Biztonságpolitikai szakértő: A nyugatnak meg kell húzni bizonyos határokat Ukrajnával szemben

2023. szeptember 28. 07:19

Tarjányi Péter a Frontvonal című műsorban arról is beszélt, hogy Zelenszkij könnyen elveszítheti a szövetségesei szimpátiáját.

2023. szeptember 28. 07:19

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában annak kapcsán, hogy Lengyelország után Szlovákia is bejelentette nemrég, hogy az ukrán gabona exportja miatt leállítja a fegyverszállítást kijelentette, hogy 

bár Ukrajna érvei is elfogadhatóak, ugyanakkor a nyugati szövetségeseknek is meg kell húzniuk valahol a határt Zelenszkijékkel szemben.

A szakértő elmondta, hogy érthető a lengyelek és a szlovákok reakciója, hiszen Magyarországhoz hasonlóan ők is vesztesei lennének annak, ha az olcsó ukrán gabona elárasztaná az európai piacokat. ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ukránok szempontja is elfogadható, mert szükségük van a pénzre az oroszok ellen vívott háború folytatásához, ehhez pedig minden eszközt igyekeznek megragadni. 

Nagyon fájhat a lengyelek bejelentése

A műsorban elhangzott, hogy főleg 

a lengyelek bejelentése fájhat Ukrajnának, mert Európában eddig ők voltak a legelkötelezettebb támogatóik az Oroszország elleni harcban. 

Tarjányi megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államok, a britek, a franciák és a németek fontosabb fegyverbeszállítói az ukránoknak, így ez elsődlegesen nem a harctéren jelenthet gondot később Zelenszkijéknek, hanem a diplomácia frontján. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Stier Gábor

Moszkva tér

Idézőjel

Vigyázni kell a fuldoklóval, mert az megával ránthatja azt is, aki segíteni akar neki.

Könnyen elveszítheti szövetségesei szimpátiáját az ukrán elnök

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy az ukrán elnök kommunikációja egyre „radikálisabb”, amely arról szól, hogy „elégedetlen a nyugati szövetségesek támogatásával, egy ponton túl azonban nem mehet el a bírálatokban, mert könnyen elveszítheti más államok szimpátiáját”. A bevezetett uniós szankciók így is nagy terhet rónak a tagállamokra, ezért kell bizonyos határokat nekik is meghúzniuk az ukránokkal szemben. A lengyel-szlovák-magyar kiállás az ukrán gabona exportja ellen is erről szól – húzta alá Tarjányi.

A műsorban a szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentése nem vonatkozott az érvényben lévő szerződésekre, ezért két-három hónapig még biztosan szállítanak a lengyelek fegyvereket az ukránoknak. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, ez az időszak elég lehet arra, hogy végül valamilyen kompromisszumos megoldás születhessen a két ország között. 

A teljes adást alább tekinthetik meg:

Nyitókép: ED JONES / AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 29. 17:13
Egy szakadékot kell építeni, mert Ukrajna egy rákos sejt Európa testén. Legjobb lenne kivágni.
EX_Terminator
2023. szeptember 28. 12:13
mégis mit erőlködnek ezek a hülye balfaszok? Tényleg azt képzelik, hogy hagyva lett nekik bármiféle nyílvánvaló kiskapu?
ottoka-0
2023. szeptember 28. 11:52
prolik. ha beengeded őket, kitúrnak az otthonodból (persze vannak kivételek) vigyázzzzzzni kelllll velük
monuskaroly
2023. szeptember 28. 09:26
Péter is érzi már a végét? Eddig meg volt elégedve a hoholokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!