Történelmi minimumra csökkent 2022-ben a munkanélküliek száma

2023. január 12. 19:20

A COVID-járvány idején félmillió feletti munkanélkülit „jósoltak”, ehelyett évről évre javultunk. Elemzésünk!

2023. január 12. 19:20
null
Szalai Piroska
Szalai Piroska

2022-ben minden idők legkevesebb munkanélkülijét tartotta nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hazánkban. Havi átlagban 238 ezer fő volt a létszámuk. A decemberi 230.345 fővel mérték június után a második legalacsonyabb értéket, s a júniusi is csupán 36 fővel volt kevesebb az év végi adatnál.

Tavaly mind a nők, mind a férfiak száma minimumon volt. A múlt évi értéknek közel két és félszerese volt még 2010-ben a regisztráltak száma.

Az ábrából is jól látható, hogy 2002-től egyetlen év kivételével egészen 2010-ig folyamatosan nőtt a munkanélküliség hazánkban. Kis csökkenés mindössze a 2006-os választási évben volt kimutatható. A 2010 előtti éveken át tartó recesszió hazánkban sokkal komolyabb és hosszabban tartó munkaerőpiaci visszaesést, foglalkoztatáscsökkenést és munkanélküliség növekedést produkált, mint a környező országokban. Ez egyértelműen a baloldali kormányok hibás válságkezelésének volt köszönhető.

2010-2019 közti évtizedes javulás során nemcsak évről évre döntöttük meg saját rekordalacsony munkanélküliségi értékeinket, de

az egyik legnagyobb mértékű csökkenést produkáltuk egész Európában. 

2020-ban, a Covid-járvány indulásakor többen prognosztizáltak 500 ezer fölötti munkanélkülit, de a legrosszabb hónapunkban is mindössze 376 ezerre nőtt a létszám, az éves átlagos létszám alacsonyabb maradt, mint a 2015 évi. 2020 óta folyamatosan javulnak az értékeink, s még nem törte meg ez a folyamat az orosz-ukrán háború sem.

Tavaly a pályakezdők létszáma is rekordalacsony volt, a regisztrált álláskeresőkön belüli arányuk is 6,4%-ra csökkent, ami történelmi minimum. Ez is mutatja, hogy a munkáltatók nemcsak a meglevő munkahelyek megtartására tudtak fókuszálni, hanem új munkahelyeket is nagyobb arányban voltak képesek teremteni az új belépők számára, mint korábban bármikor.

A minden várakozást felülmúlóan kiváló munkanélküliségi adataink mellett a foglalkoztatottak száma is csúcson van, s rekordalacsony a 20-64 éves inaktívak száma is, azaz minden munkaerőpiaci mutatónk rekordot döntött tavaly.

A szubjektív negatív várakozások, félelmek azonban a társadalomban érzékelhetően már megjelentek. Erre nem csupán abból következtethetünk, hogy megnőtt a száma és nagyobb az olvasottsága a munkaerőpiaci híreknek, hanem pl. a Google Trends „munkanélküliségi segély” keresésre vonatkozó indikátora is folyamatos növekedést jelez. Ennek ellenére a munkáltatók részéről általános a vélekedés, hogy meg kívánják tartani a tapasztalt, jó kompetenciákkal rendelkező munkaerőt, hisz a pótlásuk költséges.

A szerző munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa

Nyitókép: Pixabay

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
horlac15
2023. január 12. 21:44
Szép számsor, de mint minden statisztikát érdemes fenntartásokkal kezelni. Egyrészt a regisztrált álláskereső és a munkanélküli eleve nem ugyanaz. Amikor más országgal hasonlítunk össze, akkor meg kell nézni a módszertani eltéréseket, különben almát hasonlítunk a körtével. Kérdés, hogy maga a módszertan nem változott-e a több mint 20 év alatt (nyilván igen) A "mennyiség" egy dolog, de nem mindegy a minőség sem, azaz a foglakoztatottság szerkezetének a változása (pl. közmunkások, közalkalmazottak aránya a termelő-szolgáltató szférához képest) Fontosak a külső tényezők, mint pl a globális gazdasági környezet változása, vagy hogy éppen hányan élnek tartósan külföldön (akik amúgy itthon a statisztikát rontanák). A statisztika mindenesetre arra jó, hogy mindig elő lehet állítani a megrendelő igényeinek leginkább megfelelő adatsort.
McFocker
2023. január 12. 21:31
Kurvakönnyű úgy rekord foglalkoztatottságot elérni, hogy lelépett félmillió képzett, cselekedni akaró fiatal. Aki maradt a a Fidesz magja: a kádárista nyuggerek és semmirekellő cigányok.
Tommaso
2023. január 12. 20:53
A rezsim sikerpropagandája által hazudott "történelmi minimum" sehol nem lenne, HA 1., 600.000 magyar hirtelen hazajönne Nyugatról (de nem jönnek, nem őrültek meg, a hamarosan Európa legalacsonyabb reálbéréért, egy pártállami puhadiktatúrában gürcölni) 2., HA nem csökkent volna 2010, ( Orbán uralkodása kezdete) óta 400.000-rel a magyarországi magyar lakosok száma.
certus
2023. január 12. 20:04
A magyar keresetek a 19. helyen vannak az uniós rangsorban. Ezt szintén Szalai Piroska publikálta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!