Tisztifőorvos: Budapesten és Pest megyében a legmagasabb a fertőzöttek száma

2020. április 06. 11:32

A kórházak mellett az alapellátásba is megérkeztek a védőfelszerelések.

2020. április 06. 11:32

Megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Müller Cecília, országos tisztifőorvos és Kiss Róbert alezredes tájékoztatott az elmúlt nap fejleményeiről, és válaszoltak az újságírói kérdésekre is.

***

Kiss Róbert elmondta: sajnálatos módon napról-napra több a szabálysértés Budapesten. Az emberek egy része nem tartja be a karantént, és nem veszi komolyan a meghozott rendelkezéseket. Ezért a szabálysértési eljárások vonatkozásában új kormányrendelet születik.

Parkolás

A járvány lassítása érdekében, a helyi közutak és az állami fenntartású utak vonatkozásában a kormány döntött arról, hogy

a parkolási díj alól mentesíti a gépjárművezetőket.

Az alezredes felhívta a figyelmet: ez nem azt jelenti, hogy most mindenki mehet, amerre szeretne, hanem egy könnyítés, hogy ne kelljen feltétlenül a tömegközlekedést használni a halaszthatatlan ügyek intézésében. Ez a jogszabály a közlönyben megjelent, és mától lép hatályba. „Kérjük ezt komolyan venni és betartani!” – kérte nyomatékosan.

Hatósági házi karantén

Kiemelte: a rendőrség továbbra is ellátja a határvédelmi és határrendészeti feladatokat, azonban néhány helyen lehet számítani fennakadásra. A hatósági házi karantén vonatkozásában tájékoztatott: eddig 14 325 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, és a végrehajtott ellenőrzések száma már a 112 ezret is meghaladta.

Ezen kívül a rendőrség továbbra is ellenőrzi az üzletek nyitvatartásának betartását. Sajnos ebben is folyamatosan történnek kihágások, ezek minden esetben büntetést vonnak maguk után.

***

Az országos tisztifőorvos elmondta: 744-re nőtt itthon az igazolt megbetegedések száma. Az elmúlt napon négy új halálesetet is regisztráltak, mindannyian más krónikus betegségekben is szenvedtek, melyre a vírus, mint fertőzés még rárakódott.

Ezzel 38-ra emelkedett az elhunytak száma.

Fokozottan figyeljünk az idősekre, hiszen számukra nagyobb a kockázat” – emelte ki újra a tisztifőorvos.

Jó hír viszont, hogy a gyógyultak száma is növekszik, már 67 gyógyultat tudtak hazaengedni az orvosok. További két embert pedig már le tudtak venni a lélegeztetőgépről a Szent László Kórházban. Ez azért óriási dolog, mert az a tendencia mutatkozik a világban, hogy a lélegeztetőgépre került betegek esetében nagyon nehéz a gyógyulást elérni.

Hálásan köszönöm a szociális gondozók munkáját, akikre többlet teher hárult ebben az időszakban” – mondta Müller Cecília, majd hozzátette: a kormány az ő munkaidejük és pihenőidejük meghatározásában változtatásokat fog bevezetni.

Védőfelszerelések

A tisztifőorvos elmondta, hogy az egyéni védőeszközök kiszállítása folyamatosan történik.

A kórházak mellett az alapellátásba is megérkeztek a védőfelszerelések,

és a további eszközök és fertőtlenítők hiányának felmérése folyamatosan zajlik az országban.

Továbbra is Budapesten és Pest megyében a legmagasabb a fertőzöttek száma, a regisztrált betegek 2/3-a az ország ezen területéről van.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. április 07. 06:33
Az öregek othonába is járvány gócok alakultak ki.A szakszerűtlenség bosszúja!Ha egy krumpliszsákban egy szem rohadó krumpli van azt ki kell szedni onnan mert a többi krumpli is elrohad.Ez vonatkozik a járványokra is.De látszik hogy mormota asszony hülye mint a segg mert nem tud érvényt szerezni a járvány szabályoknak.Felvetődik a kérdés hogy a fenébe lehet tiszti főorvos az akinek lila fingja sincs a járványok elhárításáról?
barnabibambi
2020. április 07. 04:48
A házikarantén a járvány terjesztésének biztos módja! Baján 25 lakás került lezárásra tömeges fertőzés miatt.Ez a fajta járvány kezelés szembe megy a szabályokkal.Ki a felelős ezért!
metálgitár
2020. április 06. 17:04
Szinte látom a lelki szemeim előtt, elvtárs, amint az egyik kezével a mobilján pötyögi a napi 70 db, féloldalas hozzászólást, a másik kezével pedig a szénát lapátolja. Csak így tovább, még a végén maga lesz a hónap dolgozója a médiafigyelő központban!
írmag
2020. április 06. 14:50
Jól fogalmazott Horthy Miklós kormányzó úr. "Ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött." Most meg a korona vírust képtelen súlyával felfogni, pedig ez kimutatható betegséggé válhat, szemben a kommunizmussal, ami még az oroszokkal ugyan, ügynökei útépítésében vissza is térhetett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!