Magyar Péter ismét Brüsszel és Ukrajna pártjára állt: mi lesz a magyar gabonatermesztők támogatásával?

2024. október 16. 17:47

A Tisza párt elnöke, aki az EP mezőgazdasági bizottságának is tagja, szembefordult a magyar gazdákkal.

2024. október 16. 17:47
null

Nyitókép: Magyar Péter Facebook-oldala

Magyar Péter, aki az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának is tagja, szembefordult a gabonatermesztő magyar gazdákkal. A magyar élelmiszeripart privatizáló Raskó Györggyel együtt nyilatkozó ellenzéki politikus 2027-től a gabonatermesztők helyett másoknak adná a forrásokat. A háttérben Ukrajna brüsszeli elit kívánt csatlakozása, majd az ukrán gazdák kifizetése állhat – írja a Magyar Nemzet.

Ezen a héten az Európai Parlament megkezdte a Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről című jelentés tárgyalását, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezett. 

A jelentést több agrárszervezet már most kritikával illette, mivel a növényi alapú étrendek előmozdítását szorgalmazza, és burkoltan Ukrajna jövőbeli csatlakozását készíti elő, miközben az eddigi területalapú támogatási rendszer megszüntetését irányozza elő.

A vitával kapcsolatban Magyar Péter is közzétett egy bejegyzést, amelyben lényegében a területalapú támogatások jelenlegi rendszerének felszámolását vetíti előre. Magyar Péter szerint „ahogy az egész unióban, úgy Magyarországon is támogatni kellene az intenzívebb, nagyobb hozzáadott értékű, organikus mezőgazdasági termelést a jelenlegi extenzív gabonatermelést (sic!) helyett.

Magyar Péter szerint tehát az úgynevezett organikus gazdálkodást – magyarul a biogazdálkodókat – kellene támogatni a gabonatermesztés helyett. 

Ugyanakkor bejegyzésében szembefordítja egymással a többi gazdát is. Mondanivalója alapján úgy tűnik, számára a kertészek többet érnek a szántóföldi növénytermesztőknél, a szántóföldi növénytermesztők meg a legeltető állattenyésztőknél.

Évente 550 milliárd forint területalapú támogatás érkezik Magyarországra, amit közel 160 ezer gazda, főleg családi gazdálkodók igényelnek mintegy ötmillió hektárra. 

A kisebb gazdaságok arányosan nagyobb támogatást kapnak, míg fiatal gazdák emelt összegű támogatásban részesülnek, amely 2024-ben már 7300 igénylést vonzott. Az organikus mezőgazdaság támogatása is jelentős, 2023-ban 4400 biogazda 37 milliárd forintot kapott. Az új pályázatok magasabb támogatást kínálnak a biogazdálkodóknak, például szántóföldekre és gyümölcsültetvényekre.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar kormány tehát egyszerre támogatja a szántóföldi növénytermesztőket és a biogazdálkodókat, valamint az állattenyésztőket is. 

A területalapú támogatások megszüntetését egyébként az az Ursula von der Leyen támogatja, akinek nemrég Magyar Péter állva tapsolta meg a beszédét. 

Az általa felkért szakértői csapat által kidolgozott javaslatok között, az említett jelentésben ez kifejezetten szerepel. 

Külön érdekesség, hogy az anyagban azzal indokolják a területalapú támogatások megszüntetését, hogy fel kell készíteni az agrártámogatásokat az EU bővítésére. Ukrajna neve nem szerepel ugyan az anyagban, de egyértelmű, hogy a bizottság elnökének a tanácsadói melyik országra gondoltak. Hiszen 

Ukrajna mezőgazdasági területe 40 millió hektár, miközben most az EU-ban összességében 150 millió hektár részesül támogatásban.

A Magyar Péter által megfogalmazott, a brüsszeli bürokrácia javaslatainak megfelelő kritika egyébként gyakorlatilag szó szerint megegyezik Raskó György 2022-ben a Privátbankár nevű portálnak elmondott szavaival. Az agrároligarcha arról beszélt, hogy „az unió a földalapú támogatások révén az extenzív irányú termelést támogatja”. 

A lap szerint tehát a háttérben Ukrajna brüsszeli elit kívánt csatlakozása, majd az ukrán gazdák kifizetése állhat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2024. október 16. 20:36
Kár hogy a cikk nem teszi hozzá hogy hogyan oszlik meg a 160ezrr gazdálkodó támogatása, hogyan lesz vki Nerniában őstermelő... És ebből eredően hogyan vágták gatyára a családi kisbirtokokat és a nagybirtokok hogyan alakultak az elmúlt tíz évben
sexykitty-5000115
2024. október 16. 20:28
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­k­e­l­­d­­ ­a­­ ­­s­­z­­e­x­­­i­­­ ­p­­­u­n­c­­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Kriszta67
2024. október 16. 20:26
Nem szabad megengedni hogy Ujrajna csatlakozzon, mert onnantól kezdve amerikai szemetet kell ennünk. Nyilván a szabályok fellazítására is készülnek.
Kriszta67
2024. október 16. 20:25
Hová kerül a 4400 magyar biogazda által megtermelt élelmiszer? Hol lehet ezeket megvásárolni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!