Orbán: Olcsón vette az állam az E.ON gázüzletágát

2013. február 1. 8:59
Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit – közölte Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Azt mondta, minden megállapodás létrejött az ügyben, csak technikai részletkérdések, szövegezési munkálatok maradtak hátra, a szerződés aláírása bármelyik pillanatban megtörténhet, hiszen csütörtökön az MVM közgyűlése meghozta a döntést. A kormányfő tájékoztatása szerint összesen négy földgáztározóról van szó és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben – az E.ON helyett – Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért.

Hozzátette, elfogadhatatlan volt, hogy ezt a kérdést – amely a magyar gazdaság működése szempontjából az egyik legfontosabb – egy olyan szerződés szabályozza, amelyben nincs magyar szereplő. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a lapok 800 millió euró körüli vételárról cikkeztek, Orbán Viktor azt válaszolta: „nem irreális, amit ön mond”.

Az E.ON gázüzletágának megszerzése a rezsicsökkentéssel is összefügg – jelezte Orbán Viktor, hiszen „minél több eszközünk van (erőművünk, gázvezetékünk, tározónk, nálunk vannak a szerződések)”, annál inkább lehetősége van a kormánynak a rezsiköltségek csökkentésére. A kabinet pedig a továbbiakban is csökkenteni fogja a rezsit – jelentette ki. Hozzátette, a kívánt szint legalább az európai átlag.

Orbán Viktor csütörtökön Moszkvában nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a kormány Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket – például gáztározókat, szerződéseket – amelyeket az előző kormányok privatizáltak. Hozzátette: Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár tekintetében is.

A NOL értesülése szerint az MVM Magyar Villamos Művek (MVM) csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát. Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

A miniszterelnök a műsorban így kommentálta az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket: Magyarország pénzügyi védőhálót kért az IMF-től, de nem kapta meg – ellentétben például Lengyelországgal és Mexikóval –, holott „ha akarták volna, adhatták volna”. Jelezte ugyanakkor, hogy a tárgyalásoknak nincs vége, mert Magyarország még vár egy végső válaszra a szervezettől, és továbbra is szeretné megkapni a pénzügyi védőhálót. Az idő múlása azonban Magyarországon oldalán áll, mert az elmúlt egy évben jelentősen javult a magyar pénzügyek helyzete. Ezért azt várta, hogy az IMF is látni fogja: van lehetőség a rugalmas hitelkeretre.

Végül is holló a hollónak nem vájja ki a szemét. (...) Láthatóan az IMF egyetlen dologra koncentrál, ez pedig az, hogy a bankadót töröljük el, és helyette az embereket adóztassuk meg. Egy darabig ezt nem értettem világosan, de most már világos: az IMF is egy bank” – fejtette ki véleményét Orbán Viktor, hozzátéve: ezen a ponton úgy látja, kicsi esély van arra, hogy zöld ágra vergődjön a két fél. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tavaly Magyarország képes volt forintból, vagyis a magyar emberek megtakarításaiból visszafizetni a korábbi adósságát. Ezzel összefüggésben emlékeztetett: csaknem a kétszeresére növekedett a magyar magánszemélyek kezében lévő magyar állampapír.

A következő jegybankelnök szerepkörét firtató kérdésre a miniszterelnök megerősítette: „offshore-lovagokat nem fogok a jegybank élére jelölni”, mert ugyan mindenki azt csinál a pénzével, amit akar, de, ha közmegbízatást vállal, akkor vannak bizonyos betartandó szabályok. Hozzátette, a nemzeti bank kötelezettségeit, lehetőségeit, politikájának kereteit törvény jelöli ki, amelyet mindenkinek be kell tartania. Amit a jogszabály előír, az fog történni. Azzal kapcsolatban, hogy csak a határidő előtti napon jelöl majd új jegybankelnököt, azt mondta: nem akarja kitenni feleslegesen az országot egy spekulációnak, ezért gondolja azt, hogy a lehető legsimább váltásnak kell végbemennie.

Szerdai brüsszeli és csütörtöki moszkvai látogatását értékelve a kormányfő azt mondta: Magyarország a nyugati szövetségi rendszer része, de húsba vágó érdeke a lehető legjobb viszony Oroszországgal.

A José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélés részleteiről szólva kifejtette: áttekintették a vitás kérdések állását, és lényegében mindet lezárták, továbbá értékelték a magyar gazdaság helyzetét, majd a jövő is szóba került, mégpedig az a kérdés – utalt a túlzottdeficit-eljárásra –, hogy „van-e még értelme fenntartani Magyarországgal szemben olyan fenyegetettséget”, amelyet a magyar gazdaság helyzete már nem indokol. A magyarok nem különleges, hanem csak tisztességes és kettős mérce nélküli elbánást kérnek, „azt kérjük, hogy kapjuk meg azt a tiszteletet, amelyet Magyarország az elmúlt két, két és fél év teljesítménye alapján megérdemel” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy szerinte ki fogunk-e kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, azt válaszolta: „jó esélyünk van, érdemes harcolnunk”. „Semmit nem lehet felhozni Magyarország ellen a tényvilágból, hiszen mindent, amit vállaltunk, teljesítettünk” – fogalmazott.

A moszkvai vizittel kapcsolatban kitért az energetikai együttműködés kérdésére, jelezve: Magyarország egyszerre akarja visszaszerezni az energetikai függetlenségét – ami azt jelenti, hogy nem egyetlen helyről szerzi be az energiahordozókat – és fenntartani az ellátásbiztonságot Oroszország segítségével.

Az interjú végén a pártelnök-miniszterelnök szólt a jövő heti gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülésről, amelyről azt mondta: a magyar emberek felé tett vállalások végrehajtásának állásáról kell majd tárgyalni. Szerinte egyébként tartják azt az irányt, amelyről 2010-ben megállapodtak. „Magabiztos és a jövőre vonatkozó komoly terveket tárgyaló” frakcióülés lesz a gyulai – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lassan 3 éve kormányoz orbán:

„Magabiztos és a jövőre vonatkozó komoly terveket tárgyaló” frakcióülés lesz a gyulai – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Nekem feltűnt, hogy az elért eredményekről ezekben a beszélgetésekben soha nincsen szó.

Persze nincs is miről beszélni.

Tiszta gyurcsány-effektus, az is mindig a jövőt vázolta.

3 év ment el úgy, hogy nemhogy nem nőtt, de egyenesen csökkent a magyar gazdaság teljesítménye. Kimenekült félmillió magyar dolgozni, és a munkanélküliség még így is nőtt az országban.

és akkor most az mvm tulajdonába kerül a dolog...?

ez is imf hitelből van?

Goebbels arra a stílusra is büszke lenne, amikor Selmeci Gabika nagy hangon és kellőképpen felháborodva azt taglalta, hogy a "nyugdíjpénztárak eltőzsdézték a pénzt".

Ha I.Viktor és csapata csinálja, az persze teljesen oké...

Mondjuk az is érdekes lehet, hogy ebből az üzletből mennyi fog visszafolyni az arra érdemes személyeknek az EON-tól.
Merthogy már Juhász Gyula is megmondta, hogy "Anna örök"...

akkor ez is Gyurcsány hibája..

Igen, tanulságos volt az Index összeállítása is: sem matolcsy, sem orbán nem birtokol magyar állampapírokat.

Nyilván meghagyják a spekulánsoknak.

Igen, tanulságos volt az Index összeállítása is: sem matolcsy, sem orbán nem birtokol magyar állampapírokat.

Nyilván meghagyják a spekulánsoknak.

Ha megkötik az üzletet, az előbb-utóbb a bíróságon fog kikötni.

Az biztos, hogy az üzlet a gázellátás szempontjából nem alapvető jelentőségű, mert a gárt idegen forrásból szerezzük be, tehát ha kifizetjük az árát kapunk, ha nem akkor nem.

Tulajdonképpen két céget vesz a kormány, ebből az egyik folymatosan veszteséget termel, amásik pedig az elmúlt években hozott kb. 50 millió euró nyereséget évente, azaz 16 éven belül kitermelhetné az árat (ha a msik vesztesége el nem viszi).

Ez alapján erősen megkérdőjelezhető az egész ügylet gazdasági racionaliása.

Főleg, hogy a német tulajdonos is túl akart adni a cégeken, valószínűleg nem véletlenül.

Ilyen az amikor egy tanulatlan, de nagyszájú falusi hős elmegy a nagyvárosba üzletet kötni. Majd amikor otthon a kocsmában elmondja, biztos minden szép lesz.

mivel a magyar ember megerti, ha ekezetek nelkul irunk illetve, ha a buetekt felcsereljuk azt is.-..

"Egy darabig ezt nem értettem világosan, de most már világos: az IMF is egy bank”

Ezt nyilatkozza a végrehajtó hatalom feje egy olyan szervezetről, amiről 24 éves politikai pályafutása alatt ezek szerint sokáig nem hallott (pedig kormányfő is volt már 1998-2002 között), aminek Magyarország mellesleg hosszú ideje tagja.

Tragédia, hogy egy ilyen buta ember - aki saját közgazdasági műveletlenségére még szemlátomást büszke is - gazdasági kérdésekben megnyilatkozhat.

Ez mindenképpen felveti nem csak az ő személyes felelősségét, de mindazoké is, akik miniszterelnökké megválasztották, és a mai napig nem hívták vissza.

(szerintem az otp-ről sem tudja, hogy egy bank, mert az otp rövidítésében sincs benne a "b" betű. kolosszális)

"Láthatóan az IMF egyetlen dologra koncentrál, ez pedig az, hogy a bankadót töröljük el, és helyette az embereket adóztassuk meg"

Még szerencse, hogy nem az embereket adóztatja az alábbiakkal:

- megemelt áfa
- adójóváírás eltörlése
- telefonadó
- csekkadó
- csipszadó
- megemelt nyugdíj járulék
- megemelt eva

és ezt vajon a szintén a bankok fizetik?

- felsőoktatási tandíj
- gyerekellátások összege évek óta változatlan

stb. stb.

Primitív kriptokommunista uszítás a bankok ellen, rákosi-gerő stílusában, miközben a vagyonbevallása szerint az évről évre egyre nagyobb budai magánházat is hitelből vette valamikor.

A felsőoktatással kapcsolatban tudjuk, mit akar, mert beszélt róla: egyetlen fillért sem akar rákölteni.

Hogy a gázüzletággal mit akar, az egyelőre még nyitott kérdés.

„minél több eszközünk van (erőművünk, gázvezetékünk, tározónk, nálunk vannak a szerződések)”

Emberek, szólt valaki ennek a tanultnak, hogy gázunk az viszont nem nagyon van?

Az orbán kormány primitívsége valószínűleg világviszonylatban is kirívó energetikai kérdésekben (hacsak nem valami mögöttes cél vezérli őket).

A MOL-ra elköltöttek 500 milliót, most az E ONra 800 milliót. Ez 1,3 milliárd euró, azaz 380 milliárd forint!

Mennyi megújuló energiát termelő szélkereket, napkollektort, hőszivattyút, geotermális projektet lehetett volna ebből megvalósítani, és mindez hány mahyarországi TERMELŐ munkahelyet hozott volna létre?

Szemben a fenti 1,3 milliárd euró kidobásával, amely egyetlen új munkahelyet sem hoz létre (hacsak valamelyik családtag nem kap állást a most megvett cégben).

Milyen stratégiai haszna van? 20% benne az állami részesedés.

Ez semmire sem elég.

És milyen stratégiai haszna lenne, ha 500 millió euró értékben energiatermelő beruházást valósítottak volna meg belőle?

Orbán mániája - szavakban - a termelés. Mégis, ezeknek e gigantikus bevásárlásoknak a termeléshez az égvilágon semmi köze.

Igaz ő mondta: ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra, amit teszek.

Akkor az nem 45 milliárd, hanem 9 milliárd.

Azért azon érdemes gondolkozni, hogy termelő beruházásra költjük ezt a pénzt, vagy egyébként alapvetően forgalomképtelen javakra.

Ez nagyon nem mindegy: pontosan ez megy kicsiben is: dísztér szökőkúttal, vagy termelő üzem?

Azért egyvalamire felhívnám a figyelmet: a moszkvai csúcstalálkozó totális kudarcára.

Ahhoz a kormányfők ideje (legalábbis Putyiné) túl drága, hogy egyezkedjenek apróságokon.

Miután a leghalványabb eredményt sem sikerült felmutatni (pedig láthatóan a Kossuthon a talpnyalón szolgálatkészen nevetnek, és be van készítve az ásványvíz), így alig került szó a moszkvai útról.

Amivel kapcsolatban tényleg az a legnagyobb siker - és sajnálatosan ez is orosz részről - hogy nemcsak kimentek, de sajnos haza is jöttek a kormány tagjai.

Egyébként a párbeszéd nyilván ilyesmi volt:

- Herr Orban ön pár éve hazaárulónak nevezte azt, aki velem tárgyalt. Egy atomerőmű megépítése kb. 10 év, működése további 30. Hogyan higyjem én el, hogy ön, vagy egy másik önhöz hasonló pár év múlva nem fog megint hazaárulózni?

- Ööö...

- Mit gondoljak önről, most hazudik a szemembe, vagy pár éve hazudott a hátam mögött?

vagy Megyó a londoni tőzsde zárása után eladta a MOL részvényeket 6 000 Ft-ért és rá pár évre az ÖMV megvette volna 30 0000-ért..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés