is csak kicsi halacska.
Az első húsz 1500 milliárdjából 123-ra azt állítani:
ezzel lett ellopva a magyarok pénze, az ország, megmosolyogtató.
Ja, és Mészáros Lőrinc építéssel keresi a vagyonát, azért az sem semmi.
Általában az építők sok-sok embernek adnak munkát, ez megint nem semmi.
Több Mészáros Lőrinc kellene, nem csak egy.

"Szívesen megnéztem volna, mit tud a csúti vezetőd a gazdasági világválság közepette. "

2009-ben befejeződött a pénzügyi válság? NEM.

Milyenek voltak a 2009 évi maró mutatók?
GDP, fogyasztás, infláció, foglalkoztatás, munkanélküliség, államadósság, költségvetési hiány, devizaadósok, alrendszerek tartozásai, MNB eredménye 2009-2013 között.
Írd le ezekre a 2009-es adatok, rakjad mellé a mostaniakat és vonjál egyenlet. Látni fogod a különbséget.

Elképzelhetetlen méretű az a takonytenger, ami árad belőled.

Kicsi gyagya!
Ha anno Orbán elmondja, 2010-ben, hogyan is áll az ország pénzügyileg, a Ft azonnal összeomlik, az ország totális csődbe zuhan.
Lefordítva: ebben az esetben minden azóta eltelt év mínusz 30%-os életszínvonal-csökkenést hozott volna.
Az adósságunk pedig ennek ellenére a duplája lenne a mainak.
Ezért csak egyet tehetett: megnyugtatta a piacokat, és életbe léptette az "Aki időt nyer, életet nyer" projektet.
És közben rengeteget - és okosan - dolgozott.

Ez így igaz, minden lényeges adat ismerhető.
Mégis: legalább annyi a jelentősége egy kormány színre lépésének, mint az adatoknak.
Már úgy értem: milyen benyomást kelt a piac szereplőiben?
Megoldja a problémákat, képes-e erre, vagy, sajna: nem.
Van egy türelmi-átmeneti idő is: 100 nap, 200, nap, 1 év stb.
Ezzel Orbán is tisztában volt, amikor megszólalt.
Még egyszer mondom: aki időt nyer, életet nyer.
Itt is ez volt az elsődleges szempont.
Mellesleg, most Trump esetében is, az idővel fut versenyt, és kezd a javára billenni a kezdeti totális elutasítás a mainstream média és a hivatalos Washington részéről...
Ha akarod, érted, ha nem akarod, nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés