Itt a migránskvóta: a jövőben minden tagállamnak, így Magyarországnak is kötelező lenne migránsokat befogadnia!

2023. június 09. 06:14

A renitens országok komoly büntetésre számíthatnak Brüsszeltől.

2023. június 09. 06:14
null

Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei Luxemburgban megszavazták a kötelező migránskvótát csütörtökön. Az elfogadott dokumentum, amely általános megközelítést tartalmaz, a menekültügyek tekintetében azt vetíti elő, hogy „egy uniós elosztási mechanizmus révén lényegében maguk az illegális migránsok vagy az őket Európába szállító embercsempészek fogják eldönteni azt, hogy Európában kik laknak majd” – nyilatkozta a találkozó után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az elfogadott dokumentum értelmében

migránsokat fognak áttelepíteni Nyugat-Európából minden országba, így Magyarországra is.

Annak, aki nem fogadja be a ráosztott migránsokat, 22 ezer euró (nagyjából 8 millió forint) büntetést kell fizetnie minden be nem fogadott migráns után.

Rétvári kifejtette: az uniós tagországok belügyminiszterei többségi döntéssel tanácsi álláspontot fogadtak el az unió menekültügyi reformjáról. Az elfogadott dokumentum, amely általános megközelítést tartalmaz, a menekültügyekben azt vetíti elő, hogy egy uniós elosztási mechanizmus révén lényegében maguk az illegális migránsok, vagy az őket Európába szállító embercsempészek fogják eldönteni azt, hogy Európában kik laknak majd – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország ezt a javaslatot végig ellenezte Lengyelországgal együtt. Az államtitkár egyúttal aránytalannak nevezte, hogy az álláspont rögzíti: a határvédelmi vagy a határon lebonyolítandó eljárások közül melyik tagállam milyen arányban viseli a terheket.

Bár Magyarország az európai döntések szerint nem frontország,

hazánkra rótták a terhet, miszerint az összes határeljárás 28,3 százalékát a magyar hatóságoknak kell elvégeznie.

Magyarország majdnem egyharmadát kell, hogy biztosítsa az összes európai uniós határeljárási kapacitásnak, ez amiatt alakult így ki, mert a magyar hatóságok pontosan nyilvántartják, hogy hány illegális migránst térítenek vissza − közölte. Rétvári beszélt arról is, nem tud beszámolni semmilyen előrelépésről a határvédelmi költségek uniós finanszírozása kapcsán, miközben Magyarország több mint másfél milliárd eurót fordított ezen kapacitások kiépítésére.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik