Totálisan átalakult a hazai esküvős piac, még most sem késő tető alá hozni egy idei lagzit

2023. február 12. 15:15

Nemcsak a háztartások mindennapjait, hanem az olyan sokszereplős szektorokat, mint az esküvős iparág is alaposan átalakította az energiakrízis. Az esküvői helyszíneket üzemeltetőktől például még most sem késő árajánlatot kérni egy idei lagzira, hiszen eddig alig-alig tudtak fix tarifát mondani és így leszerződni a nagy napra.

2023. február 12. 15:15
null
Helmeczi Zoltán

„2023 egy igazán érdekes évnek ígérkezik az esküvőszektorban, mert a különböző gazdasági változások – például az energiahelyzet, az üzemanyagárak és a forint árfolyamának ingadozása miatt – sokáig egész egyszerűen tervezhetetlen volt a jövő. A vendéglátóhelyszínek és a cateringesek nem tudtak árajánlatokat adni a pároknak, hiszen nem lehetett hónapokra vagy akár egy évre előre fix összeget mondani” – nyilatkozta az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti (ESZSZÉ) Egyesületének elnöke a Mandinernek. Vargyasi-Dávid Andrea hozzátette: ez a probléma továbbgyűrűzött az összes többi szolgáltató felé, hiszen amíg nincs meg a helyszín, addig a párok dekoratőrt, sminkest, fotóst, videóst, zenekart sem tudnak felkérni.

Fotó: MTI/Kallos Bea
Fotó: MTI/Kallos Bea

Esküvői költségek

A házasságkötések száma az elmúlt évtizedben erőteljes emelkedést mutatott, az utóbbi esztendőkben már stabilan évi 60-70 ezer pár mondta ki a boldogító igent, bár 2022-ben az egy évvel korábbi 72 ezerről 64 ezerre esett az egybekelők száma. S nagyon valószínű, hogy a talpra állás éve nem is 2023 lesz az esküvői szolgáltatók számára, a tapasztalatuk ugyanis az, hogy mennyiségét tekintve jóval kevesebb ajánlatkérés fut be hozzájuk, ráadásul sokaknak a büdzséjük is megcsappant. Vagy ha nem is csökkent a rendelkezésre álló pénz, az adott keretösszegbe most jóval kevesebb szolgáltatás fér bele, mint egy vagy két évvel ezelőtt egy hasonló költségvetést tekintve.

„Tapasztalataink szerint a párok jó része próbál spórolni, kevesebbet szán az esküvőre, így a létszám is általában jóval alacsonyabb. Az is egyre jellemzőbb, hogy csak vacsorát tervez az ifjú pár, a lagzi része pedig elmarad a nagy napnak” – számolt be a fejleményekről a szakmai egyesület elnöke, jelezve, hogy ez számos szolgáltatót rendkívül érzékenyen érint, hiszen ilyenkor nem hívnak ceremóniamestert, zenekart, dj-t.

A fotósok, videósok, sminkesek esetében pedig a korábban bevett egész napos, 12-14 órás munka helyett sokkal rövidebb egy-egy megbízás.

„Egy 4-5 órás munka ugyanúgy elviszi egy napját egy fotós-videósnak, hiszen még egy esküvőt valószínűleg nem tud arra a napra vállalni, de így a bevétele is jóval kisebb, mint egy egész napot felölelő munkánál” – magyarázta a „civilben” fotós Vargyasi-Dávid Andrea.

Rapid esküvőszervezés

A szakma számára öröm az ürömben, hogy az egybekelni vágyók kedve azért nem ment el az esküvőtől – még ha a paraméterek meg is változtak. Az esküvői helyszínek többsége mostanra már azt mondja, tud szerződni a párokkal, s nem csak nagy vonalakban tudja vázolni a házasságkötés napjának költségeit. Ennek megfelelően az árajánlatkérések is most kezdenek befutni, sőt megsokszorozódni, ami nagy változás az elmúlt évtizedben megszokottakhoz képest.

„Kis túlzással azt tudom mondani, hogy az internetelérés tömegessé válása előtti időkben volt utoljára olyan, hogy valaki néhány hónap alatt szervezi meg az esküvőjét. Most visszatértünk ide. Nagyon sok pár nem egy-másfél évre előre tervezi a lakodalmat, hanem bizony mindössze néhány hónapos vagy akár utolsó pillanatos szervezéssel kalkulál. Erre legalább tíz éve biztos nem volt példa. Az, hogy valaki februárban kér ajánlatot és kap pozitív választ egy esküvői szolgáltatótól egy július eleji dátumra, a korábbi esztendőkben elképzelhetetlen volt. Februárban már a következő év nyarának időpontjait kezdték foglalni a párok” – érzékeltette a megváltozott körülményeket a szakember.

Sokan feladják a piacon

Az is velejárója ugyanakkor a mostani átalakulásnak, hogy sok olyan szolgáltató dobja be a törölközőt, aki már régóta a szakmában van. Az érdekképviseleti vezető elmondta,

sokak számára ez a piac még mindig a gyors meggazdagodás lehetőségével kecsegtet, pedig a valóság ennél azért jóval árnyaltabb.

„Továbbra is rengeteg a kezdő kolléga – minden szegmensben –, akik gyakran úgy akarnak betörni a piacra, hogy az átlagosnál jóval alacsonyabb árakat kínálnak – amiből persze minden lesz, csak meggazdagodás nem. S mivel a párok most jóval árérzékenyebbek, ráugranak ezekre az ajánlatokra. Emiatt sok régi motoros hagyja el a pályát” – fejtette ki Vargyasi-Dávid Andrea.

A házasságra készülő párok figyelmét a szakember arra hívta fel, hogy a tervezésnél legyenek nagyon körültekintőek, különösen a szerződések esetében, hiszen nem egyszerű feladat ma olyan szolgáltatót találni, aki biztos ki tud tartani az év végéig. „Ezekben a megváltozott időkben, a felgyorsult szervezés közepette nagyon sokat tud segíteni a pároknak egy jó esküvőszervező, hogy tényleg szép emlék legyen az esküvőre készülődés, és az ESZSZÉ Egyesület is mindenben igyekszik segíteni a párokat” – mondta.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. február 12. 17:00
Ahány ország annyi esküvői szokás. NÉMETORSZÁGBAN pl. a Házasságkötő teremből kijövet fűrészelni kell egy fadarabot az ujdonsült férjnek és feleségnek. ERDÉLYBEN még mindig szokás a menyasszonyrablás. A vőlegénynek külfönféle vicces próbákal kell kiállnia, hogy visszakapja a menyasszonyát. INDIÁBAN az esküvő előtt a nők henna festékkel kidiszítik a meghívott nők kezét és lábát. OROSZORSZÁGBAN pohártörés divat az oroszoknál. IZRAELBEN, az esküvő végén az ifjú pár egy zsákba tett üvegpoharat tapos össze, mintegy jelképül a nehézségek együttes megoldására. Szintén náluk előfordul, hogy ül egy kasszás, aki írja ki mennyi pénzbeli ajándékot adott és ezt hangosan közli a vendégsereggel. (Jó ötlet, mert így mindenki többet ad, nehogy megszégyenítsék). KENYÁBAN az ifjú menyasszony fejét apja vagy fiútestvére megköpködi, ez jókivánság náluk. ITALIA egyes vidékein a vőlegény nyakkendőjét ollóval darabokra vágják és a darabjait meg kell vásárolniuk a meghívottaknak.
T. Péter
2023. február 12. 16:58
.
-Zsolt-
2023. február 12. 16:31
Ha valaki nem ragaszkodik a szénagurigákon való ugráláshoz meg az egész TEK kicsődítéséhez egy elvesztett telefon miatt, akkor egyszerűbben és olcsóbban is kijön. 👨‍❤️‍👨
masikhozzaszolo
2023. február 12. 16:26
Nemigen értem ezeket a fotókat. Azt gondoltam, egy menyasszony nem akar másik menyasszonyt a környezetében, amikor csak és kizárólag róla szólónak tervezi az egészet. Ez valami mormon házasság?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!