Óriási mértékben nőtt a rollert használók száma Magyarországon

2023. június 17. 07:20

Egy-két éve még csak feleannyian használták ezt az közlekedési eszközt.

2023. június 17. 07:20
null

Napjainkban az utakon 80-100 ezer roller közlekedik, ebből mintegy 25 ezer bérelhető vagy közösségi roller, a többi magántulajdonban van a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ) adatai szerint.

A JMSZ közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy nyáron sokkal több gyerek közlekedik rollerrel és kerékpárral, mint az év más hónapjaiban, ezért ebben az időszakban több veszélyes helyzet alakulhat ki az utakon, amelyeket érdemes megelőzni. A rollerezés népszerűségét mutatja, hogy

egy-két éve még csak feleannyian használták ezt az közlekedési eszközt.

A közlemény emlékeztet a Kerékpárosklub tavalyi felmérésére, amely szerint a megkérdezettek 60 százalékának volt kerékpárja, és 16 százalékuk számára ez a fő közlekedési eszköz. A jellemző útvonal biciklivel a 10 kilométeres távolság, ami egy városban autóval sokszor egy-másfél óra is lehet, míg biciklivel 20-30 perc alatt megtehető. Rollerrel átlagosan 5-8 kilométert tesznek meg, 8-10 perc alatt.

A BKK mikromobilitási forgalommérő pontjainak adatai szerint az idei év első 4 hónapjában 3,5 százalékkal többen, 1,75 millióan haladtak át a 12 budapesti mérőpont egyikén - miközben a megosztott mikromobilitási eszközök népszerűsége még nagyobb ütemben növekszik.

Nincs még egy jármű, ami ennyire megosztaná a társadalmat

Az elektromos rollerek robbanásszerű elterjedésével újabb közlekedési problémák merültek fel. A gyalogosok ki nem állhatják őket, az autósok sincsenek oda érte, ám a felhasználók imádják. Ki lehet békíteni a feleket?

(MTI)

Nyitókép: Michal Fludra/AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edico
2023. június 21. 08:40
Hová is soroljuk a rollert? Ha közúton használom, szükségszerű lenne egy KRESZ vizsga, ha viszont játékszer, semmi keresnivalója nincs a közlekedésben.
Odone Ricci
2023. június 18. 08:00
VESZÉLYESEK ezek az elektronomos rollerek, azoknak is akik használják a nagy autóforgalomban és a gyalogosoknak a járdán, amikor halkan elsuhannak mellettűk és meglökik őket. EU-s pénzből vették a tagállamok, darabonként 5OO euróba került. Ki lehet számolni, micsoda jó bevétel volt a rollergyáraknak... Főleg bevándorlók használják. "Jó befektetés volt az elektromos biciklikkel együtt, melyeket szétdobálnak mindenhova a használat után...
Szuperszig
2023. június 17. 19:20
A minap a körúton nyomta egy srác egy egykerekű valamivel, ami igen gyors volt. Viszont a srác rendesen be volt öltözve. Csak a gyalogosok nem értették, hogy mitől halad.
Johann Luipigus
2023. június 17. 17:04
Ha így folytatódik, még az autópálya használatát is megengedik ezeknek az önveszélyes őrülteknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!