Újabb árstop jöhet Magyarországon

2023. február 17. 16:49

Most még csak az előkészületek zajlanak, de májustól a termőföldekre is ársapkát vezetnének be.

2023. február 17. 16:49
null

A magyarországi termőföldekre is ársapkát vezet be a kormány májustól kezdve – értesült a Népszava. A lappal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közölte, hogy a földforgalmi törvény tavalyi módosítását követően

az erdőnek nem minősülő földeknél már jogosultak vizsgálni a szerződés szerinti vételárat is.

A törvényben azt is előírták, hogy a föld eladási ára 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket. A konkrét összeget a kamara határozza meg a köztestület által véleményezett, hatósági jóváhagyáshoz kötött ügyletek adatai alapján, és a honlapjukon teszi közzé a részletes információkat.

Mint azt a lapnak írták: cikkünk írásakor csak az előkészületek zajlanak, és az árképzés konkrét módszertanáról majd később adnak részletes információt.

Nyitókép: Mint Images via AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Turius
2023. február 17. 19:36
Na azért ez a pofátlanság már mindennek a legalja. Aki be tud fektetni, annak nincs szüksége támogatásra. Ráadásul ennek az lesz az egyetlen következménye, hogy "kézpénzes" adásvétel lesz, a NAV meg nem fog tudni hivatalos ár feletti részről. Köszönjük meg a fekete földpiac bevezetését Orbán Viktornak.
llnnhegyi
2023. február 17. 18:14
Az teljes Agrár Minisztérium leváltását sürgetem. Ordítanak teli torokból: "20 millió embert ellátunk élelmiszerrel!!!" Mára pörköltbe sem jut hagyma!! Hagymás tojasrántotta luxus étel! Nincs termőföld, gyümölcsfa, semmi! 3tonna termés búzából egyik helyen,másik helyen 11,5 tonna hektáronként! A víz kifolyik az országból! Nem baj,majd emeljük az árakat,az egekig! Nincs liszt,tej,krumpli. Mit csinálnak ott? EU-s pénzt osztogatnak? Csak ez a munkájuk? Agrárkamara?? Azonnali felrúgását várom. Hétvégén dr miniszterelnök beszámolhatna ezekről! Nincs osztrák vircsaft! OK! Nagy István vircsaft van? Elmennek a bús borongós bánatos cafrangosba!
Onurisz
2023. február 17. 17:43
Kormánypárti vagyok, de a jelenlegi termék-árstopnak sem látom értelmét sem az infláció letörése, sem más közgazdasági szempont alapján, ez pedig már nem is tűnik tisztességesnek. Lehetséges eladó vagyok. Végre van ára a földnek, erre valamilyen vásárlói rétegnek akarnak kedvezni, megfosztva a tulajdonosokat a piaci ártól. Ez csalásnak tűnik, mert a földpiacon valódi verseny van, sok szereplővel, és ha nőnek az árak, az azt jelenti, hogy erősödik a föld iránti kereslet, tehát egyre többen vannak, akik meg tudják venni növekvő áron is. Ráadásul magyar gazdák, nem jövedelmi előnyben lévő külföldiek.
Zsolt75
2023. február 17. 17:42
Én mondjuk azt sem bánnám, ha a Nagykovácsiban 30 éve kiparcellázott földeket megkapnánk végre. Menczer Úr?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!