Prőhle Gergely: Európa a keresztény értékekre épül

2017. december 27. 10:26

Európa a zsidó-keresztény hagyomány és a felvilágosodás értékeinek talaján áll – nyilatkozta Prőhle Gergely az ECHO TV műsorában.

2017. december 27. 10:26

Prőhle Gergely Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője az Echo Televíziónak nyilatkozva beszélt a karácsony ünnepléséről, a fogyasztói társadalomról,a migrációról és a szolidaritás kérdéséről.

Elmondta, hogy manapság a „semmilyen emberekből” van a legtöbb, akik se nem ateisták, se nem vallásosak. Kevesen merik kimondani, hogy Isten nincs, de nagyon sok a kereső ember. Prőhle Gergely úgy véli, hogy a hit lehet sokféle, de mi európaiak nagyon szerencsések vagyunk, hogy az evangélium velünk van több ezer éve és támasztékot ad.

A fogyasztói jelenségek, a javak felélése, a fenntarthatóság kérdése olyan tünetek, amelyek manapság nagyon is szem előtt vannak, mert óriásiak a különbségek a kontinensek között. Európa a világ lakosságának hét százalékát adja, ugyanakkor a GDP harminc, a szociális kiadások ötven százaléka Európához köthető. Ez hosszú távon nem fenntartható, amit a migráció is jelez – véli Pröhle Gergely.

Látni kell, hogy az iszlám különösen is a radikális iszlám gyökeresen szemben áll a zsidó-keresztény hagyománnyal és a felvilágosodás örökségével, amikre az európai kultúra épül. Akik Európába jönnek azoknak tudomásul kell venniük ezeket az értékeket, még ha muzulmánok is. Prőhle Gergely állítja, hogy elbúcsúzhatunk attól az ideától, hogy a muzulmánok jelenléte ne növekedjék, mert ez nem lesz így. Ugyanakkor, ha a muszlimok elfogadják az európai értékrendet, akkor elfogadható a migráció jelensége is.

A magyarországi helyzetről Pröhle úgy gondolja, ha kicsit a plakátok mögé nézünk, akkor a valóság színesebb, mint elsőre hisszük. Az államnak kötelessége a közösség védelme, például kerítés építés formájában, az egyénnek pedig kötelessége segíteni a rászorulókon amikor lehetősége van rá. A cél leginkább ott segíteni, ahol ténylegesen a baj van illetve, hogy vissza tudjanak majd térni szülőföldjükre a menekültek.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2017. december 27. 20:26
Az úgynevezett felvilágosodás olyan magas labda, amit le se ütök. Minden bajok forrása, te gyökér!
Bell & Sebastian
2017. december 27. 20:24
Aki zsidó-keresztényezik (ami egy reformálttól felér egy beismeréssel), az nem katolikus. Ferenc pápa képies beszéde (amiben legalább Jézusra hasonlít, ez is valami) a gumicsónakázó fekete muszlimok a Szent Család reinkarnációi. Ezzel igazolva is vagyon zsidó-keresztény hagyomány folytonossága, más néven: Ordas Hazugságnak is hívhatnók.
áfonya
2017. december 27. 16:38
Bérgyilkosok ... Tulajdonképpen zsoldos katonák ..Brüsszeli kommunisták mekel juncker soros az európai embereket gyűlölik ezért felfogadták felbérelték a megszállókat hogy irtsák az eus fehér embereket. http://hungaryexpres.com/migransok-nemetorszagban-azert-jottunk-hogy-harcoljunk-video/
Akitlosz
2017. december 27. 16:29
Nem épül. Úgy meg aztán főleg nem, hogy szerinte a zsidó meg a keresztény értékek egy kategória. Szégyellheti magát, hogy idegen "értékeket" többre tart a magyar értékeknél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!