Rendkívüli!

Magyar Péter vezérigazgatóként tízmilliós megbízásokat adott a cégnek, amelyik az öccsét fizette

Magyarország kimondta, a németek egyetértenek: hatalmas csapás érte Európát

2024. október 08. 11:14

Lehet, hogy túl későn kapcsolt Olaf Scholz.

2024. október 08. 11:14
Germany's Chancellor Olaf Scholz (L) and Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrive for the Meeting of the European Political Community at the Blenheim Palace in Woodstock, near Oxford, on July 18, 2024.

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Word Economic Forum (WEF) által szervezett „High-Level Dialoge on Europe in the Age of Intelligent Economics” elnevezésű rendezvényen szólalt fel hétfőn este Genfben. Beszédében a tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy új gazdasági rend alakul ki a világban, amelyben Európának meg kell őriznie önállóságát – ismertette a miniszter beszédét kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A miniszter szerint ehhez növelni kell a versenyképességet, fokozni kell az innovációs teljesítményt, fel kell gyorsítani a zöld átmenetet és a mesterséges intelligencia alkalmazását – derül ki a közleményből.

Miközben az ázsiai gazdaságok, különösen Kína és az Egyesült Államok is gyorsan alkalmazkodik az új kihívásokhoz, és minden eszközzel támogatja saját gazdaságának megerősítését – elég csak az amerikai inflációcsökkentésről szóló rendelkezésre (IRA) gondolni – addig az EU nemcsak lemarad az új iparágakban, hanem lassan reagál az új tendenciákra.

Nagy Márton kiemelte, hogy az Európai Unió versenyképessége soha nem látott ütemben romlik, ezért közös fellépésre van szükség.

A válasz azonban sajnálatos módon nem csak elmarad, hanem egyes intézkedések hozzájárulnak a blokkosodáshoz és gazdasági hidegháborúhoz vezetnek. Ilyen a kínai gyártmányú elektromos járművek behozatalára kivetett vám is, amelyet öt ország – Németország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Málta – ellenállása ellenére, mindössze 10 tagállam támogatása mellett fogadott ez az unió.

Az intézkedés hatalmas csapás az egész európai autóipar, különösen a német autógyártás számára.

A döntés negatív hatásai hosszú távra nyúlhatnak, Kína ellenintézkedéseket fog bevezetni, amelyek tovább fokozzák a kereskedelmi konfliktust. A miniszter szerint ezzel szemben minden ilyen kérdésben óvatosabban kellene eljárni és tárgyalásokat kellene folytatni, hogy kölcsönösen előnyös megállapodások szülessenek.

A Mandiner is beszámolt róla szombaton, hogy a németek belpolitikai gyengeségét minden jel szerint úgy néz ki, hogy az Európai Unióban is kiszimatolták

– legalábbis a Der Spiegel szerzője szerint lehet, hogy emiatt nem hallgattak Németországra az uniós döntéshozók.

A tárcavezető ismertette, hogy Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik, maga dönt arról, hogy kivel üzletel. Ezt testesíti meg a gazdasági semlegesség is, amely megteremti a magasabb növekedés feltételeit. Mindez magában foglalja a finanszírozási semlegességet, a beruházási semlegességet, a piaci semlegességet, az energiasemlegességet és a technológiai semlegességet.

Hazánk kis nyitott országként elkötelezett a konnektivitás mellett, és tovább kívánja erősíteni a gazdaság találkozási pont jellegét.

Tehát a cél az, hogy Magyarországon kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve csúcstechnológia. Nagy Márton végezetül ismét felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak versenyképesebbé kell válnia, ez jelenti a soros magyar uniós elnökség egyik legfőbb célkitűzését is. Új versenyképességi paktumra van szükség, miközben minden uniós tagországnak támogatnia kell a versenyképesség növelését, akár a költségvetési hiány átmeneti növelése árán is.

Az átmenetileg magasabb költségvetési hiány ugyanis nem okoz egyensúlytalanságot, mivel ennek célja az EU gazdasági növekedésének megerősítése, a versenyképesség fokozása – fogalmazott az NGM közleménye szerint a miniszter.

(MTI / Mandiner)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. október 08. 13:09
A "zöldátmenet" csak álom. Értem én a vágyat, hogy mindenki szeretne energiafüggetlenséget, csak hát sem a napenergia, sem a szélenergia, de még a geotremikus energia sem kínál valódi lehetőséget. Az első kettő legalábbis addig biztosan nem, amíg nem lesz épkézláb, grid volumenben gazdaságosan megoldható a villamos energia tárolása. Persze arról se feledkezzünk meg, hogy a tároló eszközök sem a semmiből keletkeznek, nyersanyagot (kurva sokat) igényelnek és energiát azok előállításához. Nyersanyaga nem nagyon van az EU országainak, energia meg ugye helyből kevés.. na, most akkor merre tovább? Egyetlen kiút létezik egyelőre és ez az út nem kerülheti ki az oroszokat. Nekik szükségük lenne ránk, nekünk meg rájuk. Amíg az USA közénk áll, addig csak pusztul az EU gazdasága, a folyamatosan termelődő szürkeállományt pedig fel fogják szippantani azok, akik képesek működő gazdaságot fenntartani. USA, Kína, India... Ázsia. Aztán már semmink se lesz, ami érdekelné az oroszokat és a többieket.
fogas paduc
2024. október 08. 12:52
Az eu bürokratái és libbantjai helyében most fordulnék bírósághoz és elítéltetném magamat, mert a börtönben legalább viszonylagos biztonságban lennék. Így viszont az utcán fogják őket agyonverni az uniós honpolgárok.
Treeoflife
2024. október 08. 12:07
"...a németek belpolitikai gyengeségét minden jel szerint úgy néz ki, hogy az Európai Unióban is kiszimatolták – legalábbis a Der Spiegel szerzője szerint lehet, hogy emiatt nem hallgattak Németországra az uniós döntéshozók." A Der Spiegel rácsodálkozott .... de hiszen ez volt a cél, legalábbis az USA részéről biztosan. Mi másért akarták volna Európát leválasztani az olcsó és elérhető, nagy mennyiségben rendelkezésre álló orosz nyersanyagokról? Egy versenytárs kiiktatva, a háborús tűzfészkek izzanak, már csak Kína környezetében kellene azt az odakészített kanócot valahogy belobbantani. A japánok és kél-koreaiak már melegítenek.... A világnak végre magához kellene térni, amíg a "földgolyóbis" teljes felületén nem áll lángokban. Lehet, hogy zsidók..... de mindehhez kevesen lennének. Kellenek ott egyéb globalista erők is......
2024. október 08. 12:05 Szerkesztve
https:/*/www.youtube.com/watch?v=8BD_wkP91P0&t=313s Az előbb találtam. Érdekes, de a lényeg a vége felé hangzik el. Egy lehetséges feloldása a rövidítésnek: ESG. ESG - Eureaucrat Shithead Government. Szerintem nagyon találó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!