Ezért fontos a kastélyok örökbefogadása – mutatjuk az adatokat!

2024. október 09. 09:59

Bár a látogatók szép számmal érkeznek, a költségek nagyok.

2024. október 09. 09:59
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Hosszú hónapok óta hangos a sajtó a kastélyok örökbefogadásának ügyében, a honi ellenzéki média, valamint a baloldali politikusok nagy előszeretettel csámcsognak a témán, amibe igyekeznek minden rosszat belelátni. Pedig a kastélyok fenntartása nem kis mulatság, a NÖF által rendelkezésre bocsátott adatok alapján éves szinten könnyen elérheti akár a kétszázmillió forintot a fenntartás végösszege helyszínenként. Az utóbbi években sikerült több olyan kastélyt is felújítani és régi pompájába visszaállítani, amely korábban már erősen lepusztult állapotban volt, így újult meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastélytól kezdve a Fenékpusztai Majorságon át a geszti Tisza-kastély.  

A felújított kastélyokkal az államnak több terve van: van, amit az állam maga működtet tovább a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-n (NÖF) keresztül és vannak azok, amelyeket hazai nagyvállalatok fogadhatnak örökbe szigorú követelményeknek megfelelve. 

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint a kastélyoknak jól szervezett működtetésére nagy igény van. A tárcavezető példaként említette a nagycenki Széchenyi-kastélyt, a geszti Tisza-kastélyt vagy a fertődi Esterházy-kastélyt, amelyek szerinte nemzeti örökség és a magyar történelem szempontjából kiemelt jelentőségűek: a történelmi szerepük vagy az építészeti minőségük miatt. Lázár szerint az örökbefogadás lényege, hogy először nagy magyar vállalatoknak, mint amilyen az OTP, a Mol, a Richter és más nemzetközi háttérrel is rendelkező nagyvállalatok, felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe. 

Ennek a programnak kettős a célja. Egyrészről az örökbefogadónak gondoskodnia kell arról, hogy minden magyar ember hozzáférjen ezekhez az épületekhez, másrészt az örökbefogadó felelőssége, hogy nevelgesse ezeket az épületeket, vagyis az eredményéből és a profitból jelentős összegek elköltésére biztosít a kormány lehetőséget” 

– ismertette a miniszter korábban, aki szerint a projekt lényege, hogy a nagyvállalatok a profitot ne csak osztalék formájában juttassák a részvényeseknek, hanem a köz javára vállaljanak felelősséget ezen régi épületek sorsát illetően.  

Gondos gazda kerestetik 

Lázár János a témával kapcsolatban kedden délelőtt tett közzé egy Facebook-bejegyzést, amelyben azt írta, hogy a hiedelmekkel ellentétben az egyes kastélyok örökbefogadása szigorú feltételekhez kötött és a próbaévben nyolc épület kaphat új esélyt, örökbefogadásukra október 31-ig várják a befektetők pályázatait.  

Nemzeti örökségünk műemlékeit olyan gondos, tőkeerős gazdákra bízzuk, akik képesek üzemeltetni, működtetni és a látogatók számára elérhetővé tenni azokat az év 300 napján” 

– ismertette a miniszter. 

Lázár János kiemelte, hogy a győztes vállalatoknak az ingatlanokat 10 év alatt kell felújítaniuk, ami épületenként 10 milliárdos nagyságrendű befektetést jelent. Szavai szerint, ha egyes nagyvállalatok, felelős szervezetek, önkormányzatok vagy egyházak örökbefogadnak egy-egy ilyen műemléket,  

azzal nemcsak a nemzeti örökségünket őrizzük, de még közpénzt is megtakarítunk. A kastélyok örökbefogadását lehetővé tévő törvény erről szól”. 

A látogatószám alapján van igény erre 

A NÖF által közölt adatok alapján az elmúlt években majdnem az összes kastélynál átlépték már a százezredik látogatót. A legnépszerűbb a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lévő füzérradványi Károlyi-kastély, amelyet 2021. októberi megnyitása óta 244.356-an látogattak meg. 

De a teljesség igénye nélkül táblázatba szedtük a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. adatai alapján a kastélyok látogatottságát: 

Helyszín Látogatószám (fő) Nyitás dátuma 
Bajna 90 849 2021.12.10
Dég 128 941 2022.11.08 
Füzérradvány 244 356 2021.10.03 
Majk 136 087 2022.03.04 
Nádasdladány 210 778 2021.08.01 
Sümegi Püspöki Palota 51 867 2021.10.31 
Szabadkígyós149 0362022.03.19 
Tata 174 574 2021.05.25 

Mint azt fentebb is jeleztük, a kastélyok fenntartása nem csak játék és mese, kiadási oldalon nagy összegek vannak: elég csak megnézni a füzérradványi Károlyi-kastély esetében mekkora összegekről van szó, amelyet majd természetesen az épületet örökbe fogadó vállalatnak kell állnia: rezsivel együtt a tavalyi évben összesen 290 028 873 forintot kellett költeni, de ha azt hinnének, csak ez kiugróan magas, hát nem, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély rezsi- és fenntartási költsége is elérte a 2023-as évben a 243 436 963 forintot.  

Forrás: NÖF

 

A kastélyok örökbefogadásának projektje, amelyet az Országgyűlés már elfogadott, jelenleg abban a fázisban áll, amikor a cégek kiválthatják azt a dokumentumcsomagot, amivel tudnak tájékozódni a témában és ami után majd be tudják adni az örökbefogadási pályázatokat. Valamennyi kastélyra igaz, hogy a kastélyok felújítása csak részben történt meg: leggyakrabban azok a részek nyíltak meg, ahol a kiállítás van, ahol az érdeklődőket körbe lehet vezetni.  

Vannak olyan épületek a kastélykertek területén, amelyek felújítására már nem maradt forrás” 

– árulták el a Mandinernek, majd úgy folytatták, a műemlékvédelem területén ugyanolyan fontos, hogy ezekről az épületekről gondoskodjanak, ám ezek mind-mind sokmilliárdos tételek.  

A már átadott kastélyok a bevételt is elkezdték termelni, a látogatók belépőt fizetnek, mindegyikben van shop és kávézó, amelyek mind hozzájárulnak a a műemlékhelyszínek fenntartásához. A NÖF által közölt adatok szerint a legfőbb kastélyok az elmúlt években az alábbi bevételre tettek szert: 

Forrás: NÖF

Nyitókép: NÖF

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. október 09. 11:10 Szerkesztve
Ezért fontos a kastélyok örökbefogadása – mutatjuk az adatokat! Azt amit a fideszes maffia le nyúl, annak az ország szempontjából már semmi jelentősége nincsen. Oda előbb-utóbb a lábadat be nem teszed, ot már akkor az "örökbefogadók" basszák a celebeket és a celebinákat naphosszat, a mi pénzünkön. Tudod, erre megy ki a dolog. Érted-e, jól képzett fideszes értelmiségi? /Például a szilvásváradi volt szot üdülő és a kastély. Biztonsági szolgálat őrzi azt a valamikori munkásoktól, parasztoktól, a haladó értelmiségtől, az üdülőktől. Az ő pénzükből újították fel a "méltóságos és a kegyelmes urak és kurváik" részére. Ezt talán fel tudod még fogni, ugye a csökött agyaddal?/
ersa57
2024. október 09. 11:01
"Lázár János kiemelte, hogy a győztes vállalatoknak az ingatlanokat 10 év alatt kell felújítaniuk, ami épületenként 10 milliárdos nagyságrendű befektetést jelent." Számoljunk, megéri-e egy profit érdekelt nagy vállalatnak a befektetés! 240 ezer látogató, az kb. 480 millió Ft/év bevétel. Működtetési költség kb. 290 millió Ft/év. Befektetési kötelezettség kb. 1000 millióFt/év. Ebből következik, a befektetőnek 10 éven keresztül kb. 810 millió Ft/év veszteséget kellene elkönyvelnie. Ha megszűnik a befektetési kötelezettség, akkor a jelen állapot szerint kb. 180 millió nyereség képződik évente. A 10 év alatt keletkezett veszteséget 45 év alatt tudja ledolgozni a cég. Melyik profitorientált cég fogja ezt bevállalni? Egyik sem és ekkor jönnek majd az újabb állami támogatások!!! Nem beszélve az egyházakról, akik úgy tudják fenntartani magukat, hogy most is jelentős TÁMOGATÁST kapnak az államtól. VALAMI NEM KEREK EBBEN A TÖRTÉNETBEN!!!!
gyzoltan-2
2024. október 09. 10:50
Egyszerűen érthetetlen a kastély-ügyben az akadékoskodás! -legalább a magyarság ne tegye, ha átgondolta..! Mi a fene nincs még a maradék martalék meggyötört Magyarországon a zsidóság kezén..?! Pont a valóban drága fenntartású kastélyokon akadjunk fenn?! Legalább kettő évszázada a zsidóságnak, a zsidóságra dolgozunk..! Már nehogy most lázadjunk fel ellenük, mikor a gazdag, túltelített asztalukról egyre több gurul le, esik le a magyarságnak is valami jutva... Ugyan felháborító az eljárásuk, de nem akarhatunk Gazát a nyakunkba... Ismert a határtalan, a gátlástalan eljárásra az affinitásuk.., egyenesen élvezik a látszat szerint..! -ne is rágódjunk, morfondírozzunk a kérdésen, jól úgyse mi jövünk ki belőle...
2024. október 09. 10:42 Szerkesztve
Egy jellemtelen rablás történik. Nem elég, hogy gyakorlatilag ingyen adják oda a FELÚJÍTOTT kastélyokat ( egy pesti lakás félszoba áráért lehet pályázni, de semmiféle szankció nincs, ha a rabló nem tartja be a vállalásokat.) A kötelező látogatás kivédésére néhány ötlet: 1.műszaki okok miatt zárva 2. Zártkörű rendezvény miatt zárva 3. Filmforgatás miatt zárva. Nyitva van, de tekintettel a fenntartási költségekre a belépő 12.000 Ft. Nyugdíjas és diák kedvezmény 10.500 ft. 4. Kutyát bevinni tilos a parkba 5. 10 éven aluliak nem látogathatják. Minden olyan személy, akinek legálisan van 20 millió forint jövedelme, biztos rendelkezik egy-két céggel, amellyel pályázhat. A biztosíték kimutatása pedig papírmunka. Lásd a brazil kötvényest. Csak meg kéne nézni az ingatlan comon, hogy mennyi egy lepusztult, romos kastély ára. Megsúgom 100 millió alatt nincs, a felújítás pedig milliárdos tétel és sok- sok idő. Ezt most ingyen kapják meg valakik. A 23 új stadionból 5 gazdaságos .Ezeket mikor ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!