Miért tántorog kétszáz éve a csőd szélén Görögország?

2015. június 25. 21:56

Szegő Iván Miklós
hvg.hu
A túlburjánzó, sokszor korrupt állami elitnek és bürokráciának a fenntarthatatlanságára azonban a 2000-es években derült csak fény.

A nemzeti kettészakadás az első világháború alatt is bekövetkezett Görögországban – erről Fokasz Nikosz ír. Athénban a háború alatt egy semleges, de valójában németbarát kormány működött egy ideig, míg Thesszalonikiben antantbarát ideiglenes kormány volt. Ez a szakadás megismétlődött a kommunista partizánháború után. Az 1949-es pacifikálással a megosztottság fennmaradt, majd a hetvenes években, egy katonai diktatúra után új formában jelentkezett.

Az 1980-as és 1990-es években újfajta populizmus jelent meg Görögországban: a Papandreu politikai dinasztia ekkor a PASZOK nevű párt révén – egy rövid megszakítással - évtizedekre a népszerű, de hosszabb távon strukturális gazdasági problémákat felhalmozó politikát folytatott.

Görögország ekkor kezdett lemaradni a nemzetközi versenyben, az állami szektor túlterjeszkedett. Közben az államháztartás és a külkereskedelem deficitje növekedni kezdett. A túlburjánzó, sokszor korrupt állami elitnek és bürokráciának a fenntarthatatlanságára azonban a 2000-es években derült csak fény.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A görög fantasztikusan erős,összetartó nemzet! Mi más lenne képes elviselni,hogy az állama a 19.század eleje óta,modern állami létezése kb.60%-át a fizetésképtelenség,a csőd állapotában töltötte.
Nagy erő kell ehhez!

At 1820-as évek végétől igen.

Irtották,nem irtották, kb.kétszáz éve van görög állam,amely az ideje jó felét simán államcsődben töltötte. Jó erős nép,hogy ezt így bírják.

Ausztráliában sok görög kollégám, ismerősöm volt. (Melbourne a második legnagyobb görög város)
Egy idő után megfigyeltem, hogy a világ egyik legélhetőbb városában élve, nekik mégse volt semmi elég jó.

Egy ismerős görög fiú mondta, hogy náluk a zsidók nem tudnak megmaradni, mert a görögök ravaszabbak náluk. Eddig mindig mindent kiravaszkodtak, de már tenniük is kellene valamit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés