Amire akadna pénz Karácsonynak Budapesten: ökotemető, zongora, barkácsműhely és kerékpársáv

2023. szeptember 12. 14:02

Hiánypótló ötletekkel ostromolják a Fővárosi Önkormányzatot, higgyék el.

2023. szeptember 12. 14:02
Karácsony Gergely

Felkerültek az Ötlet.Budapest.hu című weboldalra a Fővárosi Önkormányzat közösségi költségvetéséből finanszírozandó projektötletek listája. Karácsony Gergely momentumos helyettese, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes dirigálja a folyamatot. A keret: egymilliárd forint. Az önkormányzat által kiválasztott ötletekre szeptember végéig lehet leadni a voksokat.

Utcazenepontok, piackoncertek, közösségi szónoklati helyszín

A Magyar Nemzet már írt több hiánypótló ötletről. Például az utcazenepontok létrehozásáról, amelynek értelmében a közterületeken jelölnének ki olyan helyeket, amiket zenészek, zenekarok foglalhatnak le idősávokra, hogy ott koncertezzenek.

Ehhez tartozik a piackoncertek megszervezése is, ami a kultúra és a kereskedelem összekapcsolását jelentené a fővárosi vásárcsarnokokban, piacokon. Utóbbira 50 millió forintot szánnának Karácsonyék. Egyébiránt bolhapiacokat is tennének a vásárcsarnokokba, valamint úgynevezett közhasznú zongorákat is felállítanának Budapest-szerte a közterületeken. Erre tízmillió jutna.

Mint arról a lap beszámolt, élőzene mellett a köztereken utat törne a vélemény- és szólásszabadság is, az egyik ötletelő közösségi szónoklati helyet hozna létre. Az ötletgazda szerint valamelyik budapesti parkban egy olyan területet kellene kijelölni egy kisebb pódium megépítésével, ahol meghatározott időben megengedett a nyilvános szónoklatok tartása.

Még több kerékpársáv, még több poller, még több zöldítés

Nem meglepő módon kerékpárosos fejlesztések is szerepelnek szép számmal a beküldött ötletek között – különböző zöldítések mellett. A védett kerékpársávok létrehozása viszont egyértelműen visszalépés a budapesti közlekedésben; a közösségi közlekedést sújtja legfőképpen.

Az egyik legnépszerűbb ötlet – legalábbis a leadott szavazatok alapján –, hogy napvitorlákat tennének ki a pár éve felújított Széll Kálmán térre; de sokan szeretnék, hogy művészeti, társadalmi célra használják a budapesti üres kirakatokat.

Bónusz: Barkácsműhely, ökotemető

Szintén „hiánypótló” kezdeményezés lenne a közösségi barkácsműhely létrehozása, személyes kedvencünk pedig az ökotemető kialakítása.

Utóbbi kapcsán egy projektleírással tartozunk: „egy olyan temetkezési hely létrehozása, amely maga is a természet részévé válik, ahol a fák őrzik a halottak emlékét. Itt létrejöhetnek a temetkezés ökológiai szempontból optimális feltételei”olvasható az oldalon.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. szeptember 13. 13:17
Őrizzük meg hidegvérünket. Szegény Geri legfeljebb a biciklit ismeri, honnan is tudná ő mi is az a zongora. Ahhoz már kellene minimális értelem. Egyszerűen arról van szó, hogy a negyvenvalahány tanácsadója közül valamelyiknek van otthon egy fatőkés zongorája amit virágtartónak használ és gondolt egyet, hogy eladná csak senkit nem érdekel meg a zongoraszállítók is drágán dolgoznak, így találta ki Budapest fölzongoráztatását. Haveroknál lehet még 1-2 ócska pianinó is igy megvan a cucc a 10 millióhoz. A karbantartással hangolással nem lesz gond, a fémrészek másnap már úgysem lesznek benne a váz meg épp jól fog jönni télire esővédő alvóhelynek
istvanpeter
2023. szeptember 13. 11:20
Na ugye! A budapestiek aztán igazán tudnak zseniális főpolgármestert választani!
KBA98
2023. szeptember 12. 17:01
Nem tudom, hogy magától ennyire hülye és aljas vagy a tanácsadói szorongatják. Egy biztos, hogy ha netán ismét "megválasztanák" nem biztos, hogy túlélné!
makapaka2
2023. szeptember 12. 15:47
Kamu Geli Budapest szégyene. Azok után, amit Zuglóban művelt,képesek voltak megválasztani. Még Demszkynél is rombolóbb, nagyobb , kártékonyabb tolvaj, aki elherdálta a Tarlós István által neki hagyott teli kasszát, és lassan tönkreteszi Budapestet..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!