Újabb katonai helikoptert vett át a Magyar Honvédség

2021. december 02. 19:37

Átadták a huszadik, azaz utolsó H145-ös katonai helikoptert Németországban a Magyar Légierőnek – számolt be az ATV.

2021. december 02. 19:37
null

A kiszolgáló-eszközökkel együtt összesen mintegy 105 milliárd forintba került ez a fejlesztés – számolt be a televízió riportjában. Eddig 60 magyar pilótát képeztek ki erre a típusra, és most újabb fiatalokat toboroznak, akik „szívesen vezetnék a világ egyik legmodernebb forgószárnyasát”. 

 

 

 

Simon Zsolt alezredes német kollégájával szerdán végezte el az utolsó műszaki ellenőrző repülést Németországban az Airbus Donauwörth-i üzemében.

Magyarország összesen 20 darab, úgynevezett H-145 helikoptert vásárolt

„Ebből a képességből most már mondhatjuk, hogy a magyar védelmi rendszer teljessé válik” – mondta Maróth Gáspár. Hozzátette: „Nyilván jönnek majd a további helikopterek, a légtérvédelem további eszközei, de ebből a könnyű, többfunkciós helikopterképességbl olyan rendszerrel fogunk rendelkezni, ami egyedülálló a régióban is.”

A Szolnoki Bázis parancsnoka szerint ez történelmi pillanat a magyar légierő életében

„Apró alkatrészekből összerakhatunk egy kutató-mentőhelikoptert, de ugyanezt a helikoptert átalakíthatom harci helikopterré, sebesültszállítóvá, személyek szállítására alkalmassá, teherszállítóvá” – mondta Koller József, aki szerint a gépnek rengeteg egyéb funkciója lehet.

Németországban és itthon összesen 60 magyar pilótát képeztek ki

A következő 3 évben 16 darab, úgynevezett H-225 katonai helikopter érkezik majd Magyaroroszágram, melyeket éppen Franciaországban gyártják, és legalább háromszor nagyobbak lesznek, mint a mostani H-145-ösök. Már jelentkezhetnek azok, akik szívesen vezetnének harci helikoptereket. 

Fotó: Wikipedia

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2021. december 03. 12:25
A repülőnapon láttam ezt is meg MI24-et is. Ez hihetetlenül fürge, gyors jószág, a MI24 egy lomha lassú hatalmas test, aminek lehet nagyobb a tűzereje, csak könnyű célpont. Ez úgy repked, mint egy szitakötő, pillanatok alatt helyet és pozíciót tud váltani. Azt mondták, hogy a rotor nyakrészét egy 700 kilós titántömbből kovácsolják ki, ami a végén egy 70 kilós alkatrész lesz. A hatalmas igénybevételt csak ez bírja ki.
Prominet
2021. december 03. 08:09
Vannak semminek sem örülnek... bezzeg ha leselejtezett német türkiz színű helikopterek lennének, amiket jó áron felújítanának nekünk a német "barátaink", akkor aztán boldogok lennének az elvtársak a barikád másik oldalán. Nem baj, mi itt örüljünk mert örülnek a pilóták és a katonák is, hogy 21. századi technika került a kezükbe. Csak így tovább. Ha lesz pénz lóvéra majd veszünk apacsot meg komancsot meg sziút vagy mindenképpen indián nevű koptert. :)
makám
2021. december 02. 23:42
1. a képen nem az van, de mé az is csak szállító/mentőhelikopter. 2. a h145 kb annyira katonai, mint a rohamtrabant volt a munkásőrségben. le volt festve zöldre és ennyi.
Akitlosz
2021. december 02. 20:40
"Már jelentkezhetnek azok, akik szívesen vezetnének harci helikoptereket. " Hát nem is a jólét reményében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!