Merkel: Európa alapja a pluralizmus, a béke és a szabadság

2015. február 02. 17:13

A német kancellár az Andrássy Egyetemen tartott előadásában a pluralizmust, a békét és a szabadságot nevezte Európa alapjának. Angela Merkel arról is beszélt: a társadalmi megosztottság helyett összefogás kell, olyan politikai berendezkedés, amelyben az ellenzék nem ellenség, hanem partner.

2015. február 02. 17:13

A pluralizmus, a béke és a szabadság jelenti Európa alapját, ezekért az értékekért kell síkra szállni most az ukrán konfliktusban, és ezek alapján kell a kontinens országainak közösen fellépniük a kisebbségek kirekesztése ellen. Ezeket az értékeket tükrözik a civil szervezetek és a független média is – mondta Angela Merkel a német nyelvű Andrássy egyetemen tartott előadásában, hétfőn Budapesten.

Az ukrán válsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, Oroszország cselekedetei szembemennek ezekkel az eszmékkel, az erősebb jogát próbálják a jog erejeként feltüntetni. Bírálta Oroszországot, hogy megsérti Ukrajna szabad és békés berendezkedését, és azt a jogát, hogy szabadon dönthessen sorsáról. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszországgal jó kapcsolatokat kell kialakítani, a biztonságot Oroszországgal együttműködve, és nem ellene kell megvalósítani. Merkel hangsúlyozta, hogy a tavaly szeptemberi minszki egyezményt meg kell valósítani. Szerinte ettől függ „hozzáállásunk” az Oroszország elleni szankciókhoz. Ezek a szankciók veszteséget jelentenek az Európai Uniónak, de – mint hangsúlyozta – a szabadságot és a jogot tiszteletben kell tartani.

A párizsi vérengzésről szólva hangsúlyozta, hogy Európa nem hajolhat meg a terror ördögi logikája előtt. A franciaországi gyilkosságokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet az iszlamista terrorizmus és az antiszemitizmus fenyegetésére.

Európának valóra kell váltania a békéről, a jólétről és a szabadságról szóló ígéreteit. A társadalmi megosztottság helyett összefogás kell, olyan politikai berendezkedés, amelyben az ellenzék nem ellenség, hanem partner – hangsúlyozta Angela Merkel. Azt mondta, hogy a többségnek, különösen ha ez nagy aranyú, mértéktartónak kell lennie, és védenie kell a kisebbségeket. A kancellár szerint az alkotmánnyal óvatosan és konszenzusra törekedve kell „bánni”. 

Angela Merkel kiemelte a sokszínűség fontosságát. Ezzel kapcsolatban Konrád György magyar író azon kijelentését idézte, hogy „gazdagok vagyunk, mert miénk ez a sokszínű kert”. A sokszínűségből a legtöbbet kell kihozni, és harcolni kell az előítéletek ellen. A vallási és etnikai kirekesztésnek nem lehet helye a társadalomban – mutatott rá a kancellár, hangsúlyozva, hogy a társadalomban konszenzusorientált magatartásra van szükség.

A német kancellár visszaemlékezett arra, hogy Európa, a szabadság és a függetlenség eszméje milyen sokat köszönhet a magyaroknak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az 1956-os forradalom jelentőségét, valamint az 1989-es magyarországi határnyitást, kiemelve az akkori reformkommunisták és a polgári ellenzék szerepvállalását. A határnyitással kapcsolatban olyan iránymutató döntésről beszélt, amely – mint fogalmazott – megnyitotta a szabadsághoz és az egységhez vezető utat. „Mi, németek ezt soha nem felejtjük el” – hangsúlyozta a kancellár.

A magyar-német kapcsolatokat Angela Merkel szorosnak nevezte. „Gazdaságaink összefonódása példaszerű” – mondta, emlékeztetve arra, hogy hatezer magyarországi német vállalat 300 ezer magyarnak biztosít munkát. Ezt a tényt, az adó- és gazdaságpolitikai intézkedések meghozatalakor figyelembe kell venni – tette hozzá.

Beszédében a pluralizmus és a nyitottság, valamint a tolerancia fenntartása mellett legfontosabbnak az európai egység megőrzését nevezte. A kontinenst ki kell vezetni az adósságválságból – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy ezt a válságot még messze nem sikerült legyőzni. Szükségesnek nevezte a munkanélküliség, különösen a fiatalkori munkanélküliség elleni erőfeszítéseket.

Az MTI értesülése szerint a német kancellár saját kérésére látogatott el a német támogatással működő egyetemre, amely az egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény német nyelvterületen kívül. Angela Merkel kérése volt, hogy az előadás után az öt legtekintélyesebb budapesti egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak kérdéseire válaszolhasson.

Az egyetem tükörtermében mintegy nyolcvan hallgató kapott helyet, míg a többiek a szomszédos Andrássy teremből kivetítőn követhették az előadást. A meghívott magas rangú vendégek között volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. A kancellárt Masát András, az Andrássy egyetem rektora üdvözölte. A kancellár még az előadás előtt vette át a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori kitüntetését.

Angela Merkel immár másodszor kereste fel az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet. 2007. augusztusi budapesti látogatásakor ugyancsak előadást tartott az egyetemen, az Európai Unió előtt álló feladatokról és a kétoldalú, elsősorban kulturális kapcsolatokról.

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. február 03. 08:22
A német választási rendszer kompromisszumkényszert követel a nagyarányú győztestől is. Ennélfogva ők kénytelenek több világnézettel együtt élni kormányon is. (Az más kérdés, hogy inkább szenvedői, mint alkotóelemei a liberális diktatúrának azzal, hogy mellé becsempészték a keresztényszocializmust, és a konzervativizmust is.)Nálunk hála Istennek! ilyen kényszer nincs. És ezt dr Orbán Viktor kurtán közölte is.
Tintamin
2015. február 03. 08:04
Milyen kis beszari pöcs ez az Orbán, most jól lehetett látni. Ez az "illiberálisozás" meg itthon elmegy a békemenetelőknek, de Európában alpárian suttyó dolog. Kurvakínos ez a frusztrált törpe. Ki volt az a hülye, aki rá szavazott??
ciprióta
2015. február 03. 06:47
a legfontosabb és tény, idézem...A magyar-német kapcsolatokat Angela Merkel szorosnak nevezte. „Gazdaságaink összefonódása példaszerű” – mondta, emlékeztetve arra, hogy hatezer magyarországi német vállalat 300 ezer magyarnak biztosít munkát. Kedves szaftzabálók, nem kéne ezt az eredményt egy félfasiszta, pedofil , orosz diktátor szerelmére cserélni..balfaszok a jobboldalon..is...DDDDDDDDDD
illiberator
2015. február 03. 06:33
“Hogy áll közelebb, mit hogyan csinál ez az (illiberális) demokrácia fajta? Honnan jön, merre, hová halad?” Hát kérlek szépen úgy, hogy a tiszteli az szabadságot (nem csak pofázik róla): nem csak az EGYÉNÉT, hanem nagyobb, és szintén identitás tudattal bíró egységét, úgy mint: 1) CSALÁD (a cionlibek ezt már régóta nem jelent semmit – pl. buziparádé) 2) NEMZET (a mai “liberálisoknak” ez régóta szitokszó – ugyan mikor emelte fel szavát a nagy EU vagy usa a magyar nemzetiségek vegzálása ellen, akár egyszer is) 3) VALLÁSI KÖZÖSSÉG (a mai “liberálisoknak” ez kedvenc gúnytárgya: lásd párizsi “események”) 4) küzd az igazságtalan megkülönböztetés ellen (pl. KETTŐS MÉRCE ellen) 5) védi az EGYÉNI MÉLTÓSÁGOT A ma dívó “liberalizmus”: ROMBOL, BUTÍT Az illiberalizmus: ÉPÍT, TISZTELI A HAGYOMÁNMYOKAT, ÉRTÉKEKET
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!