A magyar sajtószabadságért aggódóknak: az önkormányzat egyetlen, hivatalos közösségi oldalának a baloldali polgármester volt az egyik adminja

2023. február 24. 14:26

Déri Tibor állítja: nem nyúlt bele a szerkesztésbe. Az újpesti Fidesz frakcióvezetője szerint viszont egy tartalomkezelői jogosultságról van szó, ami túlmutat a moderálási szerepkörön, nem mellesleg összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.

2023. február 24. 14:26
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

2018-ban még a sajtószabadságért tüntetett Déri Tibor, polgármesterré választását követően viszont hatalmasat fordult a kocka:

adminisztrátora lett az újpesti önkormányzat egyetlen, hivatalos közösségi oldalának

derült ki egy korábbi közérdekű adatigénylésből (Átlátszó), amiről a napokban számolt be Nagy István kerületi kormánypárti frakcióvezető Facebook-oldalán.

Amikor a polgármesterhez fordultunk az ügy részleteit illetően, nem volt hajlandó érdemben reagálni kérdéseinkre. A hivatal sajtószolgálatához irányított minket, majd, nem sokkal később (információink szerint egy [válság]tanácskozást követően) innen kaptunk válaszokat.

Megtudtuk például, hogy a polgármester (már) sem adminisztrátora, sem szerkesztője a Facebook-oldalnak, „illetve egyéb más szerepkörrel sem rendelkezik” az oldalon. De, hogy mikor és miért szűnt meg Déri adminisztrátori jogosítványa, arra a mai napig nem kaptunk válaszokat.

Kép forrása: Átlátszó
Kép forrása: Átlátszó

Mit jelent az adminisztrátori jogosultság a gyakorlatban?

Egy ilyen szintű hozzáféréssel bíró személy teljes körű vagy részleges irányítással bejegyzéseket, képeket videókat tehet közzé; kezelői jogosultságot adhat másoknak, vonhat el; de akár törölheti is az oldalt. Tehát egy tartalomkezelői jogosultságról van szó, ami túlmutat a moderálási szerepkörön, és ami Nagy szerint összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.

Hasonló,

a sajtószabadságot is érintő aggályok (cenzúra) merülhettek fel a IV. kerületben tehát,

mint korábban az ugyancsak baloldali irányítású Ferencvárosban, ahol egy, a Mandiner birtokába jutott levél szerint a szintén „szabad sajtóról” értekező Baranyi Krisztinának kellett elküldeni a kerületi önkormányzati lapot, mielőtt azt kinyomtatták.

A ferencvárosi polgármester emiatt (is) a Fideszt vádolta.

A 13 ezer követővel bíró Ujpest.hu Facebook-oldal az Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. tulajdonában áll, e cégnek a tulajdonosa pedig nem más, mint az Önkormányzat.

De az adatigényléshez csatolt (fenti) képen egy másik érdekes név is előkerül: mégpedig Visontai Kálmáné, akiről a fideszes frakcióvezető azt írta bejegyzésében: úgy lehet(ett) az Ujpest.hu oldal adminisztrátora, hogy nem dolgozik az Újpesti Sajtó Kft.-ben. Annak munkatársai – a politikus posztja alapján – csupán szerkesztők, e helyzetet pedig véleménye szerint mindenképpen tisztázni kell. (Az önkormányzat dolgozói az érintett oldalon nem rendelkeznek semmilyen jogosultsággal, így nem tudunk arról nyilatkozni, hogy kinek van hozzáférése ahhoz, írták érdeklődésünkre Déri Tiborék.)

Nagy István úgy összegzett: újabb botrány van kibontakozóban, ami azt bizonyítja, hogy nincs több baloldal. „Egy baloldal van!

hogy törvénysértő módon működteti, irányítja és cenzúrázza a függetlennek és objektívnek hazudott újpesti sajtót.”

Déri Tiborék most az előző városvezetésre mutogatnak

Miért volt arra szükség, hogy a polgármester adminisztrátora legyen az újpesti önkormányzat egyetlen, hivatalos közösségi oldalának? Érdeklődtünk ugyancsak.

Azt a választ kaptuk: a legutóbbi önkormányzati választást követően, az addig az Újpesti Sajtó Kft. kezelésében lévő Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldalt eltulajdonították. „Azt az oldalt, mely alapítása óta az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalaként volt nyilvántartva, hirdetéseire rengeteg közpénzt fordítottak, az Újpesti Sajtó Kft. üzleti terveiben is rendre szerepelt” – írták Déri Tiborék.

Ezért 2019. november 14-én az Újpesti Sajtó Kft. új ügyvezetőjével „alapították meg” az akkor még Újpest Média névre hallgató közösségi oldalt, ezután „a polgármesternek feladata nem volt, ott semmilyen tevékenységet nem végzett”.

A sajtóválasz arra is kitért, úgy tudják, hogy az „eltulajdonított” oldal egyik szerkesztője/adminisztrátora sokáig a kerület korábbi fideszes polgármestere, Wintermantel Zsolt volt. Mi viszont úgy értesültünk,

az Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldal sosem volt az önkormányzat hivatalos oldala;

azt egy magánszemély regisztrálta, és engedte, hogy az Újpesti Sajtó Kft. az Önkormányzat közérdekű, híreiről tájékoztassa az oldal követőit.

A kerületi baloldal szerint él és virul a sajtószabadság

Déri Tiborék egyébként úgy gondolják, az újpesti sajtószabadság él és virul, nem úgy, mint 2019 októberét megelőzően, amikor is „az ellenzék képviselői semmilyen formában nem szerepelhettek az önkormányzat által működtetett médiafelületeken”.

Sőt: a jelenlegi ellenzék képviselői „számos alkalommal kaptak lehetőséget ugyanilyen felületeken”; „mindannyiunk érdeke, hogy a demokratikus választáson megválasztott Képviselő Testület tagjainak tevékenységéről hiteles tájékoztatást nyújtson az önkormányzat, így természetesen súlyuknak megfelelően helyet kapnak a fideszes ellenzéki képviselők is”.

(Egyébként érdeklődtünk afelől, a „kiegyensúlyozott” tájékoztatás mit is jelent a számok nyelvén, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat.)

Portálunk megkeresésére Nagy István a „számos lehetőségről” szóló kijelentést cáfolva elmondta, jómaga nagyon sokszor kérte (az Újpesti Sajtó Kft. vezetőitől): szeretné, ha megjelenne a kerületet érintő aktuális ügyekről szóló, a városvezetés egyoldalú tájékoztatására reagáló véleménye, az általa képviselt párt közleménye; erre írásait meg sem jelentették. Néhány alkalommal, amikor viszont mégis publikálták azokat, át lettek szerkesztve. Arról, hogy mennyire egyoldalú, átpolitizált az újpesti tájékoztatás, bárki könnyen meggyőződhet, ehhez elegendő beleolvasni az Újpesti Naplóba.

Nyitókép: Facebook

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kenyérre kenhető konzervatív
2023. február 25. 09:02
Bár fociról nincs szó, de: Újpesten nőttem fel, mindig is Újpest szurkoló voltam, de hányok tőle, hogy a kerület képes volt beállni a moslék mögé, nagyrészt azért, mert még mindig a BB a tulajdonos és már csak mi nem vagyunk állami csapat.
Gullwing
2023. február 24. 16:03
Libcsi férgek. Kivétel nélkül mind.
popzene
2023. február 24. 15:56
Ennek mi köze a sajtószabadsághoz, bumburnyák szélsőjobbos propagandista cselédek? &#128514 &#128514 &#128514
makapaka2
2023. február 24. 15:23
Gyomorforgatók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!