A nyitott társadalom és a liberális forradalom

2017. február 3. 13:29

Schmidt Mária
Látószög
Soros, ma annyit tesz, mint liberális, a liberális annyit, hogy SZDSZ, vagyis utálatos, nemzetietlen, arrogáns és vállalhatatlan.

„Fontos, hogy pontosan értsük Ignatieff CEU-rektornak, ennek a kanadai liberálisnak – akinek a működési területe most éppen nálunk van – a viszonyát mindahhoz, amit mi az elmúlt évtizedekben, itt és a régióban megtapasztaltunk.

Kezdjük mindjárt a kommunizmussal, és a szovjet megszállással, ami mintegy fél évszázadra meghatározta az életünket, kijelölte a helyünket, befolyásolta gondolkodásunkat, értékrendünket. Ignatieff, annak ellenére, hogy mint a neve is sejteti, fehérorosz arisztokrata felmenőkkel is rendelkezik, mindennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget. A kommunizmus kifejezést mindig a nácizmussal párban emlegeti, ahogy Hitlert Sztálinnal. Nem vette a fáradságot, hogy megértse a kommunizmust, amire nekünk majdnem fél évszázadunk ment rá, nem értheti tehát a posztkommunizmust sem, amit tanít, amiről elméletet dolgoz ki, és amire a diákjait tanítja.

Ami ’89–’90-ben nálunk és a térségben, a csodák évében történt, az egy olyan antikommunista forradalmi hullám volt, amiben a nép fellázadt a kommunizmus, és a szovjet megszállás ellen, szabad választásokat és demokráciát követelve. A Szolidaritás, és Orbán igen, de Havel nem állt ennek az elemi erejű népmozgalomnak az élén. Szerepét az értékeli fel Ignatieff és a többi liberális számára, hogy később, már cseh elnökként, legfontosabb lapjuk, a New York Review of Books többször is lehozta írásait. Azt hajlamosak elfelejteni, hogy elnöksége alatt Soros CEU-ja nem kapott működési engedélyt Prágában, ahova egyetemét eredetileg szánta, mert Klaus miniszterelnök nem akart Lomonoszov egyetemet cseh földön. (Remélem, Rektor úr nem tőlem hallja először, hogy a köznyelv így emlegeti a CEU-t, utalva arra a szerepre, amit az az elitegyetem a Szovjetunióban betöltött.)

A nemzeti függetlenségre, szabadságra és demokráciára vágyó közép- és kelet-európai tömegeknek ’89–’90-ben fogalmuk sem volt arról, ki az a Soros György, főleg nem arról, hogy mi fán terem az általa támogatott nyitott társadalom. Csak azt tudták, hogy elegük van a kommunista kísérletből, amit a második világháború után a nagyhatalmak rájuk kényszerítettek, és a saját kezükbe akarták végre venni sorsuk alakítását. Megértették, hogy a két világrend szembenállásából az USA került ki győztesen, és az USA ezúttal, a huszadik században először, törődik velük, odafigyel rájuk. Ezt bizonyította G. H. Bush elnök budapesti és varsói látogatása. Lerázták tehát magukról a kommunista diktatúrát, és véget vetettek a szovjet megszállásnak.

Néhány kiválasztott értelmiségin kívül senki nem hallott akkor Sorosról, aki a pártállami magyar szervekkel együttműködve működtette alapítványát és választotta ki ösztöndíjasait. Köztük engem is. Ami még ennél is fontosabb, az az, hogy míg Soros a diktatúra utolsó óráiban olyanoknak is adott támogatást, akik szemben álltak a pártállami rendszerrel, a kommunizmus bukása után csak és kizárólag a volt kommunista nomenklatúra embereit foglalkoztatta, foglalkoztatja, támogatta és támogatja. Méghozzá meglehetősen tetemes összegekkel.

Fontos hangsúlyozni: azzal, hogy Soros kizárólag a baloldali és liberális szereplők számára folyósít támogatásokat, nyíltan beavatkozik a magyar belpolitikai életbe. A 90-es évtizedben jelentősen megnövelte az eleve infrastrukturális és anyagi hátrányból induló nem kommunista pártok és szervezetek hátrányát, megnehezítette megkapaszkodásukat, és tevékenyen elősegítette a posztkommunisták visszatérését a hatalomba. Célzott támogatásainak köszönhetően liberális eltartottjai a kommunista diktatúra bukása után két évvel kihozták a karanténból az összes mocskos bolsit, hogy aztán frigyre léphessenek velük, és a hátukon felkapaszkodva ők is hatalomra kerülhessenek.

Soros tehát Magyarországon, és a régióban máshol is, a leszerepelt komcsik és a velük mindenben összebútorozott libik legfőbb támogatójává, sőt eltartójává vált. És maradt a mai napig. Megtestesít mindent, amit megvetésre érdemesnek tartunk. A kommunista hatalomátmentőket, az igazságtétel elszabotálását, nemzeti érdekeink képviseletének elbagatellizálását. Soros, ma annyit tesz, mint liberális, a liberális annyit, hogy SZDSZ, vagyis utálatos, nemzetietlen, arrogáns és vállalhatatlan.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehetnél Te is múzeumigazgató, no persze ahhoz meg kell ütni valamilyen szintet, még egy életképes mondta megfogalmazására sem vagy képes.

Megjöttél a sarki kocsmából, s most bátor lettél.Lehet böfögni...

Tök jó írás. Olyan ritka az ilyen. A jobboldali sajtó is sokszor csak az ösztönök kielégítését végzi. A baloldali meg, áhhh... szellemi onanizál már vagy másfél évtizede.

Tisztelt Schmidt Mária!

Azért ne essen már túlzásba!

"Ami ’89–’90-ben nálunk [...] a csodák évében történt, az egy olyan antikommunista forradalmi hullám volt, amiben a nép fellázadt a kommunizmus, és a szovjet megszállás ellen, szabad választásokat és demokráciát követelve." - írja.

Milyen csoda? A kerekasztal tárgyalás, a társadalom kirekesztése lenne a csoda? Antal József " Tetszettek volna forradalmat csinálni" lenne a csoda? Netán az állami vagyon elherdálása?

Ma jó kedvem van, így Neked is válaszolok. Pedig megszoktam húzni egy intelligencia szintet.

Már éppen érvelni akartam, de azután a második mondatom lépett elő rendezőelvvé, haszontalanul mit strapáljam magam.

Nem az az érdekes, hogy Soros kit támogat, hanem az; miért támogatja.

Soros György tőzsdeguru. Vagyonát a tőzsdén szerezte és tőzsdeügyletekkel növeli.
Egy adott országban az árat, árfolyamot a gazdasági és belpolitikai helyzet határozza meg. Minél labilisabb, annál jobban lehet "halászni". Nos Doros György a támogatással az a célja, hogy ezt a labilitást biztosítsa. Természetesen becsomagolja a szolidaritás, a humánum köntösébe.

Szerintem ennyi lenne a lényeg és az összes többi csak körítés.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2017. február 3. 14:32

és illiberatornak: Sorosnak "Mi a célja ezzel?"
Ez, amiről SM beszél:
"míg Soros a diktatúra utolsó óráiban olyanoknak is adott támogatást, akik szemben álltak a pártállami rendszerrel, a kommunizmus bukása után csak és kizárólag a volt kommunista nomenklatúra embereit foglalkoztatta, foglalkoztatja, támogatta és támogatja. Méghozzá meglehetősen tetemes összegekkel. "

Soros célja, mint egy bizonyos embercsoportnak, a történelem folyamán mindig, mindenhol:

"Bajt csinálni, hogy legyen baj."

Mivel törvény, hogy a kezdeményező lépéselőnyben van, a baj megoldására is neki van ötlete, az újabb bajig és így tovább, végtelenségig...

Zúgolódó zajongók embercsoportja Soros esetében emberbaráti álarcba öltöztetve.
Soros=Korlátlan gátlástalanság, az önkontroll - LELKIISMERET - teljes hiánya.
George Soros a CBS 60 perc című műsorának 1998 karácsonya előtt:
"Amikor már Adlf Eichmann Magyarországra érkezett, Soros egy olyan emberhez társult, akinek a feladata a zsidó lakosság tulajdonának elkobzása volt. Együtt jártak-keltek.

A CBS 60 perc műsorában az őt kérdező Steve Kroft kérdése:

Ha jól értem, védelmezőjével jártak-keltek, aki azt mondta, ön az örökbefogadott gyereke.

Soros: Igen, igen.

Kroft: Vagyis zsidó sorstársaitól, barátaitól és szomszédjaitól segített elkobozni tulajdonukat.

Soros: Igen. Pontosan. Igen.

Kroft: Ez úgy hangzik, mint egy olyan élmény, ami sokakat több évig tartó pszichiátriai kezelés keresésére ösztönözne. Nehéz volt?

Soros: Nem, egyáltalán. Egyáltalán nem – inkább élveztem.

Kroft: Semmi bűntudat?

Soros: Nem. Csak az abszolút hatalom érzete. "
http://www.demokrata.hu/hir/ku..

Dehát Soros "csak egy ártalmatlan 87 éves öregúr".

Ez is egy olvasata a történéseknek, de az igazság csak a végeredményt tekintve azonos.

A Szu. becsődölése után, lehetőség mutatkozott Keletközép-Európa leválásáról a szovjet birodalomról (és reményt tápláltak a Szu. javainak a megszerzésére is, de az egy másik történet).
Soros benfentes információk birtokában tőzsdézett és az ezzel szerzett vagyon egy részét visszaforgatta megbízóinak kívánsága szerint. A népek jobb életre vágytak, bár nem bíztak benne 56 őta hogy szabadulhatnak a kommunista uralom alól. Nem is sejtették, hogy a fejük felett létrejött rendszerváltás a társadalmaik teljes kifosztását és kiszolgáltatását eredményezi.

Soros, az szdsz és a kollaboráns posztkommunisták ezen és a saját zsebük megtömésén munkálkodtak. A neoliberalizmus csak az agyak átmosását szolgáló ideologiai máz, a valóságos érdekek elfedésére (Bankárok, multinacionális vállalatok és az ezek mögött álló erők érdekeinek érvényesítésére).

Nos a magyar tásadalom késve bár - ez a késedelem sajnos évtizedekre visszavetett bennünket - de ráébredt a nagy átverés (rendszerváltás) mibenlétére. Elhajtotta tönkretevőit és újjal próbálkozott. Soros és a mögötte álló hatalmasok pedig megpróbálják ezt lassítani illetve egy új (jut is marad is) megállapodást keresztül vinni, amelybe a kényszerhelyzetek okán valahogyan kiegyezünk. A legújabb projekt a népesség hígítás és a belső harcok telepítése (a nyugati népesség életszinvonal csökkentése a kirakat politika eredményeinek megszüntetése érdekében) ellen viszont minden erőnkkel fellépünk és reménykedünk, hogy a többi nép is megérti: A nagy humanitárius jelszavak mögött valójában a profitéhség rejlik.

Nos valahol itt tartunk. Azt gondolom ez a magyarázat közelebb áll a valósághoz.

Igen, a bejegyzés nagyrészt reakció Ignatieff (az új CEU rektor) "liberális forradalom" előadására. Jó lenne látni azt is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés