A lengyel demokráciáért aggódik az Európai Parlament

2016. április 13. 15:57
Határozatot fogadott el az Európai Parlament, mely szerint az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások veszélyeztetik a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. Nagy többséget kapott a határozat, ugyanis több mint ötszáz képviselő szavazta meg javaslatot, melynek benyújtói között a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt is ott volt.

Az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások veszélyeztetik a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot – áll az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán elfogadott határozatban, amelyben a képviselők aggodalmuknak adnak hangot a törvénymódosítások miatt.

Az EP strasbourgi plenáris ülése a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális, a radikális baloldali és a zöld frakció közös határozati javaslatát 513 igen szavazattal, 142 ellenében, 30 tartózkodás mellett fogadta el.

A nagy többséggel elfogadott határozat szövegében a képviselők hangsúlyozzák: a közelmúlt lengyelországi fejleményei aggodalmakra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybíróság képes-e betartatni az alkotmányt és garantálni a jogállamiság tiszteletben tartását.

Az állásfoglalás határozottan felszólítja a varsói kormányt, hogy maradéktalanul tegyen eleget a Velencei Bizottság márciusi ajánlásainak, és tartsa tiszteletben az alkotmánybíróság ítéleteit. Ezzel arra utalnak, hogy bár a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a róla szóló törvény vitatott módosítását, a kabinet közölte, hogy az ítéletet nem teszik közzé a hivatalos közlönyben, és így nem is válhat hatályossá.

A dokumentumban a képviselők támogatásukról biztosítják az Európai Bizottságot, amely a Lengyelország elleni jogállamisági mechanizmus keretében strukturált párbeszédet indított annak tisztázására, hogy fenyegeti-e rendszerszinten veszély a demokratikus értékeket és a jogállamiságot. Felszólítják emellett a brüsszeli bizottságot, hogy ha Varsó nem tesz eleget a Velencei Bizottság ajánlásainak, akkor indítsa el a jogállamisági eljárás második szakaszát.

A szövegben arra is kitérnek, hogy az európai intézményeknek szorosan figyelemmel kell követniük a lengyel kormány más lépéseit is, ugyanis az „alkotmányos válság mellett léteznek egyéb olyan kérdések is, amelyek komoly aggodalmat keltenek az Európai Parlamentben, ugyanis sérthetik az európai jogot és az alapvető jogokat, köztük a nők jogait is”. Ezzel valószínűleg a lengyel abortusztörvény esetleges módosítására utal az EP.

A lengyel kormánypártot is tagjai közt tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű euroszkeptikus képviselőcsoport is benyújtott a témában egy-egy alternatív határozattervezetet. Ezek helyett azonban az ötpárti állásfoglalást fogadta el az uniós parlament plenáris ülése.

Az utóbbi időben számos bírálat érte az őszi lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság pártot, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden mondat olyan ismerős, de most nem voltak elég alaposak, kimaradt a fékek és ellensúlyok:-)

A normálatlan EP Schulczi vezetésével nem tanul. Nem lehet kétszer eljátszani ugyanazt a játékot. Már mikor mi voltunk teritéken is rájőhetek volna, hog nem érik el az ohajtott eredményt a hatalomból kiesett pártok akik képesek az eu-t felhasználni saját céljaira.

Egyet tudnak elérni mégnagyobb támogatást harcoltak ki a megbüntetni leváltani kívánt hatalomnak.

Azért már valami innovativ ujabb szöveget kitalálhattak volna vádjaik megfogalmazásánál.

Innen látszik az, hogy a bal és a néppárti frakciók akiket nyugati országból delegáltak nem külömböznek, mivel az elfuserált liberális matrát nézik maguk számára kötelezőnek.

Remélem a mieink és a V-IV ek delegáltjaik pártállástól függetlenül nem aszisztáltak az agymenéshez.

"benyújtói között a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt is ott volt. "

...
???

Jól van gyerekek a lengyelek is szépen haladnak. Majd ha jön a Tavaris jelentés már tudni fogjuk, hogy a vége fele járnak. Ez amolyan edzés kormányok részére. Ki bírja tovább idegekkel.
Hajrá lengyelek, csak magabiztosan. Mi is kibírtuk.

Köszi:-)))
nem kéne mást tenniük, mint az ellenünk írtakat elővenni.

Viccnek rossz, nemviccnek még rosszabb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés