M. Richárdot jogerősen 3 és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélték

2021. július 02. 10:28

A Dózsa György úti gázoló csak a gyorshajtást ismerte el, és mindenkitől elnézést kért.

2021. július 02. 10:28
null

A Fővárosi Törvényszéken péntek délelőtt ítéletet hirdettek az M. Richárd és társai elleni büntetőperben – írja az Index. A Kiszeli Zoltánné dr. Nyekita Györgyi által vezetett bírói tanács meghallgatta az utolsó szó jogán M. Richárdot, aki elnézést kért mindenkitől. Egyedül a gyorshajtást ismerte el, amiért a szavai szerint felelősséggel tartozik. A tettével arányos büntetést kért, mint mondta, családot szeretne alapítani. A másodrendű vádlott, aki a kanyarodó járművet vezette a balesetkor, nem kívánt az utolsó szó jogával élni, egyetértett a védője által a korábbi tárgyaláson elmondottakkal. A bíróság  visszavonult, majd alig egy órán belül ítéletet hirdetett:

A fővárosi törvényszék M. Richárd büntetését négy év fogházról 3 év 6 hónap szabadságvesztésre mérsékelte, és két évre tiltotta el a közügyektől. Emellett eltiltották a járművezetéstől is.

A harmadrendű vádlott, N. József ítéletét 1 év három hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre mérsékelte a bíróság, és előzetesen mentesítette a jogkövetkezmények alól.

A Dózsa György úti eset

A mostani, másodfokon zajló büntetőper egyik vádpontjában halálos közúti baleset gondatlan okozásával, míg a másikban garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolja az ügyészség M. Richárdot. A vádirat szerint 2017 májusában M. Richárd a megengedettnél (50 km/h) lényegesen nagyobb sebességgel haladt a Dózsa György út belső sávjában a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. A kereszteződésnél a Vágány utca felől érkező autót vezető harmadrendű vádlott a Dózsa György útról kívánt bekanyarodni balra a Kassák Lajos utcába, és nem vette észre az M. Richárd által vezetett autó gyors közeledését. A Mercedes a – fékezése ellenére – körülbelül 125-130 km/h-s sebességgel ütközött neki a kanyarodó autónak.

Az ütközés következtében mindkét jármű felborult és felsodródott a járdára, a trolibuszmegállóba, ahol három gyalogost ütöttek el. A baleset következtében a harmadrendű vádlott által vezetett kanyarodó jármű két utasa életét vesztette, a harmadrendű vádlott életveszélyesen megsérült. M. Richárd és az elgázolt utasok könnyű sérüléseket szenvedtek.

A másik bűncselekmény 2015 júniusában történt. M. Richárd és társa a Rákóczi út felől a Károly körúton haladtak egy BMW típusú autóval. Menet közben megelőztek egy biciklist úgy, hogy az autó majdnem elsodorta a kerékpárost. A sértett, hogy jelezze a veszélyt, bal tenyerével rácsapott a BMW jobb oldalára. Ettől kár nem keletkezett az autóban, de M. Richárd dühében autójával a sértett elé vágott, őt fékezésre kényszerítette. Ezt követően társával a kerékpárost megverték, tarkóját és arcát megütötték, lábát megrúgták.

Kokain, mobiltelefon, semmi jogosítvány

Az ügyet első fokon már tárgyaló Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) M. Richárdot négy év fogházra ítélte, és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyű testi sértés miatt. Az elsőfokú tárgyalás során M. Richárd a garázdaságot és a könnyű testi sértést elismerte, míg a halálos közúti balesettel kapcsolatban csak részben ismerte el felelősségét. M. Richárd szervezetében a balesetet követően kokaint mutattak ki. Megállapították, hogy vezetés közben mobiltelefont használt, és vezetői engedélye sem volt.

A PKKB nem jogerős ítéletében a halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt a másik, a kanyarodó jármű vezetőjének felelősségét is megállapította, őt egy év tíz hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és egy évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség fellebbezett, az M. Richárdra kiszabott négy év fogház eltúlzottan gyenge büntetésnek tartotta, még abban az esetben is, ha csak a Dózsa György úti, két halálos áldozattal járó balesetet vesszük figyelembe. Azonban a vádlottnak ott a korábbi ügye is, a biciklis bántalmazása, ami miatt a vezetői engedélyét bevonták. Az ügyészség kifogásolta, hogy M. Richárdot ugyan bűnösnek mondták ki garázdaság és testi sértés vádjában, ám felmentették közúti veszélyeztetés vádja alól, annak ellenére, hogy a biciklist majdnem elsodorta.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2021. július 04. 11:24
Én tv-ben láttam a bírónő indoklását, úgy látom, mellőzik az újságok a leközlését. Sajnos.
Harangláb
2021. július 03. 09:53
Egy-egy ilyen ítélet komoly hatással van a magyar bíróságok munkájának adófizetői megítélésére...
Galerida
2021. július 03. 07:28
Nem hiszem, hogy jelentős pénzmozgás előzte meg az ítéletet.... Az enyingi gyilkos is csak megjavult és ezt azonnal észlelve engedték ki a börtönből... Következetesség!
LAW AND ORDER
2021. július 02. 13:04
Az agyonérzékenyített Soros-bíróság kimosdatta a ballipsi maffia katonáját!!! ŐRÜLET!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!