Negyedik hullám: már mentális védőoltást is lehet kérni

2021. szeptember 01. 19:28

„A mai napig sokan hiszik azt, hogy lelki bajok miatt segítséget kérni kellemetlen, valamint attól is tartanak, hogy stigma kerül rájuk” – fogalmazott az Uzsoki Utcai Kórház igazgatója.

2021. szeptember 01. 19:28
null

„Foglalkozzunk azokkal, akik velünk foglalkoznak” – ezzel a mottóval indult el augusztus végén a Mentális védőoltás című programsorozat, amely fél éven keresztül minden hónapban jelentkezik egy egészségügyi dolgozóknak szóló eseménnyel – derül ki az Index szerdai írásából.

A pandémia ideje alatt még fontosabbá vált a kérdés

A program – amelynek az Uzsoki Utcai Kórház ad otthont – a Fogjunk össze Alapítvány mellett a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomhoz köthető, amely már évek óta a munka és magánélet egyensúlyával foglalkozik. „Azért indítottuk el ezt a programot, hogy segítsük a munkatársainkat, és a lelki egyensúly megbillenése miatt lehetőség szerint ne veszítsünk el kollégát a jövőben” – jelentette ki az Indexnek Ficzere Andrea, a Fogjunk Össze Alapítvány alapítója arra utalva, hogy a járvány alatt több orvosnak és ápolónak is pszichológushoz kellett fordulnia, de akadtak olyan kollégák is, akik nem tudták folytatni a munkát.

Mint fogalmazott: „még többen voltak azok, akik a harmadik hullám lecsengése alatt, után észlelték, hogy bizony baj van, ekkor tört ki belőlük mindaz, amit az őrült hajtásban hosszú hónapokig magukba fojtottak. 

A mai napig sokan hiszik azt, hogy lelki bajok miatt segítséget kérni kellemetlen, valamint attól is tartanak, hogy stigma kerül rájuk.”

Az Uzsoki Utcai Kórház igazgatója hozzátette: „nehezen vagy nem jelentkeznek maguktól, ezért nekünk kell észlelni, ha valaki sokat szorong, esetleg depressziós a korábbi feldolgozatlan élmények miatt.”


Nyitóképen: Ficzere Andrea, az Uzsoki úti kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség új elnöke a szövetség XXXI. kongresszusán Egerben 2019. április 10-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2021. szeptember 02. 06:27
Ez a mentális védőoltás hatásos a magukat reggel nőnek, este férfinak képzelő elmeroggyantaknak is? Mert akkor megoldja a genderkultuszt is. Mentális védőoltást mindenkinek!
az ember
2021. szeptember 01. 21:02
stigma ez az egyik kedvenc szavuk
hopika
2021. szeptember 01. 20:49
ezt a faszságot
3M..
2021. szeptember 01. 20:40
Kétszer oltattam magam be Pfizerrel, hogy védett legyek. Jó másfél hónapja kialakult a maximális védettségem és a hozzám hasonló duplázóknak is. Akit két oltás nem tett védetté azt három és plusz hat sem fogja. Azokat az embereket pszichológus segítségével, fejben kell rendbe tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!