Sándor Mária

„Dehogy akarok én kormányt buktatni!” – a fekete ruhás nővér a Mandinernek

2015. május 21. 8:40
Dehogy akarok én kormányt buktatni, én ettől a kormánytól várok azonnali segítséget – mondja Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként híressé vált ápolónő a Mandinernek. Lapunknak elmeséli, hogyan vált elkeseredett kórházi dolgozóból tízezres tüntetések arcává. Cáfolja, hogy az LMP állna az akciói mögött. Lesújtó képet fest az egészségügyről, amely szerinte mára nem összeomlóban van, hanem összeomlott. Interjúnk.

Meddig hordja még ezt a feketét?    

Július 1-ig.

Mi lesz akkor?

Addig várjuk a választ a beadott petíciónkra. 

Akkor aztán színesbe öltözik, akármi is a válasz?

Ha megkapjuk a béremelést, amit követelünk, akkor. 

Mennyit is követelnek?

A 2012-es és 2013-as pótlékok beépítését az alapbérbe 2015. január 1-től, ezen felül pedig az ágazat minden munkavállalója számára 50 százalékos alapbéremelést. 

Két éve pedig volt emelés, nem?

A chipsadóból, igen, de csak hogy érzékeltessem: az nettó 7 ezer forintot jelentett. A mosodai munkás, a szállító, a sterilező pedig nem kapott semmit. 

Önnek meg egyszerűen elege lett a helyzetből és leveleket kezdett írni? 

Ezzel indult, igen. Aztán az RTL Klub Házon kívül című műsorával folytatódott, akiknek nyilatkoztam és nyilvánosságot kapott az ügyünk. 

Akkor kereste meg az LMP-s Szél Bernadett? Vagy már előtte?

Én a Független Egészségügyi Szakszervezethez tartozom, mi pedig nem kötődünk egyetlen párthoz sem.

Vannak közös fotói Schiffer Andrással, Széllel...

Persze. Eljönnek a tüntetéseinkre, mert szimpatizálnak a törekvéseinkkel. 

Nem ők szervezik tehát az akciókat, az ön szerepléseit?

Dehogyis! Ki is vágna az elnököm a szakszervezetből! Bárki jöhet egyébként a tüntetéseinkre, aki egyetért a céljainkkal, ha nem hozza magával a párttábláját. Hihetetlen egyébként, de még a férjemet is kérdezgetik: „Ki tervezi a feleségedet?” Miközben a kitűzőket a kislányom készítette a konyhaasztalunkon. Ennyire profinak tűnik az akciónk?

Ekkora tüntetés után, amit múlt héten produkáltak? Több mint tízezer emberrel az utcán? Hogyne. Ellenzéki pártok nem tudnak ekkora tömeget összehozni.

Hát ez az. Ez talán már önmagában is bizonyítja, hogy nem ők szervezik a megmozdulásainkat.

Az egészségügy összeomlott. Ember sincs.

Mi akkor a titok?

Annyi a titok, hogy minden reggel minden nővér rugdossa a kukát az öltözőben, hogy miért kellett bejönnöm, hullafáradt vagyok. Én csak kimondtam, hogy ez a helyzet. 

Miért éppen most? Húsz éve sem volt jó a nővéri fizetés, öt éve sem... 

Huszonkét éve vagyok a szakmában. Régen más volt azért. Amikor tanuló nővér voltam, voltak iskolák. Sikk volt nővérnek menni. Büszkék voltunk magunkra, ahogy hófehér fityulában, fehér köpenyben, kismamacipőben vonultunk. Ennyire nem is fizették rosszul a nővéreket, s a munka is elvégezhető mennyiségű volt, hiszen voltunk elegen.

Gyerekként is nővérnek készült?

Megvolt bennem a hajlandóság, gyerekkoromban is sokat ápoltam például a nagyszüleimet, aztán egészségügyi szakközépbe mentem, de a terv az volt, hogy orvos leszek. A matek és fizika viszont nem ment. Nagyon nem. Konkrétan sík hülye voltam mindkettőhöz. Hiába voltam ötös a többi tárgyból, az orvosi így szóba sem jöhetett. Akkor döntöttem el, hogy nővér leszek. Volt belőle konfliktus otthon, de így döntöttem. Egészen mások voltak akkor a körülmények az egészségügyben. 

Pontosabban?

Ha bejön az osztályunkra, a hatvanas évekbe csöppen. Csak mára lerohadt az akkor új berendezés. Ahová a vért, vizeletet, anyatejet letesszük, ott eszünk. Jön az anyuka, eszem, mutatja a pelenkát a véres széklettel. Nincs ebédszünet, nincs rá mód, hogy elhagyjam az osztályt, hiszen nincs senki, aki ottmaradna a gyerekekkel. Nem iszunk, hogy ne kelljen vécére menni. Ennél, ami ma van, nincs már lejjebb. Már nem az van, hogy az orvosok kilopják a kórházi felszerelést a magánpraxisukba. Ma már ők hozzák be, amit máshol leselejteztek. A betegek hozzák a vécépapírt, a ruhát, az ágyneműt, az ételt, mindent. Az egészségügy nem összeomlóban van. Az egészségügy összeomlott. Ember sincs. Nem véletlenül keletkeznek a túlórák, amelyeket aztán vagy kifizetnek aztán, vagy nem.

Kórházigazgatója azt mondta, hogy kifizetik a túlórákat, csak ön nincs elég ideje ott, hogy tisztában legyen a rendszerrel. Hogy ugyanis négyhavonta fizetnek. 

Augusztusban mentem oda, áprilisban kaptam meg a túlórapénzt. Az pont kétszer négy hónap.  

De ezek szerint megkapta.

Igen. Mostanra mindenki. Ezek máris eredményei a mozgalmunknak. Mostanra eldöntötték, hogy nem lehet görgetni a túlórapénz kifizetését. Abban a hónapban jár, amikor ledolgozta a nővér. A bérekre átutalt pénzt mostantól csak bérekre lehet fordítani. Nem úgy, mint eddig, hogy a kormány átutalta a bérekre szánt összeget, a kórház vezetése meg mondjuk kocsibérlésre fordította. 

Szóval nem kormánybuktató akció élére állt?

Kikérem magamnak! Dehogy akarok én kormányt buktatni! Én ettől a kormánytól várok azonnali segítséget.

„Mintha bármi rossz lenne abban, hogy követelem a ledolgozott munka után járó pénzt.”

Ön 140 ezret keres, ugye?

Igen, de ez nem az alapbér. Ebben benne vannak már a pótlékok is, például az, hogy bent vagyok karácsonykor. És 12 órás a munka. 

Azt mondta, van férje.

Van.

Hogyhogy akkor még takarítani is el kell mennie a szabadnapjain? A férje nem dolgozik?

Dehogynem! Csak nálunk be van osztva, ki mit fizet. Egy kapcsolat szerintem így korrekt. Ő is minden munkát elvállal, és én is járok takarítani a szabadnapomon. Kell a pénz. Van egy kislányom. Csak a bérlet tízezer. Marad 130. Jönnek a törlesztések, merthogy hitel is van. Önmagában a nővéri fizetés nem lenne elég. 

Mennyi a hálapénz?

Nincs. Amikor kezdtem, tanuló nővérként is csúsztattak a zsebünkbe. Hogy örültünk neki! Elég volt egy kávéra, de akkor is. Az elmúlt években már nem is számítunk erre. Rettentő szegények lettek az emberek. Manapság a szívsebész orvosnak sem jut. 

Ha általános a probléma, miért épp ön lett az arca a mozgalomnak?

A többiek eleinte féltek. Hiába mondtam, hogy szóljanak ők is, amikor kijött az RTL forgatni. Mellettem állnak – mondták, de legfeljebb a tévé mellett, otthon ácsorogtak és nem nyilatkoztak. A folyosón is lesnek rám, ahogy megyek végig. Szánalmas volt, ahogy például a tüntetés szórólapját dugták el a zsebükbe. Félelemmel, suttyomban. Mintha bármi rossz lenne abban, hogy követelem a ledolgozott munka után járó pénzt. Egy állami kórházban. Abban, hogy szólok: nincs nővér. Az osztályon nálunk hat betöltetlen állás van. Az országból 24 ezer nővér hiányzik. 

Volt okuk félni a többieknek, nem?

Végül is igen. Amikor lement lement a riport, bejött az osztályra a főnővérhelyettes, hogy most azonnal tegyem le a gyereket, beszédük van velem. Az ápolási igazgató és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke várt. Ő is ápolási igazgató volt korábban, aztán átült oda a nyugdíj után.

Mit mondott?

Ajánlatot tett egy jobb csapatban való munkára. 

Mit kért cserébe?

Csak annyit, hogy legyek megalkuvó.

Így? Szó szerint?

Így. Fültanú is van.

Erre ön?

Megköszöntem, hogy gondolt rám és igyekeztem megőrizni a hidegvéremet, úgy mondtam nemet. Kötelező kamarai tagságom van, fizetek nekik, miközben nulla a munkájuk! Eltelt egy-két hét ezután, bennem meg dolgozott ez a kiábrándító történet. Az, hogy ilyen vezetőink vannak. Ebből is elege van már mindenkinek. Az olyanokból, amilyen Cser Ágnes is.

„Nyomatékosan megkértek, hogy ezt a tevékenységemet fejezzem be.”

Aki szerint önök „csipetcsapat”. 

Nem véletlen, hogy múlt heti tüntetésünkön 12 ezer egészségügyis fordított neki hátat és fütyülte ki. Meddig görgeti még a főnővér a túlórákat? Meddig tűri az igazgató, hogy embere nincs, de a feladatot el kell végeznie? Mikor mondja már, hogy nincs ember, így nem lehet? Mindenki a saját székét félti. Közöttük is első Cser Ágnes. Ezt a dühöt tehát ki kellett adnom magamból, úgyhogy leírtam. Életemben akkor, április közepén mentem föl először a Facebookra. Föltettem a levelet. Két órán belül 2500-an osztották meg. Orbán Viktor évértékelőjét idéztem egyébként, különös tekintettel arra a mondatára, hogy ne legyünk megalkuvók. Aztán meghirdettem a fekete hétvégéket: feketében dolgozunk és tüntetünk, a Normafától a köztársasági elnöki rezidenciáig vonulunk. 

Már az első fekete ruhás napján megtörtént a vetkőztetős jelenet?

Igen. Meg is jelent a komplett vezetőség és levetették velem a fekete ruhát. 

Ha a munkaruha fehér köpeny, akkor az. Ahhoz talán joga van a munkáltatónak, hogy megkövetelje a munkaruha viselését.

Máskor is volt rajtam ez a ruha. Egy szép, amerikai nővérruha egyébként. Csak fekete. Amúgy is mindenki a sajátjában dolgozik. Van rózsaszín, van kék ruhánk is. 

Akkor miért vetették le?

Azzal indokolták, hogy rossz hatással van az emberek pszichéjére. Mert a fekete a gyász színe, ez pedig csecsemőosztály, koraszülött babákkal.

Ez azért nem rossz érv. Tényleg elég félelmetes az intenzíven egy fekete angyalnak látszó ápoló.

Mindenki tudta, hogy miért vagyok feketében és a szülők is szurkoltak nekem. 

A vetkőztetős jelenetnél fel is mondott, nem? 

Igen. 

Mégis ott dolgozik még ma is.

Feszült állapotban voltam. Az ápolási igazgatóval szemben állni... Feszítettem azért kicsit a húrt, kérdezgettem, hogy mit vegyek le, az alsót vagy a fölsőt? Nem lett volna ekkora ügy, ha nem ugranak rá ennyire. Nyomatékosan megkértek, hogy ezt a tevékenységemet fejezzem be. Mondtam, hogy házon belül rendben, de házon kívül folytatom. „Ezen ambícióját ne ebben a kórházban dolgozva fejtse ki.” Háromszor mondta ezt el az ápolási igazgató. Erre kiszaladt a számon, hogy akkor felmondok. Persze a hétvégét még ledolgozom, hiszen nincs senki, aki leváltson. Visszamentem az osztályra, a kollégáim meg, amint megtudták, hogy felmondtam, az ápolási igazgatóhoz szaladtak, hogy ne engedje. Összeomlik az osztály. Az igazgató agya erre elborult, gyártott egy papírt és az orrom alá dugták. Az volt rajta, hogy nem vonom vissza a fölmondásomat. Ott volt a tíz gyerekem, akiket el kellett látni. Aláírtam. 

Aztán mégsem ment el.

Nem. A papír semmit nem ér, teljesen jogszerűtlen volt aláíratni. A szakszervezetem is segített, a Társaság a Szabadságjogokért pedig rögtön elvállalta az ügyemet. Vasárnap éjszakáztam, jött a hétfő reggel, reggel nyolckor a műszakot leadtam, akkor mondták, hogy jöjjek be kedden leszerelni. Aztán amikor megtudták, hogy teljesen jogszerűtlen volt az aláíratás, a papír többet nem került elő és közölték, hogy dolgozhatok tovább.

„Már nem mernek kirúgni.”

Kirúgni nem fogják?

Már nem mernek. Június 31-én viszont lejár a szerződésem. Vagy meghosszabbítják, vagy nem. De már nem érdekel. 

Hogyhogy lejár a szerződése?

Fölvesznek egy nővért 3 hónap próbaidővel. Ha az letelt, ha megfeleltél, régen véglegesítettek. Ma már nem. Elkezdik hosszabbítgatni a szerződést. Háromhavonta. Minden ok nélkül el tudnak küldeni. Egyik pillanatról a másikra. Ha valami bajod lenne, nehogy fizetni kelljen utánad. Nekem is van például négy gerincsérvem. A jogászok szerint persze az első hosszabbítás után határozatlan idejűnek minősül a munkaviszony, lenne aduász a kezemben, de nem játszom ki. Nem érdekel már. Egyet sajnálok akkor, ha elküldenek. Azt, hogy a kolléganőimre ráterhelődik majd ez a munkamennyiség. 

Ön meg, ha nem hosszabbítják meg a szerződését, főállásban takarít majd?

Nem. Átmegyek másik kórházba. Nővérhiány van, úgyhogy lehet menni. Csöbörből vödörbe.

*** 

Fotók: Földházi Árpád

 

Összesen 286 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogy omlott össze az egészségügy! Ne vicceljünk már...
Minek összeomlásról beszélni,hát azért ott nem tartunk,hogy emberek az ellátó rendzser összeomlása miatt itt sorban halnának.

(Az igaz,hogy a szocializmusból ránk ragadt,megreformálhatatlan ellátó rendszer olyan rosszul működik,amely valóban irritáló,de ezt csak magunknak róhatjuk fel,és ebben addig nem lesz változás,amíg elhisszük a két nagy posztkommunista politikai erőnek,hogy csak szavazz ránk,lesz több pénz...,de a rossz működést ne azonosítsuk az összeomlással,nem,nem omlott össze,a Föld népeinek elsöprő többsége összetnné a kezét,ha ennyire összeomlott eü ellátó rendszere lenne.)

ez a nő: egy polgár a magyarok között.

de tanulságos látni, ahogy a jobbágyok diszlájkolják őt.

Válaszok:
Pelso | 2015. május 21. 10:04
Morgen | 2015. május 21. 10:32
Berecskereki | 2015. május 21. 10:51

Szerintem tévedsz abban, hogy ez nem a kormány problémája. Nem azt mondom, hogy ennek a kormánynak a problémája, hanem minden eddigi kormánynak a problémája, amelyikek képtelenek voltak értelmesen fontossági sorrendet felállítani. Így az egészségügynél fontosabb volt drágán autópályát építeni (kb. ezt csinálta minden kormány), stadionokat építeni (khmmm), értelmetlen tanulmányokra, BKV-s alvállalkozókra (Ferike) milliárdokat elherdálni. Lett volna helye az így "kiszervezett" tíz és százmilliárdoknak, de a saját zseb fontosabb volt.

élek a szabad véleménynyilvánítás jogával. 8)

Nyomj rá egy X-et!:D

Igaza van!
Ezt jól elQrták a mindenkori kormányok.
Nem csak nálunk, hanem egész Kelet-Európában!!!!
Romániából pl. 3 millió ember dolgozik Nyugat-Európában kizsákmányolva.
Az Euroviziós daluk témája éppen ez.
Az árak felzárkóztatását, a bürokráciát hamar átvették de a bér maradt.
Minden különbség áramlást hoz létre!!!!
Ez természeti törvény!!!

Nem is tudom, hogy hogyan lehet ezt gyógyítani?
Lehet itt akármilyen kormány. A különbségeket nem tudja felszámolni.
Most azonnal emelni kellene a nettó minimálbért, de akkor meg mi lesz a nyugdíjasokkal???

Egyik ismerősöm mesélte, hogy adódott egy közéletinek tűnő story, ami nyilvánosságért kiáltott. Megkereste az RTL csapatában dolgozó barátját, s kérte, hogy szálljanak ki a helyszínre. A válasz az volt, hogy csak olyan témában forgatnak, amivel bele lehet rúgni Orbánba és a kormányba. Mindez nem legendárium, a tévés szakmában dolgozó ismerőseim sem cáfolják.

Egy feszítő, széles rétegeket érintő, valós társadalmi probléma mögé jelen estben felsorakozott az RTL, majd a TASZ, s végül annak politikai nyúlványaként az LMP.

E hármas felállás a nyilvánvaló politikai mögöttes mozgatórugók hátterével csak lejáratja az egyébként jogos figyelem felkeltést, azt belelöki a napi politika mocsarába.

Az egészségügyből már régóta tart a forrás kivonás. Az ott dolgozók közérzete közel sem volt olyan kedvező, mint ahogyan ez a hölgy igyekszik idealizálni. A múlt rózsaszín ködbe burkolása kissé devalválja a nővér szavait, hitelességét, no meg az is, hogy az RTL-hez fordult. Azért nem ennyire élesek a határok. Egy tartós romlásról van szó, amit az egymást követő kormányok nem voltak képesek érdemben kezelni.

Az egészségügy is mindig a politikai csatározások eszközévé silányodott. Demagógia lenne emlékeztetni a ballib kormányok egészségügyi kormányzati teljesítményére, de érdekes módon a szakszervezetek éleslátása ballib kormányzás alatt mindig eltompult.

Az egészségügyben, de az oktatás tekintetében is politikai pártok feletti konszenzusra lenne szükség. Másként nem lesz előrelépés. Végig kell gondolni, hogy honnan, miből lehet megteremteni az egyébként jogos bérfejlesztési forrásokat úgy, hogy az szinkronban legyen a társadalmi igazságérzettel, s ne más ágazatok rovására, s különösen nem hitelfelvételek által történjen.

A magam részéről nem értettem egyet a FIDESZ, vizitdíj ellenes harcával. Szükség lenne ennek ismételt bevezetésére, a lakossági hozzájárulás emelésére. Nem beszélve arról, hogy például a bizonyítottan dohányosok esetében például minden egészségügyi ellátásért komoly pénzt kérnék. Kidolgoznék egy egyéni egészségügyi kockázati szisztémát, s ezt is figyelembe venném az ellátási költségek megállapításánál.

Senki nem mer beszélni az egyéni felelősségről, mindenki csak követel.

A magyar egészségügyi rendszer nem omlott össze, számos területen világszínvonalon teljesít. Köszönhetően a benne dolgozó felkészült és magas emberi kvalitásokkal rendelkező orvosoknak, ápolóknak, egyéb szakterületi dolgozóknak. Bérek tekintetében vitathatatlanul nem vagyunk versenyképesek a nyugati lehetőségekkel.

becsüljük meg azt, ami van, ami nem zárja ki a még jobb ellátás iránti igényt, az ágazatban dolgozók anyagi elismerésének javítását. A takarónkhoz kell méreteznünk mindent. Tudomásul kell vennünk, hogy mi az EU szegényháza vagyunk, az uniós csatlakozás csak ezt hozta el számunkra.

S azt is meg kellene jobban gondolni, hogy a kormány mire fókuszál a beruházások terén.

Emberileg elismerést érdemel, ha valaki ki mer állni az igazáért. Az ilyen emberek mindig is csodabogárnak számítottak a mi világunkban.

Ha cáfolja az LMP-s kötődést, akkor az úgy van. :))

"Mikor mondja már, hogy nincs ember, így nem lehet? Mindenki a saját székét félti. Közöttük is első Cser Ágnes. "

Láttam a hölggyel egy interjút, ott nagyon tetszett neki, hogy ők Cser Ágnes csipet csapata. Most meg már nem tetszik.
Én sem félnék, hogy kirúgnak, ha egy párt alkalmazna utána.
Egyébként a betegek hol vannak a rendszerben?

"Hogyhogy akkor még takarítani is el kell mennie a szabadnapjain? A férje nem dolgozik?

Dehogynem! Csak nálunk be van osztva, ki mit fizet. Egy kapcsolat szerintem így korrekt. "

Ne csináljuk már!
Egy kapcsolat úgy korrekt, ha valakinek van egy hivatása, akkor a másik mögé áll!
Megvezetés ezerért.

Én sem diszlájkolom, de követem a megszólalásait. Nincs róla pozitív véleményem. "Jobbágy" vagyok?

Szerintem a havi 400.000.- legfeljebb indulo alap lehetne.

A novereknel az 50%-os emeles egy minimum gyorssegely lenne a teljesen eldurvult helyzetre.

Valamit surgosen kene lepni, mert az egeszsegugyi perzsa vasar a leamortizalodassal egyutt elfogadhatatlan szintre jutott.

Ny-on a fogadokeszseg toretlen, ha az orszag mukodo egeszsegugyet akar, akkor erre MOST kell aldozni, minel elobb.

Ehhez nagyon eros elhatarozas es batorsag is kell.

A hazai kozallapotok jellemzoje, h. egy intelligens, bator novernek kell a napi munkaja mellett szerepet vallalni egyaltalaban a problema felszinre emeleseben.

Amennyiben az egészségügy helyzetét nézzük, a riportalanynak igaza van, azonban ezek a problémák nem most, nem 2010 után keletkeztek, hanem már léteztek 1990 előtt is. 1990 után ez még súlyosbodott, mivel ezermilliárdot meghaladó pénzeket vontak ki az egészségügyből, illetve a járulékok egy részét szociálpolitikai céllal használták fel. Ugyancsak idetartozik a privatizációs bevételekből egyetlen fillért sem adtak át az egészségügy forrásaiba. Mindez együttesen 1800-2000 milliárd összeget jelent. Ezekben az időben miért nem tüntettek ilyen elánnal, min t ahogy most teszik?

„Kötelező kamarai tagságom van, fizetek nekik, miközben nulla a munkájuk! Eltelt egy-két hét ezután, bennem meg dolgozott ez a kiábrándító történet. Az, hogy ilyen vezetőink vannak. Ebből is elege van már mindenkinek. Az olyanokból, amilyen Cser Ágnes is.” – mondja a riportalany.

Amit az egészségügy szakszervezetével kapcsolatban mond nagyjából elfogadható. Cser Ágnes negatív értelemben való kiemelése azonban téves. Az általa vezetett szervezet 2004-től folyamatosan megfogalmazta a problémákat, ezek megoldására adandó választ, azonban a szakszervezetek nem voltak egységesek. Amikor sztrájkra, tüntetésre hívta az egészségügybe dolgozókat távol maradtak. Amennyiben most ebben a tüntetésben nincs politikai felhang, akkor vajon 2010 előtt, 2004-2010 között miért nem vonultak utcára?

Ön téved T. ergé. Az állításában az is benne van, hogy lájkolni kellene. Szerintem nem lehet lájkolni, de diszlájkolni sem.
Miért?
Azért, mert részigazságokat tartalmaz. Azért mert nagyon sok minden hiányzik. Legfőképpen az előzmények hiányoznak. Ennek következtében a riport úgy látatja, mintha ezek a problémák az elmúlt pár éveben keletkezetek. Ez pedig valótlan.

A segítőd sem tud rólam semmit. De!
Ha már a "vén takonynál" tartunk: Nézzetek egymásra!

Majom az apád, meg te és a segítőd.

Komolyan gondolom, mint mindent, amit ide irkalok.
Annal is inkabb, mert a velunk elo kiszamithatatlansag es korrupt viszonyok terepe az egeszsegugy mukodese, ahova tevedve kellemes es nagyon lehangolo meglepetesekben is lehet reszunk.

Nagyon szeretnem megerni, h. egy gyors es alapos berrendezes segit majd az ertelmes, jol kepzett szakemberek itthon tartasaban.

A jo egeszsegugy egyik alapja a filleres anyagi gondoktol mentesitett, tisztessegesen megfizetett apolo-gyogyito szemelyzet.

Vannak mas teruleteken is ber elmaradasok, de az egeszsegugyiekre Ny-on toretlen a fogadokeszseg.
Ha akarunk magyar egeszsegugyet, nagyon gyors beremeles szukseges a dolgozok itthon tartasara.

Az, h. erre egy nover altal inditott mozgalom hivja fel a figyelmet es nem a szakma vezetese, elkepesztoen kiabrandito.

Mit mond Cser Ágnes?

"– Több egészségügyi szervezet is tüntet ezen a héten, mert tarthatatlannak látják a mostanra kialakult helyzetet. Mi vezetett idáig?
– Amikor 2004-ben megfogalmaztuk a sztrájkköveteléseinket, úgy számoltunk, hogy a rendszerváltástól 1500 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. Emellett egyetlen kormány sem fizette be a privatizációs bevételekből a több mint 220 milliárd forintnyi járuléktartozást az egészségbiztosításnak. A folyamatos forráskivonást jelzi, hogy ma a bruttó hazai termék öt százalékát sem költjük egészségügyre, ezzel az uniós országok között az utolsó helyen állunk. Emellett azt is látni kell, hogy az egészségügyből lehetett a legtöbb pénzt kilopni. És rá kell sajnos mutatni, hogy az egészségügyieket képviselő szervezetek sem voltak egységesek.

– Ez is hátráltatta a határozottabb fellépést?
– Azért alakulhatott ki ez a helyzet, amiről ma mindenki beszél, mert korábban a szakszervezetünk küzdelmeihez egyetlen szervezet sem csatlakozott azok közül, amelyek most tiltakoznak. Ha ők 2004-ben vagy később nem maradnak csendben és nem maradnak otthon, hanem csatlakoznak a sztrájkköveteléseinkhez és a megmozdulásainkhoz, akkor sokkal keményebb helyzetet tudtunk volna teremteni a szociálliberális kormányok számára. A privatizáció esetében is „hátradőlve ült” minden szervezet, és nem voltak figyelemmel arra, hogy ezzel a munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek a közalkalmazottak. Senkit nem érdekelt, mekkora veszteség éri ezeket a dolgozókat. 2002 és 2010 között, ahogy később Szócska Miklós államtitkársága idején is, mély csend volt. Most legyintenek arra, hogy miért beszélünk 2004-es sztrájkkövetelésekről. Erre szomorúan azt kell mondanom, hogy mostani követeléseik csak töredékét jelentik annak, amit 2004-ben testületi döntéssel, mindkét ágazatra kiterjedően összeállítottunk."
http://mno.hu/magyar_nemzet_be..

Van erre válasz erre Stumpf András által készített riportban?
Nincs.

Miért nem foglalkozott ezzel is a kérdések felvetése során?

"Na ez az, a kedves hölgy "kissé" túloz. Minden relatív. Ha ez összeomlott, akkor megnézném mit írna a világ többségén uralkodó "egészségügyi" állapotokról. Már ha azt egészségügynek lehet nevezni, ami sok helyen van." --

igen,szerintem is jobban járnánk,ha mi a mi országunkat nem a fejlett világhoz,hanem inkább a harmadikhoz sorolnánk és hasonlítgatnánk.
Hátha örülni is tudnánk pár dolognak...

Hallgattam egy rádióban, nagyon szimpatikus, elkötelezett ember. Nem Ő, hanem valaki más mondta azt, hogy egyre nő a magán egészségügyi szolgáltatásokat (CT, ultrahang etc.) igénybe vevők száma, így teszek én is, ha Anyámnak kell valamilyen sürgős vizsgálat, de azt látni kell, hogy ha egy komolyabb műtét szükséges, akkor gyakorlatilag mindenki az állami központokban (szív, onkológia) köt ki. Nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak. Létezik néhány csúcsintézmény, ahova a Forma 1 baleseteseit is be lehet vinni, a zöm azonban bánatosan lepukkadt.

Kedves kuwik, en tenyleg nagyon naiv vagyok, mert mitol lennek nem, pl.. Sajnos.

Annyira remenykedem, h. szeptemberre a Ripplit rendbe hozzak. Sok ido tenyleg nincs.

A "szakma" erkolcsi szinvonalaval nincsenek illuzioim.

Az termeszetes, h. mikor vegre ezesetben egy nover hajlando kiallni az elfogadhatatlan korulmenyek ellen, arra mindenki, akinek elszamolni valoja van ezzel a kormannyal szemben, raepul. Ezert is nagyon karos, h. nem az intezmeny vezetok, foorvosok adnak a jogos elegedetlensegnek hangot, sot, a nyilvanossag minden forumat felhasznalva.

Ma ez Magyarorszag. Eleg szomoru.

Nekem nem kell Cser Ágnest idézned, meg mást sem mert olvastam őket.

A probléma nem a végkifejletnél kezelendő, hanem folyamatában. Ez ami hiányzik, erről beszél Cser Ágnes is és erről írok én is már 2004 óta.

Itt találsz egy összehasonlító táblázatot a szlovák jövedelmekkel. http://hirkozpont.eu/index.php..

Szerinted ez a nagyarányú eltérés az elmúlt 4-5 évben jött létre? Mit tettek korábban a szakszervezetek?

A magyar egészségügy problémája több, mint a dolgozók bére. Az egész eü. egy átláthatatlan káosz. A szükséges reform soha nem lett elvégezve. Így nem más, mint egy lyukas pénznyelő zsák. Ahhoz, hogy valós változás legyen, mind mennyiségileg, mind minőségileg legalább kétezer milliárd forintra lenne szükség. Arra az összegre amit 2010 előtt kivontak, vagy bele sem tettek az egészségügybe. Ennek során a szakszervezetek sumákoltak és hallgattak. Visszatekintve nagyon úgy néz ki, hogy egyes szakszervezeti vezetők beálltak az éppen aktuális politika uszályába és a saját pecsenyéjüket sütögették. Amennyiben nem ezt teszik, akkor 2004-től kezelni lehetett volna a problémákat és a bérek is azonosak lehetnének a szlovák bérekkel.
A bajnai-kormány válságkezelésének hatása, a jövedelmek, az állami szolgáltatások drasztikus csökkentése az eü.-ben is közvetlen és közvetve megjelenik.

Tényleg senkihez nincs köze a hölynek..

http://nepszava.hu/cikk/105787..

Válaszok:
Morgen | 2015. május 21. 13:25

Mikor volt ez másképp?

Demokráciában ő is elmondhatja a véleményét. Gondolom, nem veszi zokon, ha az ember gondol róla valamit.
A Mandi ugyanúgy járhat, mint a HV.
Azért kíváncsi lennék arra, miért szüntették meg ott a kommentálási lehetőséget?

Mi az ami megvalósult ebből a programból?

"EGÉSZSÉGES NEMZETÉRT NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PROGRAM 2001-2010."

http://www.vitalitas.hu/?ctype..

Válaszok:
Berecskereki | 2015. május 21. 13:19

A másik.

www.eum.hu/egeszsegugyi

Válaszok:
Berecskereki | 2015. május 21. 13:22

Azt mondd már meg, hogy a pénzen kívül milyen "igaz dolgokért" küzd Sándor Mária ?
Azon túl, hogy az ország tönkrement, nincs mindenre pénz, a gyurcsányi időkben széthordták a kórházakat, megszüntették az OPNI-t, semmilyen fejlesztést nem eszközöltek, most hirtelen mindenki az Orbán kormányt hibáztatja?
A közeljövő terveiben szerepel az egészségügy "gyógyítása".

Demokráciában el lehet dönteni, kit akartok a miniszterelnöki székben látni. Akárki is lesz, akkor varázsszóra megjavul az egészségügy ?
Rendben lesz a nagyok adóztatása és a kicsik levegőhöz jutása?
Olyan elvont gondolatokat közölnek itt egyesek, hogy Heller Ágnes újra katedráéra állhatna, annyi muníció összejött már a ballib oldalon.
Meg kellene érteni, hogy itt egy országról van szó! Olyanról, amelyik a mélyben van még minden apró sikere ellenére is. Leginkább erkölcsi mélységben!
Sokszor gondolok arra, miért képesek egyesek mindent elkövetni a békétlenség, a kiszolgáltatottság érdekében?
Az természetes, hogy fel kell emelni a szavunkat az egészségügy botrányos helyzete miatt. Node! Az elég, ha jobban fizetjük a "személyzetet" és velük szemben semmilyen elvárást nem fogalmazunk meg?
Menjetek be egy nem elit kórházba és töltsetek el ott pár hetet, meg fogjátok látni, miről beszélek.
Sándor Mária pedig hamarosan a politika szélkakasává válhat, mert semmi komplexitás, következetesség nem jelentkezik a mondókájában. Nemrég még azzal dicsekedett, hogy milyen jól össze tud dolgozni az egészségügyi tárcával és Cser Ágnessel.
Most meg előjön azzal, hogy nem LMP-s? Aztán ez éppen ki a francot érdekelné, ha értelmes kérdéseket vetne fel.

Nem hozza linket.
A címe:
Egészségügyi Fejlesztéspolitikai Koncepció
2005. AUGUSZTUS
A kereső segítségével megtalálható.

Már várom a másik kettő "megtagadást" az LMP irányába.

Az idézettel kapcsolatos téma rendben. Én is ezt tettem, ezek szerint te csak megerősítetted. Amennyiben jól értelmezem ezzel kapcsolatos megfogalmazásod.

Az elmúlt öt évben a kormány átvállalta a kórházak adósságállományát. Elindult egy korszerűsítési program. A korábban elhanyagolt, felbolygatott betegszállítás rendezése is megkezdődött. Gépek, berendezések cseréje történt. Kisebb mértékben a jövedelmek is növekedtek. Igaz, hogy a 2010 elötli elmaradt jövedelemnövekedést nem pótolták, de ez is folyamatban van. Amikor mindezek sínen lesznek elindulhat az egészségügy teljes reformja,m amelyhez tőke és legalább három év szükséges. Ebben a folyamatban az egészségügyben dolgozók véleményére, munkájára is szükség van, ahogy a szakszervezetekére is.
Belinkelt a 2001 évi elképzeléseket, megadtam a 2005 évben készült tanulmányterv címét, amely az internet segítségével megtalálható. Olvasd el és írd le, hogy mindabból, ami megfogalmazásra került a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány mit nem valósított meg, illetve mit valósított meg.
Erről lehet vitatkozni, kitalációkról nem.

Válaszok:
Morgen | 2015. május 21. 13:40

A kifejezetten szakmai feladatokat leszámítva szív és emberszeretet kell a betegápoláshoz.

Itt, a hangadókat semmi sem érdekli a politikai lózungokon kívül.

Válaszok:
Berecskereki | 2015. május 21. 14:05

Szorulásod van? Netán lekozmált a főztöd?
Így jár az aki össze-vissza kapkod. ;-)

A hsz. helyett inkább diszlájkoljál az neked és haverjaidnak jobban megy.

A te véleményedben is van igazság.
De! Én akkor emelem bárki fizetését is, ha kifogástalan munkát végez. Szó sincs róla, hogy nem hibázhat, de azt nem tűröm, hogy a "munka tárgya" ne számítson!
Kezdhetném demagógiával is!
miért kommunikátorokat képzünk és miért nem ápolókat?
Miért van az, hogy ha a két kereső közül az egyik kiesik, a család éhen hal? Miért van az, hogy a tüntikre van sok pénz?
Na, ugye!

Ha csak lózugok lennének, de nemcsak azok, hanem ferdítések, összemosások, részek kiragadása és másként való tálalása. A komplexitás hiányáról már nem is beszélve. A hsz.-ok többségének nem rendelkezik a legminimálisabb tájékozottsággal, csak innen-onnan összecsipegetek szavakkal operál. Semmi értelme az ilyen társalgásnak.
Mindez alól Sándor Mária sem kivétel.
Néhány gondolatom a riport vezetésével is lenne, de ezt most elhagyom, bár egy gondolatban már utaltam erre is.

Ezzel együtt részemről le is zártam a témát, mert tök unalmas végigolvasgatni azokat a beírásokat, amelyek számos médiafelületen megtalálhatók, amelyek elsődleges célja pártpolitika és nem szakmai.

Válaszok:
Morgen | 2015. május 21. 14:09

Én azt tapasztaltam, hogy a valóban beteg embernek figyelem kell. Nem elévágni az ebédet, ha nem tud felkelni, hanem meg kell etetni. A guta majd megütött, amikor végigetettem a kórtermet, mire bejött valaki és azt mondta, ilyen még nem volt, hogy "ezek" megették volna a kaját.
Nem részletezem az élményeimet, inkább azt javaslom mindenkinek, hogy engedjenek meg maguknak pár nap tapasztalatcserét, ha valakijük megbetegszik.
Ugyanis minden rajtuk fog múlni!
Emberrel csak ember tud bánni. Én a kutyámat is ápolom, ha rászorul, mert nem bírom, ha szenvedő élőlényt látok.
(Szerencsére engem soha nem kellett ápolni, mindent meg is teszek annak érdekében, hogy ne kelljen, mert inkább lemondanék a kórházi kezelésről, mint kiszolgáltatva legyek a lelketlenségnek).
Erről nem értekezik a ballib oldal, a jobboldal és a média sem.

Több idézet is passzolna ide, de inkább a saját szavaimmal: Nem csoda, hogy idejutottunk, meg van az oka.

Kedves nővér! Téged tönkre tett a média, a nyilvánosság, jobb lett volna, ha senkinek nem nyilatkozol.

"A férje nem dolgozik?

Dehogynem! Csak nálunk be van osztva, ki mit fizet. "

Én a gázt, te a vizet, én a szemetet, te a hitelt,
Te a villanyt, én a tv-t,
te a telefont, én a fűtést
.................


Mi összerakjuk, amink van és közösen gazdálkodunk:-))))

Éljen meg ez a nővér hosszú, szebb életet.
Ez a kormány sem a lehető legjobb, és ideje lenne nagyon figyelni a Sándor Máriákra.
De a nagy bajok is valahol, valamikor szárba szökkennek, s attól kezdve, míg a végére nem járunk, egyre csak erősödnek, fokozva a nyomorúságot.
Ami esetünkben így kezdődött, 2008. november 4-én az IMF-EU-Világbank hitel felvételével kezdődött.
Mindig így van ez.
Amikor felveszi egy jó hazafi a hitelt, az emberek néznek bambán maguk elé.
Talán még meg is dicsérik a "Gyurcsányt", nem hagyta, hogy pácba kerüljünk, ügyesen megtette, felvette.
Aztán, 8-10 év múlva még mindig jönnek a Sándor Máriák, és nem értik.
nem értik, miért van így.
Pedig, amit visszafizetünk hitelkamatok fejében évente a "jóakaróinknak", abból az 1500 milliárd Ft-ból csodálatos egészségügyet, oktatást stb. lehetne működtetni.
Ez az, ami hiányzik Máriából is, de az ő mentsége, hogy nem ebben szakember.
De ott vannak a SZAKSZERVEZETEK.
ŐK VAJON MIÉRT NEM TESZIK FEL SOHASEM EZT A KÉRDÉST:
KI EZÉRT - AZ ADÓSSÁGKAMATÉRT - A FELELŐS?
Végül: ha ez a kormány bukik, a Sándor Máriák miatt lesz - feltéve, ha valóban pártokon kívüliként lépnek fel.
Úgyhogy: figyeljen minden illetékes és gondolkozzon-cselekedjen, ha Sándor Mária megszólal, így, ebben a formában, önzetlenül, tisztán.

"A színe-java közül a Mammont szolgáló többség már elhagyta a hazáját."

Rövid és visszafogott leszek.
Ez demagóg és nem igaz.
Aki a Mammont akarta szolgálni az éppen hogy itt maradt, mert külföldön ("nyugaton") nem természetes az adómentes hálapénz.
Azok mentek külföldre, akiknek elegük lett a nővér által leírt állapotból.
A kormány pedig nagyívben fekáliát helyez erre, hiszen nekik külön ellátás jár és soha a büdös életben nem találkoznak a valósággal. Számukra ez az állapot nem akut, meg kell a pénz másra, például a szép stadionokra, hiszen a főnök szereti a focit...

Valahogy úgy érzem, hogy akivel Stumf interjút csinál, bajba kerül az illető.

A hölgy sikeresen leamortizáltatta magát is...

Mielőtt 2010-ben átvették a hatalmat Orbán látszólag értette, hogy pénzt kell tenni az egészségügybe, ezt konkrétan meg is ígérte.
Aztán -ahogy általában történt az épp hatalomra kerültekkel- elfelejtődött.
Sőt, a helyzet -úgy mint várólisták hossza, az egész rendszer átláthatósága, a dolgozók bére -különös tekintettel a nem orvos eü-i dolgozókéra- tovább romlott.
És abban is biztos vagyok, hogy igaz az, hogy a paraszolvencia összege is csökken -nem csak az utóbbi öt évben, hanem folyamatosan (gondoljunk csak bele: az átlag beteg életszínvonala nem nő, fizetnie pedig már akkor kell ha nem fél év, hanem 1 hónap alatt sorra szeretne kerülni- a nővérnek, betegszállítónak, mentősnek nem jut).

Mostanra minden bizonnyal eljutottak oda, hogy már nem félnek. Azért sem, mert a nővérhiány akkora, hogy valahol fel fogják venni -vagy ha nem elmehet magán intézményhez. Vagy ha elég fiatal elmehet külföldre dolgozni.
Abban pedig biztos lehet hogy sem a kamara, sem a Cser Ágnes vezette szakszervezet nem fog érdemben fellépni érte, értük -és közvetve a betegekért.
Merthogy az azért érdekes, hogy a sajtó nem azt firtatja, hogy ezek a szervezetek melyik párthoz kötődnek -hanem azt hogy a fekete ruhás nővér- vagy akárki akinek tele lett a hócipője ki által lett kitalálva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés