Lázár: A határzáron kívül nincs más hatékony védekezés

2015. szeptember 17. 16:04
Lázár János szerint az osztrák és román kormányfő gyűlöletbeszédet folytat a magyarok ellen, holott mi vagyunk az egyetlenek, akik képesek betartani a schengeni egyezményt. Úgy látja, a szerdai események visszaigazolták a jogi, biztonsági és élőerős határzár létjogosultságát.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint Magyarország továbbra is elvi alapon ellenzi a menekültek elosztását meghatározó uniós kvótarendszert, de a határok megvédése után kész részese lenni egy olyan vitának, amely arról szól, milyen szempontok érvényesíthetők azoknak az országoknak a megsegítésére, ahol sok bevándorló van. Csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Lázár János elmondta, a június 17., a biztonsági határzár felépítésének bejelentése óta eltelt hetek azt bizonyítják, hogy Magyarország egyedül az uniós tagállamok közül képes betartani a schengeni egyezményt.

Közölte, az egyezmény betartása azt eredményezte, hogy lényegében ma Magyarországon a menekülttáborokban alig van ellátásra szoruló ember. Úgy folytatta: most, hogy üresek a menekülttáborok, a magyar kormány az érvényes álláspontot betartva, a kvótát elvi alapon ellenezve részese lehet egy elvi vitának arról, hogy a határok megvédése után milyen szempontok érvényesíthetők azoknak az országoknak a megsegítésére, ahol sok bevándorló van. Lázár az ország nemzetközi megítéléséről szólva úgy értékelt, hogy az osztrák kancellár és a román miniszterelnök gyűlöletbeszédet folytat a magyarok ellen.

Csak a határzár

Az egyetlen hatékony védekezési lehetőségként hivatkozott a határzárra a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János szerint a szerdai események visszaigazolták a jogi, biztonsági és élőerős határzár létjogosultságát, s jelen pillanatban a sok „európai blabla között” ez a hatékony intézkedés a határ védelme érdekében. Értékelése szerint az a feltételezés is figyelmet érdemel, hogy a migráció szervezett akció volt, a szerb-macedón határról szervezetten szállították rá a bevándorlókat egy néhány kilométeres szakaszra a déli határon, s a szervezők képesek az útirányt befolyásolni. A tárcavezető beszélt arról is, hogy nem boldogító tény, hogy a rendőrségnek erőszakot kellett alkalmazni, még ha az szükséges és arányos is volt. Nincs ok örömre, ünneplésre, fogalmazott, hozzátéve: kifejezetten megrendítőnek tartja a röszkei átkelő környékéről érkező képsorokat.

Kértünk, de nem kaptunk segítséget az EU-tól

Lázár János elmondása szerint Magyarország kért, de nem kapott segítséget az Európai Uniótól ahhoz, hogy be tudja tartani a schengeni egyezményt. Lázár felidézte, hogy az Európai Bizottság most döntött a 2014-2020 között elosztható forrásokról, Magyarország 65 millió eurót kapott. Hozzátette: Bulgária 71 millió, Olaszország és Görögország 500-500 milliót eurót kapott a helyzet kezelésére. Lázár János nem tartja méltányosnak a német kritikákat, hogy Magyarország miért nem kért segítséget. Ismertetése szerint Magyarország 200 millió eurót költött a védekezésre az adófizetők pénzéből, miközben 65 millió eurót kap hét év alatt az EU-tól.

Ügyintézési rezsicsökkentés

Az ügyintézési eljárások lerövidítésére tesz javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jövő héten az Országgyűlésnek. A  határidőkre, a tartalmi kérdésekre és a szükséges dokumentumokra vonatkozó szabályozás megváltoztatásával átrendezik egyebek mellett az engedélyezési és felülvizsgálati eljárásokat. A cél, hogy bármilyen ügyet legfeljebb hatvan napon belül el lehessen intézni, közölte Lázár János. Megerősítette azt is, hogy 10 milliárd forint értékben csökkennek az ügyintézési díjak.

Új bérplafon az állami cégek vezetőinek

Lázár János tájékoztatása szerint öt-, négy-, illetve hárommillió forintos plafonban maximálná az állami cégek vezetőinek bérét a kormány, a plafonokat szektoronként határozzák meg, veszteséges társaságnál pedig nem jár prémium. A tárcavezető az Állami Számvevőszék elnökének hatásvizsgálatával indokolta a tervet és célként fogalmazta meg, hogy megszűnjenek a bújtatott bérezési rendszerek. Kitért arra is, hogy kivételes nemzetgazdasági érdekből egy nemzetközi menedzser esetében eltérhetnek a bérezésben és a nemzetközi sztenderdeket alkalmazhatják.

Lázár Rogán kapcsán a felelősségről beszél

Lázár beszélt arról is, hogy Orbán Viktor hétfőn ad arról tájékoztatást az érintetteknek, hogy milyen technikával vesz részt a kormányzati munkában Rogán Antal. Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormányfőnek szabad keze van arra, hogy a kormányzati struktúrát megváltoztassa a kabinet teljesítményének javítása érdekében. Hozzátette: a Fidesz-frakció velencei ülésén a kormányfő arról is beszámolt, hogy a változtatásokhoz személyi változtatások is szükségesek, és ennek első lépéseként hívta be a kormányzati csapatban Rogán Antalt.

A miniszter elmondta, ha a miniszterelnök megkérdezi tőle, hogyan lehet ezt a változást eredményesen kivitelezni, akkor azt fogja mondani: aki a végrehajtó hatalomba bekerül elvárás számára, hogy a hatalomhoz felelősségnek is társulnia kell.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"betőrtek Hovátország felől is és ott hosszú a határ"

Viszont van egy természet adta határvédelem a Dráva folyó ... legalább nem kell annyi kerítést építeni.

Valaki tudja véletlenül, hogy a horvát határszakaszon mûszaki határzár hiánya miatti határátlépés az új törvény szerint minek minôsül? Ugyanúgy bíróság elé lesznek állítva?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés