XXI. századi pártok

Török Gábor: A Jobbik és az LMP közti falat mindkét oldalról bontják

2015. augusztus 6. 10:04
A Jobbik és az LMP közötti esetleges közeledésről beszélt a Heti Válasznak Török Gábor. A politikai elemző szerint a Jobbik számára az jelenthet nagy esélyt, ha tényleg a XXI. századi és a XX. századi pártok között alakul ki egy töréspont.

Török Gábor a Heti Válasznak adott szokásos, Mráz Ágoston Sámuellel közös páros interjújában ezen a héten a Jobbik esélyeiről beszélt. Az elemző szerint nagy esélyt jelentene a párt számára, ha „a hagyományos, bal-jobb tagolódással szemben kialakul egy olyan töréspont a magyar politikában, amiről a Jobbik és az LMP is egyre többet beszél: a régi és az új pártok, vagy, ahogy Vona Gábor nevezi, a XX. századi és a XXI. századi pártok küzdelme.” A 444 által kijegyzetelt interjúban Török Gábor elmondja, hogy nem formális/hivatalos együttműködésre gondol az LMP és a Jobbik között.

„Azt látom, hogy a Jobbik és az LMP közti falat mind a két oldalról elkezdték bontani. Lehet, hogy az egész nem több gondolatkísérletnél, de az biztos, hogy van benne ráció: ha az új pártok nem tudják meghaladni a bal-jobb felosztást, ha e mellett nem képesek új csomósodási pontot képezni, akkor 2018-ban biztos sikerre ítélik a Fideszt” — véli.

Összesen 181 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a Jobbik esélye Lázártól, Rogántól, Habonytól, Andy Vajnától, Tiborcztól, Mészárols Lőrinctől stb függ.

Pl. Minél több Lázár, annál gyengébb fidesz.

Két, ellentétes irányból is el lehet ugyanoda jutni - ha Schiffer intelligenciája találkozna Vona nemzeti elkötelezettségével, az az országnak hasznos volna.

Majd a kínaiakkal - népszaporulat - akarok neked mondani valamit. Amiről tagnap reggel beszélgettetek vidékilánnyal.

Azzal kezdeném, hogy egyetértek Mráz Ágostonnal amikor azt mondja: Eddig az volt a közkeletű vélekedés, hogy a magyar baloldal viszi ki az európai színtérre az itteni konfliktusokat, és próbál nyomást gyakorolni Brüsszelen vagy más erőközponton keresztül a hazai jobboldalra. Most viszont sokkal inkább tűnik úgy, hogy az európai baloldal exportálja Magyarországra a gondolatait, kezdeményezéseit, és itteni szövetségesei legfeljebb hangot adnak azoknak az üzeneteknek, amelyek Nyugatról érkeznek.
Ez pedig azt jelenti, hogy a nyugati baloldal támogatója a magyarországi baloldalnak és közöttük létezik a kapocs.

Török Gábor megfogalmazásával, következtetéseivel pedig semmilyen tekintetben sem értek egyet.

Szerintem nincs semmilyen fal sem az LMP és a Jobbik között. Még az sem jelenthető ki egyértelműen, hogy az egyik bal, a másik jobb. A szavazótáborukról sem.
Mindkét párt kommunikációjában a szegényebb rétegekhez szól, őket próbálja maga mögé felsorakoztatni. Ez a Jobbiknál sikeresebb., s úgy látszik a jövőt tekintve is fennáll.
A gazdasági elképzelések ugyan hasonlítanak, de tartalmában egyik sem hajtható végre egy cikluson belül, sőt még több cikluson keresztül sem. Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy hasonló eredménye lenne, mint amit az MSZP/SZDSZ csinált 2002-2009 között.
Így kizárom azt a lehetőséget, amit Török Gábor felvázol. A mostani állás alapján és amennyiben a választók által is érzékelhető javulás kitart 2018-ig, akkor a Fidesz a választásra győzelmi esélyekkel indulhat.

A Jobbik két nagy részből tevődik össze. Egy mérsékeltebb és egy radikálisabb szárnyból, ahogy ez a MIÉP-nél is megvolt. Kérdés, hogy e két szárny mikor csap össze (vagy nem) ennek mi lesz a következménye. Ez megtörténhet a jövő évi kongresszus során, de elhalasztódhat a 2018-as kampányig, vagy a 2018-as választás utánra.
Ez pedig döntő lehet.

:-)
"a jobbik szavazótáborában van egy réteg, aki náci."

Pontosítsunk.

A jobbik szavazótáborában van egy réteg, aki mindjárt náci. ;-)

Ezzel mi a probléma?

A Jobbik a második legnagyobb párt az Országgyűlésben. Majd ha az LMP is hasonló nagyságrendet képvisel, akkor ők is hasonlóképpen delegálhatnak személyeket.
Persze ehhez nem elég ám a szél- a szénalapátolás.

:D

Három perc tellett el és már igazoltad is amit fentebb írtam.

Na ja!

Elképzelni sok mindent lehet. Még azt is, hogy mindenki jobbikos csak még nem tudják.

Ahhoz pedig, hogy a Jobbik koalíciós partner lehessen - akár bal, vagy jobboldali párt tekintetébe - "cukisodni" kellene a párt vezetésének, és levetni a szélsőséges radikálisokat. Kérdés, hogy ekkor mekkora arányt képviselnének.

Az "összefogósózóknak" is megvolt a lehetősége nem éltek vele. A Jobbik élt vele. Miért? Nem tudom. Ha a helyükbe vagyok én is éltem volna vele, mert belülről több lehet tenni, mint kívülről.
A másik; gyakorlatban megtapasztaltam, hogy a mindennel való szembemenés nem éri a célját. Ezért a lépésről-lépesre való törekvés, az ügyes diplomácia vezet el a megoldásig. Ez a tapasztalatom szerint, igaz a gazdasági és politikai életben egyaránt.

Ki állította,m hogy Nyikos Jobbikos vezető?

Nyikos László 2010-es országgyűlési választásokon a Jobbik országos listájáról szerzett mandátumot. - állítás szerinted nem igaz?

Tián József nem Jobbikos képviselő?

Valós, vagy hamis állítás?

„Korondi Miklós 1982-től 1987-ig MSZMP-tag volt. 2004. február 6-án megalapította a Jobbik Ceglédi Szervezetét, melynek elnökévé választották, és azóta is elnöke. 2005-től Pest megye 15. számú választókerületének jobbikos választókerületi szervezője. 2006-ban a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út Választási Szövetség országgyűlési képviselőjelöltje volt. 2006. október 1-jétől önkormányzati képviselő, a Művelődési, Közoktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság tagja, valamint a Sport Albizottság elnökeként tevékenykedett Cegléden. 2008. szeptember 20-tól a Jobbik Pest Megyei Választmányának elnöke, 2009-ben a Jobbik európai parlamenti képviselőjelöltje volt. 2009. szeptember 26-tól a Jobbik Országos Választmányának alelnöke.
A 2010. évi országgyűlési választásokon a Pest megyei területi listán szerzett mandátumot. Jelenleg parlamenti képviselő, az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja.”
Forrás: Wiki

lmp-s azt állította, hogy Jobbikos képviselő és nem azt, hogy vezető.
Persze értem én. A cukiság mindent megmagyaráz. Vezető, tag nem lehet, de támogatni lehet és lehet képviselőnek jelölni.
Ez nem farizeusi magatartás?

Elolvastam. Nem vezető személy van említve lmp-s hsz.-ban, hanem képviselő.

Te meg olvasd el az ezt megelőző hozzászólásom.

Remek megoldás: Ha sáros a múltja (vagy jelene), akkor nem fut be pártkarriert, hanem futtatjuk függetlenként. Ha kiderül róla valami, akkor "sosem volt párttag.

:-)
Ez olyan gyurcsányos-bajnais. Nem tudom, ott se voltam, nem emlékszem rá.

lmp-s fórumtársunk sokszor elég pontatlanul fogalmaz. Úgy látszik most is.
Én viszont nem teszek különbséget. Ha valaki valami, vagy valaki ellen szól, akkor legyen következetes. Ha vezetőként, tagként nem megfelelő, akkor támogatottként se legyen megfelelő. Amennyiben nem így történik akkor ez nem más, mint farizeusi magatartás.
Máskülönben engem nem érdekel senkinek az ideológiai felfogása, párttagsága, hanem az miként cselekszik és abban mennyire következetes.

Ott az internet, a parlament, a Jobbik honlapja a választ megtalálod.
Máskülönben kérdés volt és nem állítás. Te állítottál én meg kérdeztem. Egyébként nem érdekel a téma, mert ahogy írtam nem ideológiai alapon véleményezek. Csupán azért vetettem fel, mert a hsz.-ig azt a látszatot keltik, mintha akiket az alapszabály kizár, azok támogatottként sem jöhetnek szóba. Ez pedig nem valós állítás lenne.

Na ja!

Török LMP-s, vagy Jobbikos csak még nem tudja. ;-)

Csakhogy azok jóval hajlamosabbak arra, hogy hírbe keveredjenek.

Az én kedvenc nem-jobbikos egyébként a Morvai Kisasszony. :-)

Nem hiszem, (bár nem kizárt), hogy Török ezzel is pont a Fidesz propagandamalmára hajtaná a vizet.

Az viszont teljesen életszerű, hogy a két polgár- és oligarchapukkasztó párt szimpatizánsai és választóközönsége között (nem a pártok között) jócskán van átjárás. És hogy a közös ellenfél, a kompromittált múltú tagsággal és párttörténettel terhelt régiek, egy "politikai nemzedékké" kovácsolja őket.

A politikai apagyilkosság mint a nemzedékek közti harc a francia forradalom óta amúgy is alapeleme az európai politikai ethosznak. Ki nem szeret azonosulni a márciusi ifjakkal? A Fidesz is így indult.

Nem kellett volna visszakérdezni, hanem válaszolni.
A válasz a következő lehetett volna:
Egyéni képviselő jelölt volt a székesfehérvári o2. körzetben a Jobbik támogatásával, de nem került megválasztásra.
A jelölést megtalálod a Jobbik Székesfehérvári honlapján, ahogy a választási eredmények között is.

Nem oktatlak ki, csak a véleményem írtam és helyetted válaszoltam.
Egyébként azt teszel, mondasz amit akarsz.

"Szerintem meg el kell fogadni ama tételt, hogy az elveket addig kell tartani, míg nem találsz jobbat helyette." - írod.
Szerinted én mást fogalmaztam meg?
Egyébként korábban sem elvekről írtam.

Azt írtam, hogy Nyikos elvtelen, rossz szakember? Nem írtam ilyent.

Te nagyon jól tudod, hogy mit és miért írtam. Így ennek a válaszodnak legfeljebb csak "sikálós" színezete van.

Szerintem egy néppárti jellegű pártba nem fér bele a szélsőséges radikalizmus amelyet a Jobbik egyik szárnya képvisel.

Szélsőséges megoldásokat keres, faji alapon nyilatkozik, olyan kijelentéseket tesz, amit maga sem tart be minden esetben, amely másokat kirekeszt, az élet ellen lép fel.
Konkrét személyek? Nos erről nem nyilatkozom, amikor lehetőségem nyílik majd személyesen megteszem feléjük.

:D

Nem tudom eldönteni, hogy érted e amit írtam, vagy csak színészkedsz.
Én nem sikálok, amit írtam egyértelmű, világos és magyar nyelven van írva. Sajnálom ha nem érted.
Miképpen jön ide Zoltai Gusztáv?
E téma kapcsán sehogy.
Esetleg ezzel azt akarod bizonyítani, hogy nemcsak a Jobbikban vannak zoltávok, hanem a Fideszben is. No és! Ez ellentmond a korábbi állításodnak?

Nevet akarsz?

Itt vagy te. Kell ennél több?

Ugyanaz a válasz, mint az előbbi.

Ez a ti fő érvetek és ezzel akartok mindent cáfolni. Kommunistázni tudtok és a másik oldalnak szemére hányjátok a nácizást. Mennyivel vagy te különb a nácizóknál? Semmivel.
Én soha nem náciztam le senkit. Azzal hogy azt írtam radikális szélsőséges, még nem azt jelenti, hogy náciztam.
Máskülönben teszek a véleményedre.

Kértem, hogy komolyan vegyél?
Nem.
Én se veszlek komolyan, csak egy provokáló személynek. Így ebben kvittek vagyunk.

Ennyi és nem több. Lezárva.

Ne idegeld magad ebbe a nagy melegbe, mert kipurcansz.

Ilyent csak te állítasz, de nem én.
A végén kiderül, hogy magadnak se vagy szimpatikus.

"Hidd el,..."

Te egyházőr vagy? Melyik egyházban?

„Küzdj' és bízva bízzál!” - mondá az úr.

Csalódni csak az tud, aki valaha hitt. - mondá Kosztolányi Dezső.

A hazában nem hinni kell, hanem tenni érte.

Friedrich Nietzsche szerint: A "hit" azt jelenti, hogy nem akarjuk tudni, mi az igaz.

Azért kérdezed, mert Friedrich Nietzschetől idézek?

Nem vagyok ateista. Katolikus vagyok. Ettől függetlenül olvastam tőle is és még sok mástól.

Amit írok általánosan értelmezem. A hitet is, nemcsak a vallásra.
Mindenkinek megvan a maga hite, amely a sajátja. Az enyém a tettekre építkezik, amiben benne van az is, amit idézel.

"A "hit" azt jelenti, hogy nem akarjuk tudni, mi az igaz." pedig úgy értelmezem - nem a vallásra - hogy mindig felteszem a kérdésként igaz, lehet, másként is lehet, másként jobb lenne, stb.? Ez pedig azt jelenti, hogy keresem az igazat. Szerintem az igazi tudós is ezt teszi.

Teller Ede szerint: Gyűlölöm a kétséget, de mégis, meggyőződésem, hogy a kételkedés az egyetlen mód bárminek a szemléletére, amiben érdemes hinni.

Friedrich Nietzscheről jut eszembe.
Van egy könyv – ez a Trianon filmben is szerepel és nekem is megvan – melynek címe:Vérző Magyarország.
Ebben a könyvben van egy Nietzsche idézet: „Szeretnék olyan egészséges lenni, mint egy magyar.”
A magánszorgalomból velem foglalkozó paptanár a következő megjegyzést tette hozzá: Azt elhisszük. De te csak maradj meg istentagadó örült bolondnak.

Ettől a paptanártól tanultam sokat, aki nemcsak a teológiában, hanem a filozófiában is otthonosan mozgott. Sokat beszélgettünk vele az igaz hitről, amely tettekben jelenik meg, s a tettekről amely ha jó célt szolgál a legszebb ima.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés