Szijjártó: Magyarországgal nem lehet szórakozni

2015. december 13. 15:58

Szijjártó Péter a Magyarországot ért támadásokról, Lázár János a hatalom káros mellékhatásairól, Navracsics Tibor az oktatás fontosságáról, Gál Kinga az EU értékválságáról, még Schmitt Pál a budapesti olimpiáról beszélt a Fidesz kongresszusán elmondott felszólalásában.

2015. december 13. 15:58

A kormány a bevándorlási válság kezelésekor világossá tette, hogy Magyarországgal nem lehet szórakozni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a Fidesz XXVI., tisztújító kongresszusán vasárnap, a budapesti Hungexpón. A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország méltatlan támadásokat, morbid vádakat és igazságtalan kritikákat kapott az elmúlt időszakban, miközben bebizonyította, az Európai Unió történelmének talán legsúlyosabb kihívása közben is lehetséges a külső határok védelme. „Ezeket a támadásokat egytől egyig visszavertük” - közölte Szijjártó Péter, majd úgy fogalmazott, „aki szórakozik velünk, annak eddig is visszavertünk és ezután is vissza fogunk verni”. A tárcavezető szerint ez azért is újnak számít, mert korábban volt olyan külpolitikai iskola, amely a jelenlegi helyzetben az asztal alá bújt volna. 

A külügyminiszter szerint az unió bevándorlási politikája rituális öngyilkosságra hasonlít, hiszen látványos, káros és veszélyezteti a kontinens jövőjét. Kiemelte ugyanakkor, hogy miniszterként továbbra is olyan külpolitikát folytat majd, amely megakadályozza, hogy Magyarország úgy nézzen ki, mint korábban néhány hétig a Keleti pályaudvar.

Fazekas: Egyetlen külföldinek sem lett még földje

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette, a magyar gazdaság talpra állt az elmúlt időszakban, a mostani évek pedig megalapozhatják a jólétet. A nemzetgazdasági tárca vezetője megjegyezte, sokat kell még tenni azért, hogy az ország egy nagyobb külső megrázkódtatást is baj nélkül vészeljen át, de a cél jó, az irányt tartani kell: fegyelmezett, stabil államháztartás, csökkenő adósság, növekvő jövedelmek, több munkahely.    

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra emlékeztetett, hogy szükség van olyan értelmiségre, amely képes szívhez szóló üzenetté formálni a különböző szakpolitikai döntéseket a nemzeti keresztény polgári táborban, emellett a szolidáris kritika megfogalmazására is képes. Kiemelte, a Fidesz előtt lebegő magasabb rendű cél továbbra is a magyar nemzet felemelkedése.    

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kijelentette, a kormány tartotta magát a magyar termőföld védelmére tett ígéretéhez, amit bizonyít, hogy eddig egyetlen külföldi sem szerzett földtulajdont Magyarországon. A magyar föld a magyar gazdáknál van a legjobb helyen – hangsúlyozta.    

Szintén a mezőgazdaságról szólva Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke, fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az agrárgazdasági kamara a teljes agráriumot képviseli, az első számú ernyőszervezete a gazdálkodóknak.    

Novák Katalin családügyi államtitkár azt mondta: a családok nemcsak a választások idején és szavak szitnjén, hanem a konkrét döntéseknél s folyamatosan jelen vannak.     Erős nemzetet csak erős családok alkothatnak – fogalmazott, hozzátéve: a Fidesz-KDNP egy olyan politikai szövetség, ahol a kezdetektől az emberi élet, a család, a gyermek és házasság védendő és védett értékek. 

Lázár szerint nincs alternatívája a Fidesznek

A Fidesznek nincs kormányzóképes alternatívája, ugyanakkor ennek ellenére sem dőlhet hátra – jelentette ki Lázár János  Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormánypárt kongresszusán. A tárcavezető a küldöttek előtt felszólalva úgy fogalmazott, ne higgye senki, hogy lottóötös lenne az ellenzék hiánya, hiszen az sokkal inkább kockázat, mivel tompítja a reflexeket, homályosítja az éleslátást és „nincs jó hatással a polgári erkölcsökre sem”.    

Lázár János a korábbi kishitű, szervilizmusra építő hozzáállás megszüntetését, valamint az ország függetlenségének és szabadságának megvédését nevezte a legnagyobb kormányzati sikereknek. Aláhúzta, a kabinet szuverenitás területén több eredményt ért el, mint mások évtizedek alatt, ide sorolható siker a devizahitelesek ügyének rendezése, a rezsicsökkentés és a műszaki határzár felépítése. Megjegyezte azonban, hogy a hatalommal járó káros mellékhatásoktól nem tudták mindig teljesen függetleníteni magukat. Példaként említette, hogy a világukban sem mindig az érdemek szerint történt az előrelépés, a miniszter úgy fogalmazott, „nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned!”. Lázár János szerint a minőségi és hatékony kormányzati munkához jól képzett és keményen dolgozó emberekre van szükség, valódi profikra, mert a szaktudást és teljesítményt semmilyen kapcsolat sem pótolhatja.

Arra is figyelmeztette pártját, hogy a jövőben még komolyabban kell vennie a politikusok képzését és kiválasztását. A Fidesz hőskorát ugyanis az alapozta meg, hogy az alapítók másoknál komolyabban vették a politikát – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője, aki szerint ehhez újra meg kell nyitni a Fideszt a fiatalok előtt, de nem a törtetők, hanem a tehetséges, jól képzett és különösen a vidéki fiatalok előtt. Lázár János szerint amennyiben ez nem történik meg, akkor a Fideszt is utolérheti annak az önző és rövidlátó politikának az eredménye, amitől a baloldal is szenved. „Sosem akarhatjuk, hogy azért szavazzanak ránk, mert nincsen helyettünk más” – húzta alá Lázár János, aki arra is utalt, a Fidesz programja mindig is az volt, „merjünk nagyok lenni, nem pedig a merjünk a kisebbik rosszá válni”.

A baloldal és a végtelen előválasztás    

A miniszter beszédében felvázolta, hogy a Fidesz három kínálkozó alternatívája szerinte miért nem számít kormányzóképes kihívónak. Kiemelte, a baloldal úgy tesz, mintha nem is Magyarországon élne, hanem egy olyan képzelt helyen, ahol folyamatos utódlási harc zajlik egy végtelen előválasztási kampányban. Úgy fogalmazott, a baloldal állandóan önmagával foglakozik, miközben a kormánnyal néha az emberekkel pedig soha. Lázár János szerint a „szélsőjobbot” egyrészt nem szabad komolyan venni, mint kormányzati lehetőség, illetve politikai szövetséges, de lebecsülni sem szabad az általuk jelentett politikai kockázatot. A Miniszterelnökség vezetője szerint a „szélsőjobb” a politika sárkányfűárusa, amely gyógyírt ígér a bajokra, de valójában nyerészkedni akar az emberek nehézségein és félelmein, ami a történelemben még soha nem hozott megoldást. Kitért arra is, hogy a „szélsőjobb” erőszakosságán túl csak hátterének maszatossága tesz túl, nem lehet ugyanis tudni, pontosan kinek is dolgoznak valójában    

Lázár János szerint a politika harmadik pólusát a civilek jelentik, akik között vannak olyanok, akiknek a hangjára érdemes figyelni, hiszen olyan valóságos ügyekben szólalnak meg, mint a szegénység, a brókerbotrányok, illetve a környezetvédelmi kérdések.     Vannak azonban olyan civilek, akiknek a mondataival érdemes csínján bánni, mivel „megbízóik mondják meg, mi a soros ügy” – jelentette ki Lázár János.

Navracsics: Az oktatásba kell fektetni

Ha befektetünk az oktatásba, sikeres lesz a gazdaságpolitika – mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos vasárnap Budapesten, a Fidesz tisztújító kongresszusán. Amilyen az oktatás, olyan a jövő társadalma, ezért ma az Európai Unióban az elsődleges feladat a befektetés az oktatásba – fogalmazott. 

Navracsics Tibor azt is megemlítette: húsz éve senki sem gondolta volna, hogy Európában újra a biztonságról kell beszélni, ám ma még egy olyan békés városban is, mint például Genf, emelni kellett a biztonsági készültség szintjét. Jelezte, az EU biztonsága és jövője is függ attól, milyen lesz az oktatásunk. Az ágazat fejlesztésével Magyarország és az unió jövője is biztosabb lesz, mert egy szociálisan egységesebb társadalom nézhet szembe a kor kihívásaival – mondta.

Gál: Nincs értéksemlegesség

Gál Kinga európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke arról beszélt, hogy olyan válság szakadt Európára, amely miatt inog „a szilárdnak hitt szerkezet”. Schengen ma gyakorlatilag nem működik, az európai elit azonban képtelen a problémák néven nevezésére – hívta fel a figyelmet. 

A jelenlegi migrációs válság szerinte felszínre hozta az európai társadalmak értékválságát, az európai politika azonban nem segít újra megtalálni a fogódzókat. Ezért a Fidesznek – szorgalmazta a politikus – kötelessége kiállni a hagyományos értékek mellett: „nincs értéksemlegesség, mert az közönyhöz, önfeladáshoz vezet”. A politikus hangsúlyozta azt is: Orbán Viktor miniszterelnök üzeneteinek egyre nagyobb mértékű az elfogadottsága az európai emberek között.

Nemzeti összefogást akar az olimpia mellett Schmitt

Schmitt Pál volt köztársasági elnök a kongresszuson arról beszélt, hogy a sport semmivel nem pótolható. Felidézte, hogy 2010-ben a sportot stratégiai ágazattá nyilvánította a kormány, és az elmúlt öt évben bebizonyosodott, ez a cél nem maradt a szavak szintjén. Bevezették a mindennapos testnevelést, soha nem látott mértékű létesítményfejlesztési program indult, a stadionok mellett szép számmal épültek uszodák, többcélú sportlétesítmények is – sorolta.

Kitért a nagyszabású támogatási rendszerre és az új típusú adókedvezményre is. Szólt a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatról, és azt mondta: pályázni csak akkor szabad, ha nem öncélú a rendezés, hanem illeszkedik a hosszú távú országos és fővárosi gazdaságfejlesztési programhoz. A volt államfő kérte, minél többen álljanak a kezdeményezés mellé, amely által megvalósulhat a régen várt nemzeti összefogás, erősödhet a nemzeti öntudat.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. december 14. 00:58
Kurvanagy ostobaságokat bírtak ezek összehozni kongresszus címen. És tényleg vannak emberek, akiknek ez a fos bejön?:((((((((
brekker
2015. december 13. 18:28
Közben M4-en Futsalmeccs van az ukránokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!