Vérlázító politikai játszadozások: Belgium mindent megtesz, hogy sakkban tartsa Magyarországot

2024. június 26. 10:22

Az uniós tanács leköszönő belga elnöksége mindent elkövet annak érdekében, hogy megkerülje vagy megnehezítse Budapest vétójogát.

2024. június 26. 10:22
EU Referendum - Strasbourg The Seat Of The EU Parliament

A nyitókép illusztráció. Fotó: Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Az európai fővárosok épp kidolgozzák a módját annak, hogyan szigeteljék el az uniós döntéseket Orbán Viktor növekvő vétóitól, mivel a magyar miniszterelnök az elmúlt hónapokban rekordszámú kül- és biztonságpolitikai kérdést blokkolt vagy késleltetett – írja a Financial Times.

Válaszul az uniós tanács leköszönő belga elnöksége több lehetőséget is felvetett arra, hogy megkerülje vagy megnehezítse Budapest vétójogát.

Ide tartoznak az EU-szerződések olyan rendelkezései, amelyek lehetővé teszik egyes döntések minősített többséggel történő meghozatalát, valamint több magyarázatot követelnek meg a vétójukat használó országoktól. A belga dokumentum, amelyet kedden tárgyaltak, a legújabb törekvés, hogy védőkorlátokat állítsanak fel az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítése, valamint a blokk Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai támogatása ellen. Magas rangú EU-diplomaták szerint Magyarország miniszterelnökének obstrukciója az elmúlt hónapokban soha nem látott szintet ért el.

Magyarország jelenleg hét, Ukrajnával kapcsolatos döntést függőben tart, 6,6 milliárd euró értékben.

A belga javaslatokon kívül más fővárosok is bojkottálják a Magyarországon tartott miniszteri találkozókat, és bizalmas mellékleteket készítenek az EU-dokumentumokhoz,

amelyek felvázolják a tömb többi 26 tagállama közötti megállapodás elérésének alternatív módjait. A lap úgy tudja, hogy egyes fővárosokban nyíltan kiállnak az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarország elleni előmozdítása érdekében, amely a szavazati jogok megvonásába torkollhat.

Ehhez a döntéshez azonban konszenzusra lenne szükség – Szlovákiával, de potenciálisan másokkal is, amelyeknek valószínűleg fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban. Magyarország hétfőn nem kifogásolta azt a jogértelmezést, hogy mivel tartózkodott a lefoglalt orosz vagyonból származó bevétel Ukrajna megsegítésére történő elkülönítéséről, e nyereség felhasználásába sincs beleszólása.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2024. június 26. 11:35
Az eurokraták a minapi döntéssel (ha az eredeti szavazásnál tartózkodtál, akkor most már nem szólhatsz bele) elérték, hogy a konstruktív tartózkodás és a kávészünet sem játszik a jövőben. Nem adnak terek eltérő véleménynek, aztán meg meglepődnek és megsértődnek ha - más lehetőség híján - keménykednek velük.
lyon-v-2
2024. június 26. 11:32
Ez a "kerek-a-perec" tiszta Tommaso stílus..... vagy ugyan az csak másik nick-el. Egy kutya túró.....
kerek-a-perec
2024. június 26. 11:14
Orbán & cselédjei Magyarország végtelen pusztítását ösztönzik, elvonják a figyelmet az ország számára ténylegesen fontos kérdésekről és elképzelésekről. A fideszen eluralkodott a populizmus, a Fidesz nincs kikötve vagy nem kötődik a 450 millió tagú EU család elveihez – és ez valójában egy személyi populizmus kultusza Orbán körül. O1G egy becstelen, erkölcstelen mestere a tömegek befolyásolásának művészetének, ki jól megtanulta a KOMMUNISTA TITKÁR éveiben hogyan kell ÁLLANDÓAN résen lenni, hogy az alárendelt nép érzelmeit félelmeit a maga javára kiaknázhassa. A csúti, volt KOMMUNISTA TITKÁR egy alacsony életű, ELVTELEN tróger, kiben vágni lehet a gerinctelenséget, akinek kizárólag egy gondolat cirkál a koponyájába - MINDEN ÁRON MEGTARTANI A HATALMÁT és közben LOPNI, LOPNI, minél többett LOPNI !
orokkuruc-2
2024. június 26. 11:12
Narancsisten, de barna a szád! Nem ott, a másik oldalon! Az fehér, az a pacitól van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!