Ami kimaradt Dobrev Klára partizános interjújából: Gyurcsányék is fizetni fognak a szemlőhegyi villából?

2023. október 03. 13:47

Dobrev Klára rengeteget köszönhet nagyapjának, Apró Antalnak és lányának, Apró Piroskának. Gyurcsány Ferenc pedig a rendszerváltás után szerzett milliárdos vagyonának.

2023. október 03. 13:47
null

Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP-) képviselőjét kérdezte hétfőn Gulyás Márton a Partizán csatornáján.

Az interjúban szó esett a DK helyzetéről, s lehetőségeiről – Dobrev úgy vélte, akár 55 százalékot is elérhet a közelgő választásokon, mert „az Orbán-kormány politikájának nincsen többsége ebben az országban”, bezzeg a programjuknak.

Fizessenek a gazdagok! Apróék, Dobrevék, Gyurcsányék fizetnek?

De amikor a párt új mottója, az azóta már újra gondolt „Fizessenek a gazdagok!” („Fizessenek a milliárdosok!” – ez lett a hivatalos verzió) került szóba,

pár apró részlet kimaradt.

Ezt is ajánljuk a témában

Dobrev Klára: Szentül hiszem, hogy Orbán Viktornak nincs többsége ebben az országban

A DK EP-képviselője szerint „hazug és elnyomó rendszerben élünk”.

Például, hogy Dobrev Klára a kommunista, szocialista diktatúra, magyarán az előző rendszer nyertesének mondhatja magát: köszönhetően nagyapjának, Apró Antalnak és lányának, Apró Piroskának, aki a baloldali EP-képviselő édesanyja.

Dobrev-siker: Apróék hatalmától Gyurcsány cégbirodalmáig

Apró Antal az 1945-ös szovjet megszállás előtt aktív tagja volt az illegális kommunista mozgalomnak, a diktatúra megszilárdulása után pedig majd három évtizeden át ott volt az állampárt (Magyar Kommunista Párt, Magyar Dolgozók Pártja, Magyar Szocialista Munkáspárt) vezető testületeiben. Apró Antal az ötvenhatos forradalom és szabadságharc utáni megtorlásokban aktív szerepet játszott, a parlamentben maga jelentette be kivégzésüket is, amit a „nép jogos elégtételének, az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezett.

Apró Piroska, Dobrev Klára édesanyja 1970-ben került a Külkereskedelmi Minisztériumhoz, de dolgozott a Videoton külkereskedelmi vállalatánál, valamint Bulgáriában. Itt ismerte meg férjét, Petar Dobrevet, a bolgár kommunista titkosszolgálat vezetőjének fiát. Apró Piroska a rendszerváltást követően is vezető pozíciókban tevékenykedett, például a Magyar Hitelbank Rt. igazgatótanácsában, vagy épp Horn Gyula néhai kormányfő kabinetfőnökeként.

Dobrev Klára férje, Gyurcsány Ferenc már a rendszerváltás nyertesének mondhatja magát.

Birodalmának alappillére első cége, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Részvénytársaság volt, amit egy KISZ-es (Kommunista Ifjúsági Szövetség) ismerősével alapított. 1993 decemberében az Altus hitelből zsebelte be első privatizációs zsákmányát, a Gép- és Technológiaszerelő Rt.-t, következett a Béta-Roll Hengergumizó Kft., a sokat vitatott balatonőszödi és Szalay utcai ingatlanvásárlás, majd pedig az akkoriban 1400 embert foglalkoztató Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Rt. Utóbbi, a Motim privatizációjánál fontos szerepet játszott a Hitelban igazgatótanácsi elnöke, Apró Piroska, ugyanis ez az intézet folyósította a hitelt az Altusnak a cég megvásárlásához. És a sort még folytathatnánk, például a Magyar Nemzet vonatkozó írása alapján.

Mi lesz a szemlőhegyi villával? Honnan is prédikál Gyurcsány felesége?

Azonban a Dobrev-interjúban Gulyás Márton a következő kérdést is feltette:

Fizessenek azok, akik luxusvillában, kastélyban urizálnak?” – mire az EP-képviselő rávágta: „Igen!”

E felvetés, utalás érdekes, mert a szemlőhegyi Apró-villában húzza meg magát alkalomadtán Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke és a párt európai uniós képviselője az utóbbi esztendőkben sokat volt kénytelen magyarázkodni az ingatlan miatt, hiszen Apró Antal nem éppen tisztességes körülmények között jutott hozzá a meglehetősen impozáns épülethez, írta meg korábban a Mandiner.hu. Érdekesség a hírhedt épület kapcsán, tavaly szeptemberben ugyancsak a Partizánban Gyurcsány Ferenc arról beszélt, megválnak a villától.

Ám mint azt portálunk megírta, ez augusztusban még biztos nem történt meg, a DK sajtóosztálya pedig nem reagált kérdéseinkre.

Ezt is ajánljuk a témában

Zsidó családtól kobozták el, kommunista vezetőhöz került, Gyurcsányék most eladják – az Apró-villa története

A Szemlőhegy utcai épület telekhatáránál gyakran egyeztetett a szomszéddal, Kádár Jánossal Apró Antal hírhedt kommunista káder. Az ötvenes években költözhetett be a családjával, a kilencvenes évektől itt él a Gyurcsány-család. Áttekintettük a jelképes épület történetét.

 

Nyitókép: Partizán (képkivágás)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik