„Gyűlöletlista”: csodálkozik a 444, hogy jobbos szervezetek támogatják a jobbos kormányt

2015. január 13. 16:54

Szilvay Gergely
Mandiner
A 444 egy obskúrus amerikai szervezet gyűlöletlistájára hivatkozik. Szerintem minden jobboldali álma, hogy felkerüljön az ilyen listákra. Én például nagyon adnám.

Gyűlölet-szervezetek állnak a magyar kormány mellett – így foglalható össze a 444 hírkommentelő portál egyik munkatársának minapi „oknyomozása”, mely szerint „csöppet homofób civil szervezetek támogatására büszke az államtitkár”. A 444 egy obskúrus amerikai szervezet gyűlöletlistájára hivatkozik. Szerintem minden jobboldali álma, hogy felkerüljön az ilyen listákra. Én például nagyon adnám. A 444 azt a látszatot akarja kelteni, hogy az ilyen állítólag radikális jobbos civilek az oroszokhoz vannak bekötve, míg egy EU-ra szakosodott portál inkább a neokon kapcsolataikon lamentál.

Veresné Novák Katalin családügyi államtitkár azt nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a Political Network for Values nevű konzervatív ernyőszervezet decemberi amerikai tanácskozása kapcsán, hogy „volt szerencsém az Egyesült Államokban egy komoly családügyi konferencián részt venni, ahol a magyar kormányról rendkívül elismerő módon nyilatkoztak. Számos olyan civil szervezet és kongresszusi képviselők ismerték el a magyar kormánynak családokért tett erőfeszítéseit és munkáját, ami azt gondolom, hogy nekünk egy fontos visszajelzés.”

A 444 rendkívül bátor és hős munkatársa utána mert menni pár kattintás erejéig a vonatkoztatható szervezeteknek, és elszörnyedve állapította meg, hogy Balog Zoltánon és Ján Figel szlovák kereszténydemokrata politikuson kívül „főleg dél-amerikai országok katolikus, konzervatív politikusai vettek részt az eseményen. És persze egyesült államokbeli civil szervezetek, amelyek közül nem egyet inkább szélsőjobboldalinak, sőt, gyűlöletcsoportnak tartanak.” Ugyanis „a Political Network for Values egy ernyőszervezet, amely konzervatív, családvédő csoportokat fog össze. A családvédelem fogalomkörébe náluk bőven beletartozik az abortuszellenesség és homofóbia is.”

A misztikus szervezetek leleplezése előtt keveredjünk fogalmi vitába, illetve tisztázzunk pár dolgot: lehet, hogy nem vagyok elég tájékozott, de kifejezetten családvédő baloldali szervezetekről nem igazán hallottam még. Emellett valóban, a családvédelem fogalomkörébe az ilyen konzervatív szervezeteknél bizony beletartozik az abortuszellenesség és a melegházasság ellenzése is, ami, uncsi leírni, távolról sem homofóbia még önmagában. Csak a melegházasság pártolóinak egy része szeretné homofóbiának beállítani, hogy szabad, nyílt viták helyett megbélyegzéssel zárhassák ki a velük egyet nem értőket a „demokratikus közbeszédből”. Olyan, családvédelemre szakosodott jobbos-konzervatív szervezetet sem láttam még, amelynél a családvédelem fogalomkörébe ne tartozna bele az abortuszellenesség és a melegházasság ellenzése, márpedig a 444 cikke azt sugallja, vannak ilyenek. Egyébként egy magát jobboldalinak tartó (és legalább ezen vonatkozásokban ténylegesen jobboldali) kormány mire legyen büszke? Baloldali szervezetek támogatására?

A 444 leközölte a konferencia támogatóinak logóit, azzal a felirattal: „Támogatók: radikális civilek és a magyar ENSZ misszió”. A lógók közt ott van az eddigi legsikeresebb, 1,8 millió aláírást gyűjtő európai polgári kezdeményezés, az Egy közülünk (One of us) lógója is, ahogy például a konzervatív petíciós szervezetnek is, a CitizenGO-nak, aminek magyar munkatársával nemrég készítettünk interjút. A hírportál a cikk végén bemártja ezeket a szervezeteket azzal, hogy „az oroszok is szeretik a családvédőket”, „az orosz nacionalista csoportok, Putyin-elnök köre, egyes európai politikusok, és az említett amerikai családvédő szervezetek együttműködnek. Az orosz vezetés részben azért támogatja ezeket a csoportokat, hogy azok segítsék a Kreml geopolitika törekvéseit.”

Nem kedvelem a keleti nyitást, de tulajdonképpen logikus, ha a volt KGB-s Putyin kihasználja az ilyen kezdeményezéseket, de azért nem kell túlbecsülni ezt a ráhatást. A balos EUobserver éppenséggel nem az ilyen szervezetek orosz bekötésén szokott lamentálni, hanem azon, hogy az amerikai neokonokhoz kötődnek. Konkrétan a 444 által is feltüntetett European Dignity Watch-ról leplezi le, hogy az Intercollegiate Studies Institute (ISI) nevű amcsi neokon think-thankhez van bekötése.

A 444 emellett felsorol pár szervezetet (a fenti konferenciához való viszonyuk tisztázása nélkül), amelyeknek „a visszajelzése az emberminisztérium számára fontos iránytű lehet”. Ilyen például szerintük a World Congress of Families, a Catholic Family & Human Rights Institute (C-FAM), a Alliance Defending Freedom, a National Organization for Marriage és a Family Watch International. Ezek mind „homofób” társulatok, amelyek közül több ráadásul a Southern Poverty Law Center nevű izé „gyűlöletlistáján” is szerepel. Jelezném, hogy az Alliance Defending Freedom ügyében a 444 igazán szólhatna például az ENSZ-nek meg az EU-nak, a szervezetnek ugyanis konzultatív státusa van az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa mellett, valamint teljes jogú akkreditációt élvez az EU Alapjogi Ügynökségénél, az EP-nél és az EBESZ-nél is.

Megnéztem amúgy ezt a „gyűlölettérképet”, amelyen a Ku-Klux-Klán, az Iszlám Nemzet és mindenféle neonáci, militáns fekete és egyéb szervezetek mellett olyan jogcím alatt szerepelnek többek közt „radikális tradicionalista katolikus” és zsidó szervezetek is, mint „általános gyűlölet”. Egy rakat egyház (például a baptisták) és konzervatív szervezet gyűlöletlistázásának oka az, hogy „anti-LMBT” agendájuk van. A Southern Poverty Law Centert egyébként az amerikai jobboldalon „szélsőséges keresztényellenes gyűlöletcsoportként” tartják számon, ami mindenkit, aki Obamától jobbra áll, radikális jobbosnak nevez. Magyarán egy balos propagandacsoportról van szó. 2010-ben vezető republikánus párti politikusok ítélték el a szervezet karaktergyilkos taktikáját a gyűlöletlista összeállításával kapcsolatban.

Nos, konzervatív szempontból inkább az abortusz-eutanáziapárti baloldali szervezetek azok, amelyek radikálisak (a szélsőjobb II. világháború utáni radikálisozása előtt a radikális jelzőt szinte kizárólag baloldali csoportokra alkalmazták, illetve baloldali csoportok alkalmazták magukra). A fenti „gyűlöletlisták” módszertana láthatólag komolyan vehetetlen, a magamfajta old school konzervek meg őszintén szólva még elismerésnek is veszik, ha ilyen, nyilvánvalóan a politikai kiszorítósdiban való felhasználásra készült listákra felkerül a nevük, az ugyanis azt jelenti, hogy jól végezték a dolgukat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja!
Szerinted csak a politikusok lopnak.

Az adót a gyártó fizeti.
A másik: Nem Orbán hasznosítja újra.
Az újrahasznosítás pénzbe kerül.
Ezt mondd meg az ATV-s seggfejeknek is!

Oszt te mégis élsz!
Hogy van ez?
Hülye, kis provokátor vagy te!

Legalább azt jelölnéd meg, honnan másolod a "drámát".

Ön melyik követség huszonnégy órás ügyeletet vállaló munkatársaként boldogítja, provokálja nap mint nap a mandiner kedves látogatóit?

Nem az igyekezetével, hanem a tudásával van a baj. A stílust pedig az Ön szintjén már tényleg kukacoskodás lenne felvetni. További jó munkát kívánok.

Sohasem mondtam, hogy nem lopnak.
Csakhogy: Ez nem tűnt fel senkinek az utóbbi negyven évben?

működik az tökéletesen, csak hát egyszerűbb jópofizva, kicsit füllentve terelni, mint érdemben válaszolni

Te nem mondasz igazat, tehát én hazudok. Ez csak természetes.
Ha kérném, mutass pár hazugságot tőlem, biztosan hamar össze tudnál állítani egy kisebb listát, igaz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés