Mi ez az autó, amit Erdogan ajándékozott Orbánnak?

2023. december 18. 18:00

Az autónak szerepe is lett: Orbánnal a volánnál, Erdogannal az anyósülésen hagyták el a Karmelita kolostort.

2023. december 18. 18:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Hétfőn délelőtt érkezett Budapestre Recep Tayyip Erdogan és népes küldöttsége, a török elnök látogatása során találkozott Szijjártó Péterrel a Liszt Ferenc Repülőtéren, majd Novák Katalinnal koszorúzott a Hősök terén, a köztársasági elnökkel tárgyalást folytatott a Sándor palotában is, majd Orbán Viktorral is találkozott a Karmelita kolostornál. A Miniszterelnöki Sajtóiroda közreadott egy képet, melyen az Erdogan-Orbán találkozó első pillanatai láthatók. 

A két vezető egy rendkívül érdekes autó előtt köszöntötte egymást, ugyanis mögöttük egy Togg márkájú gépjármű látható. Mint később kiderült, az autót Erdogan ajándékozta Orbán Viktornak, míg a miniszterelnök a Mezőhegyesi Ménesbirtok egyik lovát adta török partnerének. 

Ez jó üzlet volt. 1 lóerőért cserébe 435. Isten hozta, Erdogan elnököt Magyarországon!”

– írta az Instagramon Orbán Viktor. 

Ezt is ajánljuk a témában

De mi az a Togg?

A magyar miniszterelnök szintén Instagram-oldalára tette fel, amint beülnek Erdogannal a teljesen elektromos autóba, majd elhajtanak vele a várból. Később szemfüles fotósok meg is örökítették, amint elhagyják a Karmelita környékét, az autót Orbánt vezette, mellette ült a török elnök és integettek a jelenlévőknek. 

A járműnek már magyar rendszáma is volt, mely nem más, mint a HUTR-100, utalva a találkozóra és a magyar-török kapcsolatokra. 

A Togg kizárólag elektromos járműveket gyárt, és az sem kizárt, hogy nemsokára Magyarországon is kapható lesz. Erre enged következtetni, hogy Szijjártó Péter májusban a török Anadolu hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy a magyar kormány nyitott a gyár előtt

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy a Togg ár-érték arány alapján kiállja a versenyt más, hazánkban kapható autókkal és arról is szólt, hogy a Togg sorozatgyártásánál tartsák szem előtt a magyarországi piacot. 

Ezt vezette Orbán

Erdogan pontosan egy Togg T10X-et ajándékozott Orbán Viktornak, nagyon nem is tudhatott mást, ugyanis jelenleg ez az egy áll sorozatgyártás alatt, 2025-ben tervezik kiadni a következő modellt, ami már nem városi terepjáró, hanem egy szedán modell lesz. A magyar miniszterelnöknek adományozott elektromos autó kategóriájának felső-középmezőnyébe tartozik, hiszen egy feltöltéssel a hivatalos adatok szerint 300 kilométert tud megtenni. 

Így néz ki belülről a Togg T10X, amelyet Orbán is kapott. Fotó: Togg

A Togg gyára a Márvány-tenger partján lévő Gemlikben van, az autógyártó céget öt török állami vállalat konzorciumaként hozták létre öt évvel ezelőtt, hogy kizárólag elektromos autókat hozzanak létre, belépve ezzel a nemzetközi piacra. Ankara mindent beleadott és komoly reményeket fűzött a Togghoz, mert Törökország első saját autója, a Devrim különböző geopolitikai és gazdasági okok miatt nem volt népszerű és hamar csődbe is ment. 

Ha valakinek nagyon megtetszene az új modell, annak jövő év elejéig kell várnia, az eddigi információk szerint 2024 elejétől lesz kapható, először Európán belül Németországban. A törökök nem bízták amúgy a véletlenre, ugyanis a világhírű Pininfarina stúdióra és a Murat Günak nevű sztár-autótervezőre bízták a Togg T10X tervezését. Az első legyártott példányt maga Erdogan kapta, Ankara vállalta, hogy 2035-ig összesen 30 ezer darabot vásárol. Az alapmodell ára átszámolva 50 ezer euró lesz, ami nagyjából 20 millió forint. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Benkő Vivien Cher/MTI

 

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. december 20. 23:33
Ez az autó nem külföldi török lírából a magyar miniszterelenök megvesztegetése? Szuverénitásunk megmarad, mert adtunk egy lovat? Ez a szuverén törvényünk, ha nincs benne, hogy képviselőkém, álljál fel a székedből, már nem vagy képviselő, mert külföldi pénzből kampányoltál, benne van? Ha nincs, akkor vászontetős cabrióra kértünk golyóálló üveget.
Tommaso
2023. december 19. 19:35
„Most a város legjobb sofőrje fog vezetni, elnök uram!” – mondta Orbán, és megkérte Gyurcsányt, hogy vigye el Erdogant egy körre.
de France
2023. december 19. 16:34
A kapott elnöki ajándék 500 dolláron felül árverésre kerül az USA-ban. Europában értékes elnöki ajándékok múzeumokba, állatkertekbe, stb. mennek. Gondolom Orbán megtartja az autót.
iimre
2023. december 19. 14:17
"Szuperszigpipa89 dec. 19. 08:46 A ballibbant külpolitika a behódolásról szólt, némi baksisért." "Ezek itt nem liberálisak, hanem libsik, vagyis egalitárius etatisták. Azt vallják, hogy tegyen az állam mindenkit egyenlővé akár a szabadságunk árán is. Szerintük az egyéni felelősség rossz. Szocdemek, szocialisták, komcsik, az egész bal egyaránt úgy gondolja, hogy az értékek hierarchiájában a legfőbb jó az egyenlőség, és az állam feladata azt biztosítani. A kommunisták amúgy abban hisznek, hogy a kommunizmussal az állam majd szépen fölöslegessé válik és eltűnik magától, de amíg nincs itt az utópiájuk, addig a nagy állam hívei. Mármint tervgazdaság, vörös gárda, gulág. Ilyesmik." (©Zaizen) Láthatjuk, hogy az internacionalista ballipsik célja nem egy szabad és demokratikus társadalom felépítése, hanem kizárólag a hatalom megszerzése és a tömeg irányítása — és nekik mindegy, kikből áll a tömeg: https://flagmagazin.hu/mondom-a-magamet/ex-kgb-s-hogyan-romboljak-a-tarsadalmat-a-balliberalisok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!