Lebontják a BME Goldmann téri épületeit

2021. január 29. 07:57

Helyükre az Innovációs és Fejlesztési Központ kerül.

2021. január 29. 07:57
null

Lebonthatják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két, városképi szempontból meghatározó épületét a Petőfi híd budai hídfőjénél – írja a 24.hu-ra hivatkozva az Újbuda önkormányzatának honlapja.

A 2012 óta üresen álló, egykor a villamosmérnöki karnak otthont adó V2-tömb, az előtte lévő Goldmann György téri menza, illetve a kettő közti tér helyére kerül az Innovációs és Fejlesztési Központ. A zéró károsanyag-kibocsátású okosházként létrehozandó új létesítményt a BME működteti majd, de egy 2020. december végén megjelent kormányhatározat szerint egyes innovációs és iparjogvédelmi igazgatási tevékenységet végző kormányzati szervezetek székhelyei is helyet kapnak benne.

Az 1969-ben átadott V2 épület tetején helyezték el a magyar MASAT–1 műhold első antennáit, földi állomását pedig az itt működő, számos fejlesztést magáénak tudó műegyetemi rádióklub fogadta be. Nagy szerepet játszott a V2 Budapest kulturális életében is: itt próbált a BME szimfonikus zenekara, a földszinti belső térben pedig fellépett az Omega és a Bergendy. A beatzenészek mögött pedig ott volt a V2 legnagyobb, ma is meglévő kulturális értéke, Hincz Gyula 3,5x10 méteres üvegmozaikja, a Technika és Tudomány. Az 1970-ben készült alkotást a tervek szerint épségben megőrzik.

A Duna felől jól érvényesülő, Goldmann-menzaként ismert ház szakértők szerint építészetileg jóval értékesebb a V2-nél. Az 1975-ben megtervezett, 1983-ban átadott épület korának színvonalas, modern alkotása. A „Goldmann” az étkeztetés mellett az egyetemi élet fontos központja, számos saját és külsős rendezvény, koncert színhelye is volt.

Nyitókép: Facebook

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. február 01. 16:33
Jobbra és valamivel "előrébb" van a "vöröstéglás", a rakparthoz közelebbi és A DUNÁHOZ-RAKPARTHOZ KÖZELEBBI ÉPÜLET--a V2-nél jóval-- korábban épült épületsor az "R"-épület és mögötte a "D", MAJD az "E"-épület. Az én időmben az OMEGA kultikus helye az "E" épület egy aula szerű üveg-hallja volt--a minden szombat esti OMEGA koncertek eredeti helyszine,... tehát ez az itt működő--büfékkel miegyébbel ellátott--ú.n. "E-Klub" volt.És az "E" mögött volt még a V1-es épület--ahol akkoriban a Villamoskari Matematikai Intézet is működött.. A V2-t, vagy ahogyan mi műegyetemisták neveztük A "FAÚÚ KETTŐ"-t CSAK KÉSŐBB ADTÁK ÁT--ÉS HÁT "AZT" AZ ÉPÜLETET nem igazán kedveltük meg.....melyet most majd lebontanak. Nem sokáig élt, bár JELENTŐS TANSZÉKEK DOLGOZTAK OTT.
ittésmost
2021. január 30. 14:42
nem tudom ezt, és nem is hiszem, egy légpuskával célbalövő sporthely volt ott. A K ép. alagsorában igenis el lehet tévedni - nekem még a felső szinteken is sikerült.
enes
2021. január 29. 20:01
Mechanika, szilárdságtan, Bagi.. Tuschák... Tarnai...
miklos robert
2021. január 29. 20:00
A Goldman téri menzát annak idején Jurcsik Károly kiváló tervei helyett egy önként ajánlkozó rossz terveiből építették fel utasításra, ennyiben "komcsi". Nem kár érte. A V2-t csak át kell öltöztetni. Az "R" épületekkel semmi baj nincs, a trolikat sem fogják átszámozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!