Totálisan szétesett az ellenzék a Várnegyedben

2024. október 14. 18:36

A Gelencsér–V. Naszályi-konfliktus nem újkeletű, több évre nyúlik vissza.

2024. október 14. 18:36

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kérlek, Feri, ne hazudj!” – szólt oda pár napja V. Naszályi Márta Gelencsér Ferencnek ez utóbbi Facebook-oldalán, miután a Momentum országgyűlési képviselője egyik posztjában azt írta, Budavár volt polgármestere nem tartotta be a szavát, mert korábban azt ígérte, ha nem nyer június 9-én, akkor nem veszi fel a listás mandátumát, de mégis felvette, és le is tette a hivatali esküt az alakuló ülésen.

A politika egy sokszor rendkívül bizalmatlan légkörben végzett munka, ahol hamar kiderül, hogy ki az, aki komolyan vehető, aki tartja a szavát, aki következetes … Az adott szónak ebben a szakmában értéke van. Aki azt nem tartja, azt beárazzák a kollégái, majd a választók is” – fogalmazott Gelencsér.

Ezt követően

kommentháború indult el, homlokegyenest ellenkező érvek, vélemények láttak napvilágot, 

a két szembenálló fél nem meglepő módon másként emlékezik a történtekre, ám a hozzászólók közül többen vannak azok, akik szerint valóban volt ilyen ígéret, mint azok, akik ezt tagadják. Mostanra ez már nem is annyira érdekes, sokkal inkább az, hogy az I. kerületben teljesen szétesett az ellenzék, de ennek előzménye van.

A Gelencsér–V. Naszályi-konfliktus nem újkeletű, több évre nyúlik vissza. A 2019-es választás eredményeként a párbeszédes politikus polgármester lett, a momentumos pedig a helyettese. Gelencsér nem viselte túl jól a másodhegedűs szerepet és a főnöke hisztijeit, nagyon rossz lett a két vezető között a viszony, kölcsönösen nem bíztak meg egymásban, nem egyszer ordibálás lett a vége a megbeszéléseiknek.

A lila párti politikus jobbnak is látta, ha országos karrierbe kezd, 2022-ben parlamenti mandátumot szerzett. Emiatt

időközi választást kellett kiírni, amelyen a Fidesz jelöltje győzött, ráadásul két jobbikos is kilépett a balliberális városvezetésből, 

független lett, így V. Naszályinak a ciklus vége felé kisebbségben kellett irányítania az I. kerületet, ami állandó konfliktusokkal járt együtt.

V. Naszályi a saját koalíciója képviselőiben sem bízott, ha valakivel nem értett egyet, akkor gyakran fordult az adott párt fővárosi vagy országos vezetőihez, hogy azok beszéljenek a renitensek fejével, ezért hívogatta elég gyakran Gyurcsány Ferencet, Fekete-Győr Andrást, Kunhalmi Ágnest.

Az önkormányzatban folyamatosak lettek a botrányok – ilyen volt például a Ruszwurm cukrászda ügye, amelyben bűncselekmények gyanúja is felvetődik, amelynek V. Naszályi lehet az érintettje, a Mészáros utcai buszparkoló miatt pedig többen lemondásra is felszólították a polgármestert és a jegyző is gyakran háborúzott néhány városatyával –, így az év elején már azzal számoltak a balliberális politikusok, hogy elveszíthetik a június 9-i önkormányzati választást és Fidesz visszaszerzi a hatalmat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért nagy harc ment a minél jobb egyéni választókerületekért és a listás helyekért a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum között. Ez a négy párt fogott ugyanis össze, és megállapodtak abban, hogy támogatják V. Naszályi Márta újraindulását, de azt is kikötötték, hogy a kompenzációs listán nem fog szerepelni. S úgy számoltak, legrosszabb esetben – ha nem nyernek egyéni választókerületet –megszerzik a három listás helyet a DK-nak, a Momentumnak és az MSZP-nek.

Ezt is ajánljuk a témában

Ám a Tisza Párt szárnyalása miatt az MSZP, a DK és a Párbeszéd országos szinten szövetséget kötött, 

ennek keretében Karácsony Gergely kilobbizta, hogy V. Naszályi legyen a listavezető, mondván a polgármesterjelöltnek kell vezetnie a listát, a húzónév üzenet a választópolgároknak; ami persze nagy lózung, hiszen a szavazók csak az egyéni jelöltekre voksolnak, a listákra nem, de ezt az érvet a többiek mégis „megették”. (Az LMP és a Jobbik nem állított sem polgármesterjelöltet, sem egyéni jelölteket, a zöld párt arra hivatkozva, hogy nem akarják az ellenzékiek esélyeit rontani a kormánypártiakkal szemben, de Csárdi Antal, a kerület LMP-s parlamenti képviselője nagyon lesújtó véleménnyel van az egykori polgármesterről, egy nyilatkozatában nagyon rossz városvezetőnek nevezte.)

Azután a júniusi választás úgy alakult, hogy V. Naszályi vereséget szenvedett Böröcz Lászlótól – a regnáló polgármester 3,5 százalékponttal kapott kevesebb szavazatot, mint a fideszes kihívója –, a balliberálisok a nyolc egyéni választókerületből csak egyet nyertek meg, a kompenzációs listán pedig a háromból kettő hely lett az övék.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egyetlen egyéni győztesük a párbeszédes Kun János lett – róla egyébként azt kell tudni, hogy a kommunizmus bűneiről nagyon megengedően beszél –, a lista első helyéről pedig befutott a párttársa, V. Naszályi Márta, valamint a DK-s Csobánczy Gábor, a harmadik mandátumot azonban nem csípték meg, az a Kutyapárté lett.

Így az az abszurd helyzet állt elő az I. kerületben, hogy – miután V. Naszályi nem mondott le –, a három ellenzéki képviselőből kettő a valójában már csak papíron létező Párbeszéd tagja, egy pedig a DK-é;

a Momentum, valamint az MSZP pedig kiszorult a képviselő-testületből. 

A lilák egyébként azért egyeztek bele, hogy az emberük csak a harmadik legyen a listán, mert cserébe a 8 egyéni választókerületből ők indulhattak 4 helyen, de alaposan elkalkulálták magukat.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindez azt eredményezte, hogy a saját szövetségesei körében sem népszerű – s ekkor roppant finoman fogalmaztunk –, gyakran szélsőséges nézeteket valló V. Naszályi a bukása ellenére megpróbál az ellenzék vezető figurája lenni, ám nagyon kevesen veszik csak komolyan a próbálkozását. (Csupán érdekesség, hogy a politikusi oldalán még mindig polgármesterként szerepel, de azt állítja, október 1-én kezdeményezte az átnevezést, amiről kapott is visszaigazolást, de ezidáig ez nem történt meg.

A képviselő-testületből kiszorult ellenzék egyik-másik tagja pedig már a Tisza Párt felé kacsingat, a momentumos Budai Balázs például az árvíznél már Tisza-szigetesként tetszelgett a Facebookon. S azt beszélik a várban, hogy Gelencsér Ferenc, a Momentum egykori országos elnökének sem lenne ellenére, ha 2026-ban támogatnák őt Magyar Péterék, mert egyébként semmi esélye nincs, hogy két év múlva újra parlamenti képviselő legyen, holott nagyon szeretne az lenni.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. október 14. 21:34 Szerkesztve
Ezeknek a haszonlesőknek van egyáltalá egy hajszál gondolatuk hogy "A Polgárok"?????
Ergit
2024. október 14. 19:56
Már várom a csőszt, hogy jöjjön és mindenkit kizavarjon az erdőből! - Hofi után szabadon.
Obsitos Technikus
2024. október 14. 19:11
Az ilyen hírt máskor reggel tálaljátok, este már nem iszom kávét.
pesti051
2024. október 14. 18:56
Gelencsér örökbecsűje volt a Parlamentben amikor bekapcsolva maradt a mikrofonja: "ezt elbxtam" :)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!