Nagy Márton: Hosszú távon az uniós források nélkül kell fenntartani a növekedési pályát

2023. december 13. 13:42

A Gazdasági Kabinet vezetője felpörgetné a munkaerőpiacot és helyreállítaná a belföldre termelő vállalatok beruházásainak aktivitását.

2023. december 13. 13:42

Mint arról a Mandiner is beszámolt, Nagy Márton hivatalosan is a gazdaságpolitika fő irányítójává vált a kormányban. A Gazdasági Kabinet vezetőjeként a szakember feladata a kormány tematikus döntéseinek hatékonyabb előkészítése. Az Economxnak adott interjújában arról is nyilatkozott, milyen fontos pontokon kívánnak áttörést elérni 2024-ben.

„A koordináló szerepkörnek a gazdasági miniszter kezében kell lennie, nem kerültem magasabb pozícióba, ez nem hatalmi, hanem szakmai, és szervezési kérdés. A veszélyek korában – ahogy a miniszterelnök is tökéletesen megfogalmazta – rengeteg kihívással küzdenek a gazdaságok. A hatalmi kérdések helyett a feladatra kell koncentrálni, hogy a gazdasági struktúra a legrugalmasabban alkalmazkodjon a kihívásokhoz. A megtisztelő feladatom pusztán annyi, hogy megkönnyítsem a miniszterelnöki döntéshozatalt – fogalmazott Nagy Márton.

Ezt is ajánljuk a témában

„A növekedés helyreállításában három kihívással szembesül a kormány. Egyrészt bizalmat kell építeni, hogy a reálbér-emelkedés jobban megmutatkozzon a fogyasztásban. A második nagy feladat, hogy a belföldre termelő vállalatok beruházásainak aktivitását helyre kell állítani. A harmadik pedig, hogy a munkaerőpiacon az aktivitási rátát növelni kell.

Aktivizálni kell a munkaerő-tartalékokat, amelyek Magyarországon még elérhetőek, hogy ténylegesen azt lehessen mondani, a munkahelyek elsődlegesen a magyaroké.”

Tartalékok továbbra is vannak, dolgozik a kormány egy konkrét programon, amely az aktivitási rátát tovább emelheti – erősítette meg a szakember.

Az infláció letörésével, a reálbérek növekedésével, a rezsivédelem megtartásával szerintem jól állunk. Fontos, hogy a lakosság bízzon abban, hogy ez a válság átmeneti volt, és fordulat következett be. Ezért is fontos a jövő év, hogy mindenki lássa, a vállalatok képesek a munkahelyeket biztosítani – mondta Nagy Márton.

„A gazdaság bebizonyította idén, hogy uniós források nélkül is talpon tud maradni. A magyar gazdaság szerkezete erős, ez elévülhetetlen érdeme a 2010 utáni kormányzásnak.

Sőt, fordulatot tudtunk elkönyvelni, hiszen a harmadik negyedévben a negyedik legmagasabb növekedésünk volt az Unióban.

Ezt valahogy mindenki elfelejti, ez tökéletesen bizonyítja, hogy az uniós források nélkül is képesek vagyunk kilábalni a válságból. A beruházás és a gazdasági teljesítmény alapvetően nem az uniós források következménye, hanem a szilárd gazdasági alapnak és a kormány jelenlegi gazdaságpolitikájának az eredménye. Számít az uniós forrás, de látni kell, többféle finanszírozási modell létezik. Az FDI képes átvenni az uniós források szerepét, ami nagy eredmény, hiszen bizonyos fejlettségi szint után Magyarország nettó befizető lesz. A gazdaságnak fel kell készülnie arra, hogy hosszú távon az uniós források nélkül kell fenntartania a növekedési pályát.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 14. 20:37
Magyarország az Únió második legszegényebb országa. 14 év fidesz uralom eredménye. Gratulálok. 🤮🐑🤮🐑🤮
tintapaca
2023. december 13. 16:51
Az unióból való kilépés annál is fontosabb, mert akkor visszatérnének a vámbevételek, amelyek abelépéskor- 2004-ben -, 2000 milliárd forinra rúgtak! Bár, ha addigra elkészül a Budapest-Belgrád vasútvonal, akkor Hollandia elveszíti vámbevételeinek 20-30 százalékát, ami ide transzferálódna, és akkor újra lehet gondolni a bennmaradást, amig az unió magától szétesik.
tintapaca
2023. december 13. 16:46
Már most ráléptünk az uniós források nélküli növekedési pályára! Rövid távon a kilépésről kellene dönteni, mert a nekünk járó 28-31 milliárd euróból egy buznyákot sem fogunk látni! A magyar elit Werbőczy óta jogász elit, vakon bízik a papírra vetett paragrafusokban. Ez, sajnos, nem tartható tovább. Hiába a jog, ha a gyengébb félnek nincs eszköze a jogainak érvényesítésére! Ha az uniós választásokig nem kapunk egy buznyákot sem - ez valószínű -, akkor, a választás eredményétől függetlenül, be kell lengetni a kilépés szándékát, fel kell mondani a közös hitelfelvételben való részvételünket
Zsolakomarom
2023. december 13. 16:45
egyelore recesszio van, es meg mindig az europainak a 3xosa inflacio mi szerencse, hogy marton testver ekkora vizionarius
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!