A Gellért-hegy keresztje

2024. augusztus 20. 19:08

A Gellért-hegyi kereszt ügye régen nem a vallási jelképről szól, hanem az identitáspolitikai-, vagy kultúrharc újabb állomása.

2024. augusztus 20. 19:08
null
Hojdák Gergely
Hojdák Gergely
mkdsz.hu

Nyitókép: Képernyőfotó

„A nemzeti ünnepet megelőző hét – úgyis mint uborkaszezon – legforróbb témája a felújítás alatt álló Gellért-hegyi emlékmű talapzatára tervezett kereszt volt. Az ám, hazám!

A témában már számos érdekfeszítő és kevésbé érdekfeszítő írás született. A jobboldali vélemények közül tudom ajánlani például Ungváry Zsolt és Szilvay Gergely kollégák cikkeit. A baloldaliak közül pedig talán elég a hírklikkes Németh Pétert elolvasni, hogy képbe kerüljünk, ami egyébként Gyurcsány Ferenc gondolatait ismétli kicsit szájbarágósabban.

Oldalak. Ebből is látszik, hogya Gellért-hegyi kereszt ügye régen nem a vallási jelképről szól, hanem az identitáspolitikai-, vagy kultúrharc újabb állomása.

Mondhatnánk persze azt is, hogy ilyen értelemben mégis a keresztről szól, lévén a kereszténység által leginkább meghatározott kultúrkör csúcsszimbóluma. Vallási kereszt és kulturális kereszt: egy tőről fakadnak, de mégis különböznek. Az előbbi a hívek számára a názáreti Jézus földi életét, tanítását, csodáit, értünk vállalt kínszenvedését és Krisztusként (megváltóként) való dicsőséges feltámadását, a halál felett aratott végső győzelmét jelképezik. (És persze még sok minden mást, egészen személyes módon, amit nem lehet és nem is kell egy ilyen közéleti témájú cikkbe belefoglalni). A kulturális kereszt szimbolikáját is ez a »Krisztus-esemény« ihlette, de sok esetben el is távolodott tőle – rárakódott viszont mindaz, amit keresztény-európai kultúrkörként ismerünk: az ünnepeink, az élet és a halál rendje, személyes és társadalmi céljaink, viszonyítási pontjaink, filozófiánk és műalkotásaink, nemzeti létünk, de még a más kultúrkörökkel szembeni hódító vagy védekező kísérleteink is.

Tudjuk, hogy Európában még az ateista is valamennyire keresztény – legalábbis a szó kulturális értelmében.

Tudjuk azt is, hogy az »égi hatalom« (Krisztus hatalma) nem esik egybe a földi hatalommal, sőt számos esetben épp ellentétes azzal – noha azért vannak üdvös átfedések is, mint például épp Szent István királyunk esetében (modern példaként pedig megemlíteném az Európai Unió kereszténydemokrata alapítóit), akik személyükben is hívő keresztény, istenkereső emberek voltak.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. augusztus 22. 18:22
Ha a gyurcsányisták-tiszaisták meggyalázzák a keresztet, van büntetöjogi alapja a felelösségrevonásnak: "Nemzeti szimbólumok meggyalázása" címén. Biztosan lesz majd néhány barom, aki erre vetemedik. Ne legyünk elnézök.
Palatin
2024. augusztus 22. 18:21
Európában az ateisták is keresztények. Hiszen alapvetöen a tízparancsolat határozza meg az európai ember erkölcsi csontvázát. A kereszt a magyar történelmi és nemzeti identitás legmarkánsabb szimbóluma. Magyarország az egyetlen békés, élhetö, normális ország Európában. Hogy egy kicsit szegényebbek vagyunk? Örülj neki, különben már itt is hemzsegnének az iszlám terroristák. Inkább szegényen biztonságban, mint gazdagon rettegve. Attól tartok, hogy Nyugatról idövel ide akar mindenki menekülni az iszlamisták elöl. Ez is tönkreteheti az országot. A legfontosabb, hogy megörizzük a szuverenitásunkat az örült EU-val szemben, mert akkor mindig újra kezdhetünk, ha majd az unió összeomlik akkor is. Ha szuverenitásunkat elveszítjük, akkor az unióval együtt zuhanunk a semmibe. Orbán pontosan látja, hogyan alakul a világ jövöje. Bízzunk benne, örüljünk, hogy egy ilyen bölcs miniszterelnökünk van. A gyurcsányista, tiszaista nemzetgyalázó szekta pedig nyugodtan rinyáljon a megszokott módon
Palatin
2024. augusztus 22. 18:21
A kereszténység és általában a vallás igazi társadalni szerepét, jelentöségét az emberek többsége nem érti. Pedig vallás nélkül az emberiség "ment közben" kihalt volna. A morál vallási alapon alakult ki, és morál nélkül csak pusztulás lehetséges A vallás, vagy bármilyen primitiv törzsi hiedelem egy magasabb rendü lényben (nevezzük ezt most istennek) azért fontos, mert az együttélés szabályait az emberi dimenziók fölé tudja emelni, azaz "megszeghetetlenne" tudja tenni. Egy példa: ha csak egy ember mondaná, hogy "Ne ölj", akkor hol lenne itt a lelki kényszerítö erö, hogy azt tényleg ne tedd. De ha ezt egy emberek felett álló örök lény parancsolja, akkor ennek nyomatéka van. Ezen az uton tovább haladva, a vallás eljut odáig, hogy az isten fogalma egy óriási közösség formáló erövé válik. Általa emberi társadalom nem hullik szét atomizált egyénekre, hanem erös, összetartó, szolidáris közösségek alakulnak ki. A vallás lényege nem a külsöségeiben van, hanem egy fontos spirituális magban
Bell & Sebastian
2024. augusztus 21. 13:13 Szerkesztve
1931 -ben robbantotta föl a szovjethatalom a Megváltó Krisztus -székesegyházat Moszkvában. Egy évig tartott az elhordása, tulajdonképpen kifosztása, amit lehetett, felhasználták belőle. Egyébként hálából épült, Napóleon veresége után, és a Hagia Sophia utánérzése. Putyin építtette újjá, méghozzá a nemzeti olajcég pénzén és a főpolgármester felelt a zökkenőmentes kivitelezésért. Oroszországban minden másképp van, nálunk meg volt. Elfogyott a lóvé, jobban kellett nekünk másra, ezeknek jó lesz egy Tesco-gazdaságos kereszt is. Ideológiailag elég zagyva, mint a tetoválás a grófkisasszony fenekén, de majd csak beveszik, az állampárt nagyobb dicsőségére!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!