Kell-e viharoktól tartanunk a nemzeti ünnepen? A meteorológus válaszol!

2024. augusztus 17. 15:58

Tóth Tamás, az MTVA és a HungaroMet munkatársa ismertette az ünnepi hétvége várható időjárását.

2024. augusztus 17. 15:58
Krupincza Mariann

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Lakatos Péter

„A hosszú hétvége elkezdődött, és egyben az időjárás megváltozása is. De ez egy nagyon lassú folyamat lesz, legalábbis, ami a lehűlést reméli” – jelentette ki közösségi oldalára feltöltött rövid videójában Tóth Tamás, az MTVA meteorológusa augusztus 17-én, szombaton reggel.

Szerinte az alacsony nyomású légörvény és hozzá kapcsolódó, felettünk hullámzó időjárási frontrendszer több napig „vendégünk marad”. 

Ez olyan szempontból nagyon jó hír, hogy végre megérkezhet a komolyabb csapadékutánpótlás, 

de nem mindenütt az országban.

A szakértő kérdésünkre, milyen idő várható a következő napokban, illetve különösen is augusztus 20-án Budapesten, a tűzijáték ideje alatt, elmondta, hogy „az augusztus eddig eltelt részét meglehetősen stabil és napos idő jellemezte, ami hosszú távra is előjelezhető volt. Azonban a szombattól kezdődően úgynevezett konvektív időjárási helyzet kerül előtérbe. Budapesten is már átment az első nagyobb zivatar.

Ezt is ajánljuk a témában

„A konvektív időjárási helyzet azt jelenti, hogy a függőleges feláramlások által alakuló záporok, zivatarok hirtelen jelennek meg. Ebben a hónapban eddig hiány volt ezekből, de most van egy rásegítő tényező, egy olyan időjárási front, ami felettünk gyengül el, s ez jó alap ahhoz, hogy akár nagyobb területet érintő zivatarok jöjjenek létre” – magyarázta a HungaroMet munkatársa. 

Kitart-e a kánikula az ünnep alatt?

Tóth Tamás ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenti jelenség augusztus 20-án is részben meghatározó lesz, így aznap is számíthatunk zivatarokra. „De azt, hogy a tűzijáték idejében lesz-e vihar a fővárosban vagy a környékén, azt jelenleg nem lehet megmondani. 

Csak az aznap délutáni modellszámításokból lehet majd kiolvasni. 

A mostani helyzetben benne van, de kedden már kisebb lesz a csapadék valószínűsége is, mint vasárnap vagy hétfőn. A felettünk lévő front az államalapítás ünnepekor már kelet felé mozdul el. Fontos, hogy a döntéshozók folyamatosan nyomon kövessék az előrejelzéseket, valamint hogy megkapják a HungaroMet meteorológusaitól a megfelelő tájékoztatást az aktuális időjárási helyzetképet” – húzta alá. 

Végül arra a kérdésünkre, hogy a záporok, zivatarok mennyire hoznak enyhülést, Tóth azt felelte, nem egyenlő mértékben hozzák meg a felfrissülést. „Összességében elmondható, – ahogy ez az idén nyáron mindig is jellemző volt – hogy az ország északnyugati fele nagyobb felfrissülést kap ebből az időjárási frontból. Délkelet-Magyarországon ugyanakkor kevésbé lesz ez érezhető. 

De ha egy-egy nagyobb zivatar kitör, és jelentős csapadék is hull, ott akár 10 fokot is visszaeshet a hőmérséklet.

 Azonban nem történik meg a teljes légtömegcsere, amitől drasztikusan vissza tudna esni a hőmérséklet az ország déli, délkeleti részein” – tette hozzá a közmédia meteorológusa.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 18. 17:52 Szerkesztve
Kell-e viharoktól tartanunk a nemzeti ünnepen? --- mertem remélni, hogy igen. Ha besülne az éves költségvetésből magánzsebekbe juttató pénzkiemelő hatalmi mutatvány, akkor a negyedébe se kerülne annak a tízszeres árának amit mondanak és Orr bán megint meneszthet ártatlan jósokat. (jó sokat)
zakar zoltán béla
2024. augusztus 18. 09:51
2006-ban ...Halottak.Hogyan is volt KREDVES ARATÓ GERGELY????!!!! 10 milliárd forint ???? Neked???
2024. augusztus 17. 20:03 Szerkesztve
„az augusztus eddig eltelt részét meglehetősen stabil és napos idő jellemezte" Szuper ez a tudomány, 100 százalék biztonsággal elmondják hogy milyen idő volt..
machet
2024. augusztus 17. 19:02
Ha,ha és ha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!